Συμβούλιο της Ευρώπης: Προτεραιότητα η διαφύλαξη των θαλάσσιων οικοσυστημάτων!

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) δήλωσε ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί του πλανήτη μας είναι «σύνθετα οικοσυστήματα, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της διαβίωσης των ανθρώπων, καθώς και για τη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος» και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να είναι σύμμαχοι» για τον μετριασμό της τριπλής κρίσης και των συναφών απειλών κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής φύσης.

Υιοθετώντας ένα ψήφισμα που βασίστηκε σε έκθεση της βουλευτού των Φιλελευθέρων από την Ουκρανια

Yuliia Ovchynnykova, η Συνέλευση κάλεσε τα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα στις προσπάθειες για τη διαφύλαξη των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ, ιδιαίτερα τον SDG 14, ο οποίος επικεντρώνεται στη διατήρηση και βιώσιμη χρήση ωκεανών, θαλασσών και θαλάσσιων πόρων.

Δίνοντας έμφαση στην ανθρώπινη διάσταση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, η Συνέλευση προέτρεψε την ευρύτερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων για την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη θαλάσσια διακυβέρνηση.

Η υιοθέτηση σημαντικών διεθνών συνθηκών, όπως η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την ανοικτή θάλασσα, χαιρετίζεται ως σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση της κατακερματισμένης διακυβέρνησης των διεθνών υδάτων. Σε περιοχές που επλήγησαν από τον πόλεμο, όπως η Μαύρη Θάλασσα στην Ουκρανία, η PACE κάλεσε τα κράτη μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να χειριστούν καλύτερα τις περιβαλλοντικές συνέπειες του πολέμου.

Η Συνέλευση προέτρεψε τα κράτη να «συλλέξουν και να αναλύσουν πληροφορίες για νάρκες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί στη Μαύρη Θάλασσα, τα επίπεδα ρύπανσης των υδάτων και άλλες επιπτώσεις του πολέμου στη ζωή των ζώων και στη θάλασσα και τη βιοποικιλότητα».

Τέλος, η Συνέλευση κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ «να προστατεύσουν και να αποκαταστήσουν το 30% των θαλάσσιων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030».

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#Συμβούλιο_της_Ευρώπης #ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ_ΤΩΝ_ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ_ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Keywords
Αναζητήσεις
symvoulio-tis-evropis-proteraiotita-i-diafylaxi-ton-thalassion-oikosystimaton.htm
Τυχαία Θέματα