Η Ινδία θέλει να αλλάξει ονομασία

12:57 9/9/2023 - Πηγή: Reporter

Στο «τραπέζι» βρίσκεται εδώ και μέρες το ενδεχόμενο η Ινδία να προβεί σε αλλαγή ονόματος, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ναρέντρα Μόντι, να το εκφράζει και επίσημα, στα πλαίσια της συνόδου των G20 στο Νέο Δελχί.

Αναλυτικά, στο πλαίσιο της Συνόδου, στη θέση των πρωθυπουργών υπάρχει ένα ταμπελάκι, το οποίο ανέφερε τη χώρα του καθενός.

Το αντίστοιχο ταμπελάκι του Ναρέντρα Μόντι αναγράφει τη λέξη «Μπάρατ» (Bharat) και όχι «Ινδία», όπως είναι η επίσημη ονομασία του κράτους.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε προηγηθεί η αποστολή προσκλήεων για το δείπνο της συνόδου στους

ηγέτες της G20 από την «πρόεδρο της Μπάρατ», την Ντραουπάντι Μούρμου.

Στο λογότυπο της συνόδου, μάλιστα εμφανίζονται και τα δύο ονόματα, δηλαδή «Ινδία» στα αγγλικά και «Μπάρατ» στα χίντι.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, αναφέρεται εδώ και καιρό στην Ινδία ως «Μπάρατ», ένα από τα δύο επίσημα ονόματα της χώρας βάσει του τοπικού Συντάγματος, που πηγάζει από αρχαία ινδουιστικά κείμενα γραμμένα στα σανσκριτικά.

Τα μέλη του ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματός BJP (Bharatiya Janata) έχουν ήδη διεξάγει εκστρατεία κατά του ονόματος «Ινδία», το οποίο έχει τις ρίζες του στη δυτική αρχαιότητα και επιβλήθηκε στη χώρα στη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να εξαλείψει σύμβολα της βρετανικής αποικιοκρατίας από τις ινδικές πόλεις, τους πολιτικούς θεσμούς αλλά και τα βιβλία της ιστορίας, ενώ στις αρχές του 2023 ο Ινδός ΥΠΕΞ υποστήριξε επίσης εμμέσως πλην σαφώς, την ιδέα της αλλαγής του ονόματος.

ΙνδίαόνομαΜΠΑΡΑΤΜοντι
Keywords
Αναζητήσεις
i-india-thelei-na-allaxei-onomasia.htm
Τυχαία Θέματα