Όλα όσα ισχύουν με τις αργίες του Πάσχα

13:09 1/5/2024 - Πηγή: dogma

Ένα μεγάλο ερώτημα για πολλούς εργαζομένους είναι αν η Μεγάλη Πέμπτη είναι αργία ή ημιαργία για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Μεγάλη Εβδομάδα είναι κανονικά εργάσιμη, εκτός από τα σχολεία που κλείνουν από την προηγούμενη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, δε, σε ό,τι αφορά τη Μεγάλη Πέμπτη αυτή η μέρα δεν είναι αργία, αλλά ούτε ημιαργία.

«Η Μεγάλη Παρασκευή (3/5/2024) είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα. Σύμφωνα με τον νόμο, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία

των καταστημάτων, μέχρι τις 13:00 της Μεγάλης Παρασκευής.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηριστεί αργία ή ημιαργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), από κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Το Μεγάλο Σάββατο (4/5/2024) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, από κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Για την Κυριακή του Πάσχα (5/5/2024) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.

The post Όλα όσα ισχύουν με τις αργίες του Πάσχα appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα