Ερωτήματα για «σκοτεινά σημεία» περί του κέντρου καινοτομίας που μάλλον δεν θα τεθούν στον κ.Δένδια….

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στις 09:00 π.μ.Η επιτροπή συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης:Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».Επειδή κάτι μας λέει ότι κάποια ερωτήματα
που υπάρχουν για το κέντρο Καινοτομίας δεν θα τέθηκαν , να τα διατυπώσουμε εμείς όπως μας τα μετέφερε ειδικός που μελέτησε το νομοσχέδιο. Ευελπιστούμε σε απαντήσεις...

«Το ΕΛΚΑΚ ΑΕ είναι μια ανώνυμος εταιρία που θα λειτουργεί με συνθήκες ιδιωτικής οικονομίας (σύμφωνα με το καταστατικό του), αλλά σύμφωνα με το αρ.6 (Πόροι) δημόσια χρηματοδότηση (εξοπλιστικά και μάλιστα κατά παρέκκλιση των προβλέψεων στο άρθρο 7, παρ.5 2919/2001,), χρηματοδοτήσεις κάθε είδους (πχ ευρωπαϊκά κονδύλια), καθώς και χρηματοδοτήσεις από φορείς του Δημοσίου, «φυσικά και νομικά πρόσωπα του εσωτερικού και εξωτερικού».

Επίσης θα υπάρχει και μετοχικό κεφάλαιο, από το οποίο το 67% των μετοχών θα ανήκει στο δημόσιο (άρ.5, Μετοχικό κεφάλαιο). Επίσης τι εννοεί το άρθρο 6 όταν κάνει λόγο για «εξαίρεση από κρατήσεις»; Αφού το ΕΛΚΑΚ βάσει του καταστατικού του θα λειτουργεί με όρους ιδιωτικής οικονομίας.

Όλα αυτά τα χρήματα το ΕΛΚΑΚ θα τα διαχειρίζεται με βάση τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του και τους εσωτερικούς κανονισμούς (άρ.26) που ο ΥΕΘΑ θα του δώσει τη δυνατότητα να έχει. Μέρος αυτών των εσόδων θα διανέμεται ως πριμ παραγωγικότητας (βάσει καταστατικού). Επίσης η μεταβίβαση μετοχών θα εγκρίνεται από τη γενική συνέλευση (πάλι βάσει καταστατικού).

Επίσης σύμφωνα με το άρ.7, το ΥΠΕΘΑ θα διαθέτει δωρεάν χώρο από δημόσιο κτίριο (δικό του ή εποπτευόμενου φορέα), όταν για τέτοιες εκμισθώσεις ο νόμος προβλέπει πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Το άρθρο 6 θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Νομικά πρόσωπα εξωτερικού μπορούν να είναι και ΜΚΟ αγνώστων συμφερόντων. Τα νομικά πρόσωπα του εσωτερικού μπορούν να είναι τα μετοχικά ταμεία, των οποίων τα αποθεματικά προβλέπεται να αξιοποιούνται για επενδυτικούς σκοπούς (σύμπτωση;;;). Πως θα ελέγχεται ποιος θα χρηματοδοτεί τι; Και μια κρίσιμη ερώτηση: πως θα ελέγχει το ΕΛΚΑΚ το ποιόν της ΜΚΟ; Αν έρθει πχ μια ΜΚΟ τουρκικών συμφερόντων θα συνάψει σύμβαση και θα προχωρήσει σε έρευνα;

Επίσης σύμφωνα με το καταστατικό και συγκεκριμένα το άρθρο 28 αυτού, προβλέπεται η δυνατότητα «το Ταμείο Ανάπτυξης Εθνικής Άμυνας, το οποίο χρηματοδοτείται από κεφάλαια τρίτων, με σκοπό τη χρηματοδότηση της υλοποίησης προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης επενδυτικού ενδιαφέροντος ιδίως φορέων εκτός Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.» (το καταστατικό είναι το άρθρο 13 του νόμου)

Δηλαδή οι πόροι (έσοδα) του νέου φορέα του ΥΠΕΘΑ οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από εξοπλιστικά προγράμματα, θα λειτουργεί προς όφελος φορέων εκτός ΕΔ;

Το άρ.8 έχει μια πολύ σκοτεινή διάταξη: «Προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στον Ειδικό Στρατηγικό Σχεδιασμό Προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης και για τα οποία δεν υπάρχει άμεσο επιχειρησιακό ενδιαφέρον των Ενόπλων Δυνάμεων, δύναται να χρηματοδοτούνται από κονδύλια που προέρχονται από τα ταμεία του άρθρου εικοστού όγδοου του καταστατικού του, όταν το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας εκτιμά αιτιολογημένα ότι οι γνώσεις που πρόκειται να παραχθούν από την υλοποίησή τους ενδέχεται να καταστούν χρήσιμες για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το αμυντικό οικοσύστημα στο μέλλον. Η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών δεν γεννά οποιαδήποτε υποχρέωση προμήθειας ή αξιοποίησης των προϊόντων τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις.»

Πως ερμηνεύεται αυτό; Ότι οι ΕΔ μπορεί να μην χρειάζονται κάτι, αλλά προκειμένου να το ΕΛΚΑΚ να παράγει έργο (άρα θα πάρουν και πριμ παραγωγικότητας) θα χρησιμοποιούν κονδύλια για έρευνα ούτως ή άλλως.

Όμως γίνεται ακόμα χειρότερο, διότι στο τέλος του ίδιους άρθρου για την περίπτωση που υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες του ΕΛΚΑΚ (πχ να πέσει έξω σε προϋπολογισμό; Μια υπόθεση εργασίας), τότε προβλέπεται «Αν η υλοποίηση της πρότασης έρευνας και ανάπτυξης περιλαμβάνει την ανάγκη συνδρομής σε είδος (μέσα και υπηρεσίες) εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, η αποτίμηση της συνδρομής γίνεται από τα Γενικά Επιτελεία, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό του κόστους της πρότασης.»

