Σε 4 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο ιδρυτής της Binance

13:53 1/5/2024 - Πηγή: Reporter

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Binance, Changpeng Zhao, καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση την Τρίτη (30/4), αφού ομολόγησε την ενοχή του για τις κατηγορίες ότι επέτρεψε το ξέπλυμα χρήματος στο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης του.

Η ποινή που επιβλήθηκε στον πρώην επικεφαλής της Binance ήταν σημαντικά μικρότερη από τα τρία χρόνια που είχαν προτείνει οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Η υπεράσπιση είχε ζητήσει πέντε μήνες με αναστολή. Οι προβλεπόμενες ποινές βάσει του κατηγορητηρίου ήταν για φυλάκιση από 12 έως 18 μήνες.

«Συγγνώμη», είπε ο Zhao στον δικαστή πριν λάβει την ποινή του,

σύμφωνα με το Reuters.

«Πιστεύω ότι το πρώτο βήμα για την ανάληψη ευθύνης είναι να αναγνωρίσουμε πλήρως τα λάθη», φέρεται να είπε ο Zhao νωρίτερα την Τρίτη στο δικαστήριο. «Εδώ δεν κατάφερα να εφαρμόσω ένα επαρκές πρόγραμμα κατά του ξεπλύματος χρήματος… Τώρα συνειδητοποιώ τη σοβαρότητα αυτού του λάθους», συμπλήρωσε.

Τον Νοέμβριο, ο Zhao, κοινώς γνωστός ως CZ, σύναψε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να συνεργαστεί στην πολυετή έρευνα για τη Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Ως μέρος του διακανονισμού, ο Zhao παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας. Αν και δεν διευθύνει πλέον την εταιρεία, ο Zhao φέρεται να κατέχει μερίδιο 90% στην Binance.

Ο Zhao κατηγορείται ότι εσκεμμένα απέτυχε να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όπως απαιτείται από τον νόμο περί τραπεζικού απορρήτου και ότι επέτρεψε στην Binance να επεξεργάζεται συναλλαγές που αφορούσαν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες.

Οι ΗΠΑ διέταξαν την Binance να πληρώσει 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα, ενώ ο Zhao συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Binance έχει μηνυθεί ξεχωριστά από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης (Commodity Futures Trading Commission) για κακοδιαχείριση περιουσιακών στοιχείων πελατών και τη λειτουργία παράνομου, μη καταχωρημένου ανταλλακτηρίου στις ΗΠΑ.

Η αγωγή κατά της Binance και του ιδρυτή της ήταν μια κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της CFTC και του Υπουργείου Οικονομικών, αν και η SEC απουσίαζε σημαντικά.

Ένας εκπρόσωπος της Binance δήλωσε σε δήλωση στο CNBC ότι το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης είναι «περήφανο για την κουλτούρα συμμόρφωσης, ασφάλειας και διαφάνειας που δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια και ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την κουλτούρα καθώς συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει «σημαντικές βελτιώσεις συμμόρφωσης», μεταξύ άλλων όσον αφορά τον εντοπισμό κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την «πρόσληψη βασικού προσωπικού συμμόρφωσης».

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Zhao παραβίασε τον νόμο των ΗΠΑ σε «άνευ προηγουμένου κλίμακα» και ότι είχε «σκόπιμη αδιαφορία» για τις νομικές ευθύνες της Binance.

Σε υπόμνημα στις 23 Απριλίου, οι εισαγγελείς είπαν ότι υπό τον έλεγχο του Zhao, η Binance λειτουργούσε με ένα μοντέλο της «Άγριας Δύσης».

«Ο Zhao πόνταρε ότι δεν θα τον πιάσουν και ότι αν το έπιαναν, οι συνέπειες δεν θα ήταν τόσο σοβαρές όσο το έγκλημα», ανέφερε το υπόμνημα. «Αλλά ο Zhao συνελήφθη και τώρα το Δικαστήριο θα αποφασίσει ποιο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματά του».

#Binance #κρυπτονόμισμα #ΗΠΑ #ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΟ_ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ #κρυπτονομίσματα #CHANGPENG_ZHAO
Keywords
Αναζητήσεις
se-4-mines-fylakisi-katadikastike-o-idrytis-tis-binance.htm
Τυχαία Θέματα