Η νέα κρίση στο Νταρφούρ

Τι μπορούν να κάνουν η Αμερική, η Αφρικανική Ένωση, και ο ΟΗΕ για να σταματήσουν τους θανάτους 20/09/2023 Alex de Waal Περίληψη:

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη σοβαρής διεθνούς προσπάθειας για την επίλυση της κρίσης στο Σουδάν. Έχουν γίνει μόνο ημιτελείς προσπάθειες διαμεσολάβησης. Καμία δεν έχει σημειώσει πρόοδο ή δεν έχει δώσει προσοχή στο Νταρφούρ. Όταν η ΓΣ του ΟΗΕ θα συνεδριάσει στη Νέα Υόρκη

αυτήν την εβδομάδα, οι Αφρικανοί ηγέτες θα συγκεντρωθούν στο παρασκήνιο για να συζητήσουν για το Σουδάν. Ετούτη είναι η ευκαιρία γι' αυτούς, και για τον ΟΗΕ, να δείξουν ότι οι ατζέντες της ειρήνευσης και της προστασίας των πολιτών είναι ακόμα ζωντανές.

Το 2003, οι μαζικές φρικαλεότητες στην περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν συγκλόνισαν τον κόσμο. Ένας συνασπισμός οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινητοποιήθηκε ως απάντηση, κατηγορώντας τον Σουδανό πρόεδρο, Ομάρ αλ Μπασίρ, και την πολιτοφυλακή του Janjaweed για γενοκτονία. Αν και τα Ηνωμένα Έθνη έστειλαν τελικά στρατεύματα για την προστασία των Σουδανών πολιτών, η αντίδραση ήταν πολύ αργή.

Μια Σουδανέζα κρατά την κόρη της στα περίχωρα του Adre, στο Τσαντ, τον Ιούλιο του 2023. Zohra Bensemra / Reuters
--------------------------------------------

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νταρφούρ,ntarfour