Ο Μητροπολίτης Σουηδίας λειτουργός στον Μητροπολιτικό Ναό Όσλο

17:04 16/5/2024 - Πηγή: dogma

Το πρωΐ του Σαββάτου, 11 Μαΐου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας μετέβη στο Όσλο, όπου τέλεσε αρχικώς την βάπτιση τέκνου ομογενών, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην οποία συμμετείχε ο Εφημέριος του ναού, Αιδεσιμ. Οικονόμος Δρ. MaximeLesage.

Ακολούθησε συνεδρίασις του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας, υπό την προεδρία του Ποιμενάρχου, κατά την οποίασυνεζητήθησαν θέματα αφορώντα

την πρόοδο της ενορίας και την εκ βάθρων αποκατάσταση της αιθούσης δεξιώσεων του ναού.

Το απόγευμα της ιδίας, κατόπιν προσκλήσεως του παλαιού μέλους της ενορίας, της Ευγεν. κ. Αγγελικής KruseJensen, ο Σεβασμιώτατος παρακάθισε σε δείπνο, συνοδευόμενος από μέλη του εκείσε Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Το πρωΐ της επομένης, Κυριακή, 12 Μαΐου, ο Επίσκοπος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο, με την συμμετοχή του Εφημερίου του ναού, Αιδεσιμ. Οικονόμου Δρ. MaximeLesage, και του Ιερολ. Διακόνου Δρ. VolodymyrPozhydayev, η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδαFacebook της ενορίας.

Ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην oμιλία του στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής του Αντίπασχα ως εξής: “Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή μάς μεταφέρει νοερά στο Υπερώον της Ιερουσαλήμ, στο «ἀνώγαιον» που φιλοξένησε την δωδεκάδα των Μαθητών με τον Διδάσκαλο, κατά τον Μυστικό Δείπνο. Ο ίδιος αυτός χώρος προστάτευσε με ασφάλεια τους έντρομους και καταπτοημένους, «διά τόνφόβοντῶνἸουδαίων», μαθητές.

Έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε που συνέβη η Ανάστασις του Χριστού. Τα έκπληκτα μάτια των Μαθητών, που έγιναν αυτόπτες μάρτυρες του Αναστάντος Κυρίου, διατηρούν ζωντανή την εικόνα της Θείας παρουσίας. Μιας παρουσίας, η οποία αφαίρεσε από την ψυχή τους την θλίψη και την αντικατέστησε με την χαρά.

Αυτής της εμπειρίας έμεινε αμέτοχος και άγευστος πνευματικής πανδαισίας ο Θωμάς. Η στάσις του Θωμά έναντι της μαρτυρίας των δέκα Μαθητών του Κυρίου δεν είναι διαφορετική από την στάση όλων εκείνων των αναρίθμητων γενεών, που στέκονται με ερωτηματικά μπροστά στον Κύριο που «κεῖταιεἰςπτῶσιν καί ἀνάστασινπολλῶν … καί εἰςσημεῖονἀντιλεγόμενον» (Λουκ. β΄ 34).

Ο Θωμάς ανήκει στην πλειονότητα των ανθρώπων, που ζητούν ψηλαφητές αποδείξεις, γι’ αυτό και ο Κύριος μακαρίζει τις εκλεκτές εκείνες ψυχές, που δεν βασίζουν την πίστη τους στις εμπειρίες των αισθήσεων της σαρκός, αλλά στην «ἐν πνεύματι» πληροφορία των μαρτύρων της Αναστάσεως του Χριστού, η οποία έχει ως στοιχείο γνησιότητος την ομολογία, υπογεγραμμένη με το αίμα τους.

Ας μην ξεχνούμεπως ό,τι γνωρίζουμε για τις Θείες αλήθειες αποτελεί συγκατάβαση. «Οὐφέρουσιν», άλλωστε, «ἔρευναν», καθώς μάς λέγει ο υμνωδός της Εκκλησίας, αλλά απαιτούν παραδοχή της αλήθειας, η οποία φθάνει σε μάς με την ζωντανή και αδιάσπαστη παράδοση των μαρτύρων της Αναστάσεως.”

Ακολούθως, ο Ποιμενάρχης έτυχε της φιλοξενίας και συναναστροφής των παρισταμένων, στην δεξίωση που προσέφερεο Μητροπολιτικός Ναός, στον αύλειο χώρο του.

Στην Θεία Λειτουργία και την δεξίωση που ακολούθησε παρέστησαν ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Όσλο, Εντιμ. κ. Κωνσταντίνος Δανασσής,ο νέος Πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου Όσλο, Ελλογ. κ. Νικόλαος Γαβριηλίδης, εκπρόσωποι του εκείσε Ελληνονορβηγικού Συλλόγου και πλήθος πιστών.

Τους ύμνους απέδωσαν στην Ελληνική, Νορβηγική, Ουκρανική, Σλαβονική, Σουηδική, Αγγλική και Γαλλική γλώσσαοι λειτουργοί κληρικοί και οι Μουσικολογιώτατοι κ.κ. Παναγιώτης Κατσιβάλης, Πρωτοψάλτης του ναού, και Κοσμάς Πλάκου.

Στην συνέχεια, ο Μητροπολίτης συναντήθηκε και πάλι με άπαντα τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και τους εργολάβους που έχουν αναλάβει την ανακαίνιση της αιθούσης δεξιώσεων του ναού και ενημερώθηκε για την περαιτέρω πορεία των εν λόγω εργασιών.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην οικία της Ευγεν. κ. Anne-MajBaeckman-Maisi, μέλους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού, για γεύμα, συνοδευόμενος από την Ευγεν. κ. Κυριακή ΠαπαδοπούλουSamuelsen, Αντιπρόεδρο, και τον κ. Μιχαήλ Μπίκουλη, πρώην Πρόεδρο και μέλος, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αντίστοιχα.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε στην έδρα της Επαρχίας του, στην Στοκχόλμη, δεσμεύθηκε δε να πραγματοποιήσει την επόμενη (26η) ποιμαντορική επίσκεψή του στο Όσλο, το διήμερο 1η και 2α Ιουνίου ε.ε.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του κ. Μιχαήλ Μπίκουλη.

The post Ο Μητροπολίτης Σουηδίας λειτουργός στον Μητροπολιτικό Ναό Όσλο appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητροπολίτης Σουηδίας, Μητροπολιτικό Ναό Όσλο,mitropolitis souidias, mitropolitiko nao oslo