Μέχρι το τέλος του έτους 2,2 δισ.€ στον πρωτογενή τομέα, δήλωσε ο ΥΠΑΑΤ – Σύντομα σε εφαρμογή τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Τον Δήμο Μυλοποτάμου επισκέφτηκε χθες ο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, δίνοντας σαφείς διαβεβαιώσεις προς τους Έλληνες αγρότες ότι η παρέμβαση της Ε.Ε. στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πρόκειται να καθυστερήσει ούτε μια μέρα τις πληρωμές που δικαιούνται.

Ο κ. Αυγενάκης διευκρίνισε ότι η εποπτεία της Ε.Ε προς το ΥΠΑΑΤ, αφορά μόνο ορισμένες από τις δράσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

για τις οποίες ήδη είχε παρέμβει ο ίδιος και η νέα διοίκηση στην προσπάθεια εξυγίανσης του Οργανισμού, σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν το 2016 και άλλα που γιγαντώθηκαν στην περίοδο της προηγούμενης διοίκησης.

Σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, ο υπουργός τόνισε:

«Δηλώνω δυνατά και καθαρά. Καμία καθυστέρηση σε κάθε πληρωμή που έχουμε προγραμματίσει. Κρίμα, περίμενα τον κ. Ανδρουλάκη να φοράει την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, αλλά φαίνεται να χαίρεται με μια δυσκολία που όμως δεν μας βάζει κάτω. Μας κάνει πιο δυνατούς και κυρίως πιο αποτελεσματικούς. Θέλουμε και θα το κάνουμε πράξη. Θα στηρίξουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του τόπου μας και αυτό επιβεβαιώνεται και από την σημερινή παρουσία τους».

Ενώ ειδικότερα για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, είπε:

«Από εκεί και πέρα θέλω να δηλώσω ότι αυτή η ένταση που εμφανίστηκε από την κοινότητα σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επηρεάζει, πουθενά, το χρονοδιάγραμμα που έχουμε οργανώσει για την καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες μας. Δηλαδή πολύ απλά μέχρι τέλος του χρόνου θα εισπράξουν 2,2 δισ. οι αγροκτηνοτρόφοι της Ελλάδας με απόλυτη συνέπεια, με διαφάνεια και κυρίως ρυθμό ο οποίος θα είναι αμείωτος. Ό,τι είπαμε το τηρούμε. Ο λόγος μας συμβόλαιο».

Συνεχίζοντας ο κ. Αυγενάκης τις αναφορές του στον ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε για τις παρατυπίες που υπήρχαν στον οργανισμό αλλά και τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν, έτσι ώστε «θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι και κυρίως σωστοί και νοικοκυρεμένοι, όπως αρμόζει σε έναν οργανισμό που διαχειρίστηκε 19,3 δις ευρώ από το 2003 ως το 2007. Δεσμεύτηκα, ότι μέχρι το Πάσχα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν εισπράξει 700 εκατ. ευρώ και καταφέραμε να αξιοποιήσουμε 785 εκατ. τα οποία διανεμήθηκαν με δικαιοσύνη και τα λιγότερα - κατά το δυνατόν – λάθη.

Την ίδια ώρα ελέγχθηκαν ΑΦΜ και λογαριασμοί που ενώ δικαιούνταν καταβολές – βάσει δικαστικών αποφάσεων από το 2014 – η απραξία δεν επέτρεψε να ελεγχθούν και αν έχουν άδικο, να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Αν όμως σε αυτούς οφείλονται χρήματα, έστω και ένα ευρώ, πρέπει να τους το καταβάλλουμε. Μέχρι στιγμής 2.800 ΑΦΜ απελευθερώθηκαν, ενώ είχαμε 16.500 ΑΦΜ δεσμευμένα από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, που για κάποιους λόγους δεσμεύονταν, έστω και με μια ανώνυμη καταγγελία προς τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είχα δεσμευθεί, είπε ο κ. Υπουργός, ότι και αυτή η κατηγορία ΑΦΜ πρέπει να ελεγχθεί. Ήδη, έχουμε 7.000 ΑΦΜ δικαιούχων που εισέπραξαν κανονικά τις ενισχύσεις τους. Από την άλλη, έχουμε 800 περιπτώσεις που οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη και εκείνη θα αναλάβει να διαλευκάνει τις υποθέσεις, καθώς στον πρώτο έλεγχο επισημάνθηκαν μεμπτά σημεία. Τα θέματα που επισημάνθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν επηρεάζουν ούτε κατά μία ημέρα το χρονοδιάγραμμα που έχουμε για την καταβολή των ενισχύσεων στους αγροτοκτηνοτρόφους μας, οι οποίοι μέχρι το τέλος του χρόνου θα εισπράξουν 2,2 δις ευρώ, με απόλυτη συνέπεια, με διαφάνεια και κυρίως με ρυθμό που θα είναι αμείωτος. Ό,τι είπαμε το τηρούμε, ο λόγος μας είναι συμβόλαιο», είπε ο υπουργός.

Τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης ήταν ένα ακόμα ενδιαφέρον θέμα με το οποίο ασχολήθηκε στην ομιλία του ο κ. Αυγενάκης: «Πασχίζουμε σε συνεργασία με τις περιφέρειες να τρέξουν οι διαδικασίες για να βγουν οι διαγωνισμοί για να αποκτήσουμε επιτέλους στην Ελλάδα τα λεγόμενα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και να αποτρέψουμε ένα πρόστιμο ύψους 450 εκατ. ευρώ που αν δεν καταρτισθούν, αυτομάτως τα χρήματα θα αφαιρεθούν από τις επιδοτήσεις των αγροτών.

Οι περισσότερες περιφέρειες –πλην τριών– ανταποκρίθηκαν και βάζουν πλάτη και σύντομα θα αποκτήσει η Ελλάδα –με καθυστέρηση δέκα και πλέον ετών– τα λεγόμενα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

Keywords
Αναζητήσεις
mechri-to-telos-tou-etous-22-dis-ston-protogeni-tomea-dilose-o-ypaat--syntoma-se-efarmogi-ta-diacheiristika-schedia-voskisis.htm
Τυχαία Θέματα
Μέχρι, ΥΠΑΑΤ – Σύντομα,mechri, ypaat – syntoma