Δηλαδή η ΓΔΑΕΕ θα κρίνει αν τα ΓΕ θα συνδράμουν «σε είδος», το οποίο δεν προσδιορίζεται τι είναι. Προσωπικό (υπηρεσίες); Εγκαταστάσεις (μέσα); Κονδύλια (μέσα); Κάτι άλλο;

Φτάνουμε στο άρ.28 (Ταμεία) του καταστατικού. (αρ.13 του σχεδίου νόμου)

1. Για την υλοποίηση των σκοπών του στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας συστήνονται ως ανεξάρτητες μονάδες του τα παρακάτω ταμεία:

α) Ταμείο Καινοτομίας Εθνικής Άμυνας, οι πόροι του οποίου καθορίζονται στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου, με σκοπό τη χρηματοδότηση της υλοποίησης προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης.

β) Ταμείο Ανάπτυξης Εθνικής Άμυνας, το οποίο χρηματοδοτείται από κεφάλαια τρίτων, με σκοπό τη χρηματοδότηση της υλοποίησης προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης επενδυτικού ενδιαφέροντος ιδίως φορέων εκτός Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

2. Σε κάθε Ταμείο της παρ. 1 συστήνεται και λειτουργεί Επενδυτική Επιτροπή με έργο τον καθορισμό της στρατηγικής επενδύσεων του Ταμείου και την έγκριση των χρηματοδοτήσεων που εισηγείται η αρμόδια υπηρεσία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ορίζει με απόφασή του τα μέλη της ως άνω επιτροπής, ο αριθμός των οποίων μπορεί να είναι από τρία (3) έως πέντε (5), ενώ ένα (1) εξ αυτών είναι αξιωματικός της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ειδικά για την Επενδυτική Επιτροπή του Ταμείου Ανάπτυξης Εθνικής Άμυνας και στις περιπτώσεις που έχει συναφθεί σχετική σύμβαση επένδυσης μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας και των φορέων της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 6 του κυρωτικού νόμου, το σύνολο των μελών της μπορεί να ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας και πρότασης των ως άνω φορέων.»

3. Προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας μπορούν να συγχρηματοδοτούνται από Ταμεία της παρ. 1.

Τι παρατηρούμε εδώ; Το καταστατικό δεν ενδιαφέρεται καν από ΠΟΥ προέρχονται οι χρηματοδοτήσεις. Αρκεί να έρχονται. Δεν υπάρχει καν η σκόπιμη έστω αόριστη διευκρίνιση του αρ.7 του νόμου (ως προς το ΠΟΥ).

Πάμε τώρα στο μηχανισμό έρευνας και ανάπτυξης.

Δημιουργείται ένας ολόκληρος μηχανισμός είτε από δωρεάν παροχές, είτε με ελάχιστο κόστος.

Οι σχολές αξιωματικών αναβαθμίζονται σε ΑΣΕΙ και τίθενται στην υπηρεσία του ΕΛΚΑΚ (αρ.4, 8, 11 καθώς και 39) και ουσιαστικά μετρατρέπονται σε κέντρα έρευνας. Τα πνευματικά δικαιώματα παραμένουν στο ΕΛΚΑΚ (αρ.11).

Το άρ.12 φέρνει τα πάνω κάτω: προβλέπει μετάθεση πολιτικού προσωπικού του ΥΠΕΘΑ και στρατιωτικών που έχουν σπουδάσει για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών των ΕΔ, οι οποίοι προφανώς δωρεάν (διότι θα μισθοδοτούνται από τις ΕΔ) θα εργάζονται για το ΕΛΚΑΚ, ενώ παράλληλα προβλέπεται η παροχή εργασίας αμισθί για φαντάρους που εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους και θα παραμείνουν ως δήθεν «σύμβουλοι μερικής απασχόλησης» με αντάλλαγμα ένα βαθμό.

Για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία εξεύρεσης στρατευσίμων, έρχεται το άρ.68 (ειδικά προγράμματα θητείας) που δίνει τη δυνατότητα σε στρατευσίμους μέσω ειδικών διαδικασιών να εκπαιδευτούν μέσω των ΑΣΕΙ. Στη στυνέχεια αυτοί εφόσον το επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν επιθυμία να απασχοληθούν στο ΕΛΚΑΚ κλπ, κλπ.

Δεν είναι μόνο ότι όλος ο νόμος δείχνει να έχει στηθεί για να υποστηρίξει τη δημιουργία του ΕΛΚΑΚ. Είναι και όσα εμπεριέχει ΓΙΑ το ΕΛΚΑΚ. Εδώ μιλάμε για σειρά από διαφαινόμενα σκάνδαλα.

Ένα ΔΣ θα κρίνει πότε θα πρέπει να παίρνει μπόνους παραγωγικότητας, το οποίο μπόνους μπορεί να προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια, μετοχικά ταμεία, φορείς του δημοσίου (γενικώς. Τι πάει να πει φορείς;;; Ένα Γενικό Επιτελείο θεωρείται φορέας;).

Κι αν οι δουλειές δεν πάνε καλά, θα βγάζουν μια «τεκμηριωμένη μελέτη» ότι θα αφορά τις ΕΔ στο μέλλον (και οι ΕΔ θα υποχρεούνται να το χρηματοδοτήσουν και να συνδράμουν και σε είδος δηλαδή μέσα και υπηρεσίες, έτσι γενικώς)».

The post Ερωτήματα για «σκοτεινά σημεία» περί του κέντρου καινοτομίας που μάλλον δεν θα τεθούν στον κ.Δένδια…. appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα