Τράπεζες: Κερδοφορία €1,135 δισ. το α’τρίμηνο-Τα σχέδια για τα μερίσματα

Άκρως επιτυχημένο ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2024 για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Τρ. Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank), καθώς κατέγραψαν εξαιρετικές επιδόσεις, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τους στόχους που έχουν θέσει. Αθροιστικά τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,135 δισ. ευρώ, έχοντας σημειώσει

ισχυρή αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε πρώτη αποτελέσματα στις 30 Απριλίου, τα εξομαλυμένα καθαρά κέρδη «άγγιξαν» τα 279 εκατ. ευρώ, έναντι 204 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023. Πρόκειται, όπως λέει η διοίκηση, για ένα τρίμηνο ποιοτικής κερδοφορίας, με εξομαλυμένα κέρδη 0,21 ευρώ ανά μετοχή και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) 16,5%, έναντι στόχων για περίπου 0,80 ευρώ και 14% αντίστοιχα για το σύνολο του 2024.

Η Εθνική Τράπεζα, η οποία ακολούθησε μία μέρα μετά (1 Μαΐου), ανακοίνωσε αναλογούντα κέρδη μετά φόρων 358 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 38% σε ετήσια και 14% σε τριμηνιαία βάση. Παράλληλα, τα οργανικά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 320 εκατ. ευρώ, σε μία αύξηση κατά 45% σε σύγκριση με το περσινό πρώτο τρίμηνο. Η απόδοση ενσώματων ίδιων κεφαλαίων προσεγγίζει το 20% το τρέχον τρίμηνο (περίπου 18% σε επίπεδο οργανικών κερδών μετά από φόρους).

Σε τροχιά βιώσιμης κερδοφορίας η Alpha Bank, με τα καθαρά κέρδη ύψους 211,1 εκατ. ευρώ να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο μετά την οικονομική κρίση, ενισχυμένα κατά 75% σε τριμηνιαία βάση ή 89,9% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, η ισχυρή κερδοφορία που σημείωσε η τράπεζα οδήγησε σε αύξηση 30% των κερδών ανά μετοχή (EPS) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης τα EPS θα διαμορφωθούν σε περίπου 0,32 ευρώ το 2025 και θα ξεπεράσουν τα 0,35 ευρώ το 2026.

Όσο για την Eurobank, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 50,1% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 383 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024. Τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 287 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν το κόστος της εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο. Τα κέρδη ανά μετοχή και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκαν σε 0,08 ευρώ και 19,9% αντίστοιχα.

Μερίσματα

Στην τελική ευθεία για την υλοποίησή τους μπαίνουν τα πλάνα των τραπεζών για την επανέναρξη των διανομών μερισμάτων. Το μόνο που απομένει είναι το «πράσινο φως» του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), το οποίο αναμένεται τον ερχόμενο Ιούνιο. Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, στο πρόσφατο call με τους αναλυτές, αρχικός στόχος της ΕΤΕ είναι η διανομή μερίσματος μεταξύ 20-25% των κερδών.

«Το 2024 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά, μετά από 16 χρόνια, κατά την οποία η Πειραιώς θα καταβάλει μέρισμα σε μετρητά στους μετόχους της, ποσού περίπου 80 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2023. Η σχετική αίτηση για έγκριση έχει υποβληθεί στην ΕΚΤ στα μέσα Απριλίου, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του Ιουνίου», δήλωσε ο CEO της Τρ. Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου και πρόσθεσε: «Παράλληλα, η παραγωγή κεφαλαίου στο τρίμηνο οδήγησε τον δείκτη CET1 στο 13,7%, ενσωματώνοντας αυξημένη πρόβλεψη 25% για διανομή μερίσματος στους μετόχους μας από τα κέρδη του 2024».

Με στόχο την επιστροφή αξίας στους μετόχους, η διοίκηση της Alpha Bank αποφάσισε τη διανομή 122 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 50% θα διατεθεί με τη μορφή μερίσματος και το υπόλοιπο 50% με τη μορφή επαναγοράς μετοχών (buyback). Παράλληλα, όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα α’ τριμήνου, η τράπεζα έλαβε πρόβλεψη 24 μονάδων βάσης με σκοπό τη διανομή μερίσματος ύψους 35% από τα κέρδη του 2024, ποσοστό το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 50% το 2025 και το 2026. Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι διανομές μερισμάτων της περιόδου 2024-2026 θα αντιστοιχούν στο περίπου 30% της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής, ενώ τα πλεονάζοντα κεφάλαια στο τέλος της περιόδου αντιστοιχούν στο 40% της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας. «Οι θετικές επιδόσεις του α’ τριμήνου επιβεβαιώνουν ότι κινούμαστε στον σωστό δρόμο για να αυξήσουμε τη διανομή μερισμάτων προς τους μετόχους μας στο μέλλον, ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης κερδοφορίας και της αναπτυξιακής δυναμικής της Alpha Bank», δήλωσε ο CEO της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να διανείμουμε 1,1 δισ. ευρώ στους μετόχους μας την επόμενη τριετία μέσα από μερίσματα και buybacks».

«Σε ό,τι αφορά τη διανομή μερίσματος, η αίτηση στον εποπτικό μηχανισμό SSM έχει ήδη υποβληθεί με προτεινόμενο ποσοστό διανομής 30%, που αντιστοιχεί σε μέρισμα άνω των 9 σεντς ανά μετοχή. Η έγκριση αναμένεται τον Ιούνιο και η καταβολή μερίσματος θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης στα τέλη Ιουλίου», τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας. «Στόχος είναι το 2025 να διανεμηθεί το 40% των κερδών του 2024 και το 2026 το 50%. Για τις δύο αυτές επόμενες χρονιές θα εξετάσουμε την επιλογή η διάθεση να αποτελείται από ένα μείγμα μετρητών και share buy back», ανέφερε κατά τη διάρκεια της χθεσινής (16/5) τηλεδιάσκεψης για τις τριμηνιαίες επιδόσεις της τράπεζας.

Αριστοτέλης Παππάς

#Τράπεζα_Πειραιώς_ #Εθνική_Τράπεζα #Alpha_Bank #Eurobank #ΧΡΗΣΤΟΣ_ΜΕΓΑΛΟΥ #Παύλος_Μυλωνάς #Βασίλης_Ψάλτης #ΦΩΚΙΩΝ_ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα