Δείτε Live τη στιγμή της «κοσμογονικής» έκρηξης ηφαιστείου στην Ισλανδία: Τόνοι λάβας και τέφρας εκτοξεύονται – Γιγάντιες τρύπες άνοιξαν στη γη (φωτό & βίντεο)

Στην έκρηξη του ηφαιστείου της χερσονήσου Ρεϊκιάνες κατέληξε η πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα των προηγούμενων εβδομάδων στη νοτιοδυτική Ισλανδία που έχει οδηγήσει σε εκκένωση μιας ολόκληρης πόλης. Τόνοι λάβας και τέφρας εκτοξεύονται, ενώ τεράστιες ρωγμές έχουν προκληθεί στο έδαφος που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έχουν μήκος 4 χιλιόμετρα.

Από τις 9.30 (τοπική ώρα, 11.30 ώρα Ελλάδας) συνεδριάζει η Μετεωρολογική

Υπηρεσία της Ισλανδίας με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις για το τι μέτρα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή.

The exact moment when the volcano eruption began in Iceland. #iceland #volcano #eruption pic.twitter.com/bI936oTSh8

PDF Thrillers (@pdfthrillers) December 19, 2023

Η στιγμή της έκρηξης

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας εξέδωσε προειδοποίηση: "Εκρηξη ξεκίνησε βορείως του Γκρίνταβικ, κοντά στο Χάγκαφελ" το βράδυ της Δευτέρας.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 22:17 τοπική ώρα.

Το ηφαίστειο βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Ρέικιαβικ, ενώ η έκρηξη σημειώθηκε περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη Γκρίνταβικ, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.

Στην παρακάτω ανάρτηση του πρακτορείου Reuters μπορείτε να παρακολουθείσετε σε ζωντανή μετάδοση την κατάσταση στην Ισλανδία:

Τουλάχιστον 100 κυβικά μέτρα μάγματος ανά δευτερόλεπτο

"Η ροή μάγματος φαίνεται να είναι τουλάχιστον εκατό κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ίσως και περισσότερο. Έτσι, αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί μεγάλη έκρηξη σε αυτή την περιοχή τουλάχιστον", δήλωσε ο Vidir Reynisson, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Ισλανδίας, στον ισλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RUV.

#Iceland's #volcano on the #ReykjanesPeninsula erupted, spewing molten lava into the night sky. The eruption followed weeks of seismic activity caused by an #earthquake swarm, as reported by the Icelandic Meteorological Office.#ReykjanesVolcano #Reykjanes #icelandvolcano pic.twitter.com/COfbYIRtbw

— Sudip

Keywords
Τυχαία Θέματα