Τουρκία: Κάνει «πόλεμο» στο Ισραήλ-Διακόπτει όλες τις εμπορικές σχέσεις

23:01 2/5/2024 - Πηγή: Reporter

Σκληραίνει κι άλλο η Τουρκία την στάση της έναντι του Ισραήλ, διακόπτοντας κάθε εμπορική συναλλαγή με το Τελ Αβίβ και οξύνοντας περαιτέρω την σφοδρή διαμάχη μεταξύ των δύο κρατών με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα και την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Ειδικότερα, το εμπόριο μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας είχε αξία 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, με το 76% αυτού να αφορά εξαγωγές από την Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ έγραψε στο Twitter

ότι «έτσι ενεργεί ένας δικτάτορας (Ερντογάν) που καταπατά τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρηματιών και αγνοεί τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες», προσθέτοντας πως «το Ισραήλ έχει ισχυρή οικονομία. Εμείς κερδίζουμε και αυτοί χάνουν».

{https://twitter.com/Israel_katz/status/1786047648404795673}

Το νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στις ακραίες επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο Τούρκος πρόεδρος κατά του Νετανιάχου, τον οποίο έχει μεταξύ άλλων, χαρακτηρίσει «σφαγέα της Γάζας» και «Χίτλερ».

Την κίνηση της Τουρκίας μετέδωσε αρχικώς το Bloomberg, επικαλούμενο δύο Τούρκους αξιωματούχους «με γνώση του θέματος».

Επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς δεν υπήρξε, αλλά την είδηση επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, κατηγορώντας τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «παραβιάζει τις συμφωνίες μπλοκάροντας τα λιμάνια για τις ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές».

Ταυτόχρονα υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές προς το Ισραήλ, ισχυριζόμενη ότι το Τελ Αβίβ αρνήθηκε να της επιτρέψει να ρίξει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, και αφού ο πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρίθηκε ότι δεν σταμάτησε το εμπόριο με το Ισραήλ, μετά την έναρξη του πολέμου.

Το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τότε ότι θα επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές 54 προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο κατάλογος περιελάμβανε δεκάδες προϊόντα, μεταξύ των οποίων: σίδηρος, μηχανήματα κατασκευών, προϊόντα στεγανοποίησης κατασκευών, κατασκευαστικό γυαλί, μάρμαρο, μηχανήματα επεξεργασίας μετάλλων, χημικά λιπάσματα, κόλλες, τσιμέντο και αλουμίνιο.

Ακόμη, χθες, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα συμπράξει με τη Νότια Αφρική και θα υποστηρίξει τη μήνυση που έχει κατατεθεί κατά του Ισραήλ στη Χάγη.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #Ισραήλ #Εμπόριο #εισαγωγές #εξαγωγές
Keywords
Αναζητήσεις
tourkia-kanei-polemo-sto-israil-diakoptei-oles-tis-eborikes-scheseis.htm
Τυχαία Θέματα