Γκρεμίζεται το στρατόπεδο Πλέσσα στη Μεσογείων, μετακομίζει στον χώρο η ΔΕΗ

Γκρεμίζουν ήδη οι μπουλντόζες τα κτίρια στο χώρο του πρώην «Στρατόπεδου Ανσχη Μιχ. Πλέσσα», λίγο πιο κάτω από το Πεντάγωνο στην Λεωφόρο Μεσογείων 211,  το οποίο απέκτησε  μετα από διαγωνισμό η ΔΕΗ  για 50 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για ακόμη μια δεκαετία.

Για την ΔΕΗ ενα κεφάλαιο σχεδόν 70 ετών κλείνει με την μετακόμιση των υπηρεσιών της από την οδό Χαλκοκονδύλη στο πρώην στρατόπεδο Πλέσσα,( απέναντι από το νοσοκομείο Σωτηρία ), όπου προχθες δούλευαν μπουλντόζες!

 Η

ΔΕΗ  θα ανεγείρει εκει ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων που θα στεγάσει τις κεντρικές και τις περισσότερες από τις εν Αθήναις υπηρεσίες της. Στο ισόγειο του κτηρίου θα λειτουργεί πρότυπο κατάστημα εξυπηρέτησης της επιχείρησης. Οι Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η πληροφορία ότι ένα μέρος των υπηρεσιών της ΔΕΗ θα εγκατασταθούν και στο  ιστορικό κτήριο που αποτέλεσε για δεκαετίες την έδρα του Συγκροτήματος Λαμπράκη (ΔΟΛ)στην οδό Χρήστου Λαδά 3. Το κτίριο αυτό ήδη ανακατασκευάζεται.

Το πρώην Στρατόπεδο Πλέσσα ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) αποκτήθηκε από την ΔΕΗ πριν μερικά χρόνια, μετά από  πλειοδοσία σε διαγωνισμό που έγινε τον Φεβρουάριο του 2020. Έχει συνολικό εμβαδό 18.643 τετραγωνικά μέτρα και μετά την απομάκρυνση των στρατιωτικών ειδών, έχει αρχίσει όπως είπαμε,  η κατεδάφιση των 22 κτιρίων  επιφάνειας  7.582 τ.μ. που το αποτελούσαν .Μέτρησε για την ΔΕΗ το ότι το βρίσκεται κοντά σε δύο σταθμούς του μετρό («Κατεχάκη» και «Εθνική Άμυνα») και σε επαφή ή απόσταση με ενα δίκτυο κεντρικών οδικών αξόνων - Μεσογείων, Κατεχάκη, Κηφισίας, περιφερειακή Υμηττού και δι αυτής Αττική οδό και Νότια Προάστια, κ.ά..

Στο διαγωνισμό  τιμή εκκίνησης στον διαγωνισμό του υπουργείο. Εθνικής Άμυνας είχε οριστεί ο ποσό των 1,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο (περίπου 133.300 ευρώ τον μήνα), με όρο ότι ανά πενταετία το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται σε ποσοστό ίσο με το 100% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. “Η παραπάνω αναπροσαρμογή δεν μπορεί να είναι κατώτερη του 5% επί του εκάστοτε διαμορφωμένου μισθώματος ανά πενταετία”, όπως ανέφερε ο διαγωνισμός. Το πρώτο έτος δεν προβλεπόταν μίσθωμα και για τα πρώτα 3-4 μόνο το 50%,σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2020.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες τον Ιούλιο του 2020 υπογράφηκε Σύμβαση ανάμεσα στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και στη ΔΕΗ ΑΕ για την εκμίσθωση του πρώην Στρατοπέδου Η κατεδάφιση των κτιρίων του πρώην στρατοπέδου ηταν απαραίτητη προκειμένου να ελευθερωθεί το οικόπεδο επί του οποίου θα ανεγερθεί το νέο κτίριο. Τον Ιούλιο του 2022 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η έκδοση άδειας κατεδάφισης των υφιστάμενων κτιρίων εντός του πρώην Στρατοπέδου Πλέσσα . Στις 31 Ιανουαρίου 2023 εγκρίθηκε η κατεδάφιση των κτιρίων από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Το νέο συγκρότημα κτιρίων στο οποίο θα στεγαστεί η Διοίκηση και οι Κεντρικές Υπηρεσίες της ΔΕΗ αναμένεται να καλύψει πλήθος χρήσεων και λειτουργιών με εμβαδό κάλυψης περί τα 10.637 τετραγωνικά μέτρα. η ΔΕΗ θα χτίσει  ένα νέο κτίριο 30,5 χιλ τετραγωνικών μέτρων. .Συμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου , το συνολικό κόστος της επένδυσης θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Το κτίριο θα αποτελείται από 3 υπόγεια, ισόγειο και 4 ορόφους, ενώ στο πλαίσιο του βιοκλιματικού σχεδιασμού του, θα εφαρμοστούν εξειδικευμένες τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας. Ανεξάρτητο κτίριο θα αποτελεί το κατάστημα προβολής της Εμπορίας, το οποίο θα χωροθετηθεί στο νοτιοδυτικό άκρο του οικοπέδου, στη γωνία Γρηγορίου Ξενόπουλου και Λεωφόρου Μεσογείων.

Σύμφωνα με την Αρχιτεκτονική εκτίμηση η δυναμικότητα του κτιρίου ανέρχεται στα 1.800 άτομα.

Για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κτιρίου προβλέπεται η κατασκευή 608 θέσεων στάθμευσης.

The post Γκρεμίζεται το στρατόπεδο Πλέσσα στη Μεσογείων, μετακομίζει στον χώρο η ΔΕΗ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα