Η φρεγάτα ΥΔΡΑ και τα εθνικά συμφέροντα που δεν ταυτίζονται πάντα με τα συμμαχικά-αμερικανικά-Χρ.Καπούτσης

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Απέπλευσε η Φρεγάτα ΥΔΡΑ  από το Ναύσταθμο και έβαλε ρότα για την ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, με ενδιάμεσο Σταθμό τη Σούδα, μετά την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη ΑΣΠΙΔΕΣ. Ο Κυβερνήτης της Φ/Γ ΥΔΡΑ έχει λάβει πολεμική αποστολή και με αποδέσμευση των κανόνων

εμπλοκής.

Η Ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη «ασπίδες», έχει αμυντικό χαρακτήρα και διαφέρει από την αμερικανο- βρετανική  αρμάδα, που συντονίζεται,  από αμερικανικό αεροπλανοφόρο και έχει αναλάβει δράση στην περιοχή της ΕΡΥΘΡΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.

Η διαφορά έγκειται στο Εξής. Η ευρωπαϊκή ναυτική Δύναμη, στην οποία μετέχει και η ΦΡΕΓΑΤΑ ΥΔΡΑ και έχει επιτελικό ρόλο το Στρατηγείο στη Λάρισα, έχει αμυντικό χαρακτήρα. Τι εννοούμε (η διευκρίνηση προέρχεται από πηγές του πολεμικού Ναυτικού): Αποστολή  της είναι να δημιουργήσει έναν  αντιπυραυλικό και αντι- drones  ΘΟΛΟ προστασίας για τα εμπορικά πλοία που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση τη Διώρυγα του ΣΟΥΕΖ. Ουσιαστικά,  μία εναέρια προστασία από τις πυραυλικές επιθέσεις των ΧΟΥΘΙ. Όμως, η Ευρωπαϊκή Δύναμη, δεν θα έχει επιθετικό χαρακτήρα. Δηλαδή, δεν θα πραγματοποιεί πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των βάσεων των ΧΟΥΘΙ, στο έδαφος της ΥΕΜΈΝΗΣ, ακόμη και αν θα προκληθεί.

Αντίθετα η αμερικανο-βρετανική δύναμη, που ήδη δρα εναντίον των ΧΟΥΘΙ,  έχει και αμυντική και επιθετική αποστολή. Δηλαδή προσβάλει με τα διαθέσιμα όπλα και βάσεις των ΧΟΥΘΙ στην ΥΕΜΕΝΗ. Να επισημάνουμε ότι η ΥΕΜΕΝΗ είναι κράτος κυρίαρχο και ανεξάρτητο, μέλος του ΟΗΕ, που το βόρειο τμήμα του, κατέχεται εδώ και χρόνια από τους ΧΟΥΘΙ.

Η   Ελλάδα έχει συμφέροντα, άρα πρέπει ή όχι, να είναι παρούσα στην ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη; Και για ποιους λόγους;

Ο πρώτος λόγος, είναι η γεωγραφία. Η Ελλάδα  βρίσκεται  στην έξοδο της Διώρυγας του Σουέζ , που εφόσον η λειτουργία της καταστεί προβληματική,  επηρεάζεται άμεσα και υπονομεύεται ο στρατηγικός ρόλος του Λιμανιού του Πειραιά.

Ο Δεύτερος λόγος είναι, ότι λόγω του ισχυρού εμπορικού στόλου, Ελλήνων πλοιοκτητών, δεν μπορεί να αδιαφορεί για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Και ο τρίτος, είναι ότι η Ελλάδα θέλει να είναι μπροστά σε μια αποστολή,  που εντάσσεται στην προσπάθεια της Ε.Ε. να αποκτήσει αμυντικό βραχίονα, ως τον  βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης που οδηγεί και στην στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε., αφού θα διαθέτει ευρωπαϊκή εξωτερική πολίτική και πολιτική ασφάλεια και άμυνας και υποστηρικτικό αμιγώς ευρωπαϊκό στρατό.

Όλα αυτά όμως, που εμείς θεωρούμε εθνικές προτεραιότητες, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ευρύτερων Στρατηγικών συμφερόντων της «συλλογικής Δύσης». Και κατά μίαν ρεαλιστική προσέγγιση, τα εθνικά συμφέρονται, δεν συμπίπτουν πάντα και κατ’  ανάγκην  με τα συμμαχικά – αμερικανικά...

Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχει και ένας προβληματισμός, στα αμερικανικά επιτελεία, του Στεητ Ντιπάρτμεντ και του πενταγώνου, που αφορά το μέλλον των επιχειρήσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η δράση των ΧΟΥΘΙ εντάσσεται στο πλέγμα των δυνάμεων που μάχονται, με τον τρόπο τους, την πολιτική γενοκτονίας του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων.

Η πλήρης εξόντωση της απειλής από τους ΧΟΥΘΙ, ενδεχομένως, όπως υποστηρίζουν οι Στρατηγοί του αμερικάνικου πενταγώνου, να καταστήσει αναγκαία την χερσαία επίθεση , στην ΥΕΜΕΝΗ.

Όμως, στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της Υεμένης, ενέχει τον κίνδυνο, διάχυσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Αραβική Χερσόνησο , με άνοιγμα ενός δεύτερου και σαφώς πιο δύσκολου και απαιτητικού μετώπου στην Υεμένη,  μετά από εκείνο της Γάζας, στο οποίο θα εμπλακούν και οι αυτοαποκαλούμενοι Φρουροί της ισλαμικής Επανάστασης, ίσως το πλέον αξιόπιστο και επαρκώς εξοπλισμένο ένοπλο  τμήμα  του ΙΡΑΝ , ίσως και άλλες δυνάμεις , ειδικά εκείνες που οι Δύση αποκαλεί τρομοκρατικές και άλλοι πιο ρεαλιστές, ώς εθνικοαπελευθερωτικές.

Το μέλλον των επιχειρήσεων, οποιαδήποτε μορφής, εναντίον των ΧΟΥΘΙ, θα εξαρτηθεί και από τα αποθέματα σε ρουκέτες ,πυραύλους ακόμη και αντιβαλλιστικούς και cruiser πυραύλους, αλλά και σε drones που διαθέτουν οι Χούτι… δηλαδή, εάν το ΙΡΑΝ, συνεχίσει να εξοπλίζει και να συντονίζει τους ΧΟΥΘΙ, όπως και την Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Διευκρινίζουμε ότι η  επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», είναι ουσιαστικά, μια ναυτική δύναμη,   η μεγαλύτερη δύναμη στην ιστορία της Ε.Ε.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση «Ασπίδες» προέρχονται από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Δανία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό,  δεν θα υπάρξει στρατιωτική δράση εναντίον των Χούθι, παρά μόνο εάν επιτεθούν σε εμπορικό πλοίο που διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα. Στην περίπτωση αυτή θα τηρηθούν οι κανόνες εμπλοκής και θα υπάρξει στρατιωτική – πυραυλική  απάντηση από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας αντιπυραυλικός θόλος, προστασίας των εμπορικών πολιών από τις επιθέσεις των ΧΟΥΘΙ είτε με πυραύλους , είτε με drones.

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση καλύπτεται νομικά από το ψήφισμα 2272 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλεί τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.

Οι ΧΟΥΘΙ καταχρηστικώς αποκαλούνται αντάρτες. Εδώ και πολλά χρόνια έχουν εγκαταστήσει καθεστώς σε τμήμα της Υεμένης, δηλαδή έχουν οιονεί κρατική  υπόσταση και  αποτελούν  δυναμικό μέρος του άξονα αντίστασης κατά του Ισραήλ και της Δύσης. Ο άξονας αυτός, σχηματικά, είναι  μια συμμαχία,  που περιλαμβάνει, τη Χεζμπολαχ  του Λιβάνου, τη Χαμάς της Παλαιστίνης, τις σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ και τους ΧΟΥΘΙ της Υεμένης , που συντονίζονται και εξοπλίζονται από το ΙΡΑΝ, δηλαδή, το Θεοκρατικό σιιτικό καθεστώς της ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι Χούθι υποστηρίζουν ότι,  στοχοθετούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ή τους συμμάχους του,  ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας,  που βομβαρδίζεται ανελέητα από τον ισραηλινό Στρατό σε μια πολιτική γενοκτονίας εναντίον των Παλαιστίνιων,  μετά την  φονική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023 στο ισραηλινό έδαφος.

Οι επιθέσεις των Χούθι οδήγησαν πολλούς πλοιοκτήτες στο να αποφασίσουν το 2024 να κάνουν τα πλοία τους παράκαμψη γύρω από την Αφρική και να αναστείλουν τον διάπλου από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, απ’ όπου διέρχεται  το 12-15% της παγκόσμιας κυκλοφορίας των εμπορικών πλοίων,  σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνεπώς, η Ελλάδα, μετέχει «υποχρεωτικά», λόγω συμμαχικών δεσμεύσεων,  αλλά και προσφοράς προστασίας στους εφοπλιστές, σε στρατιωτικές εκστρατείες του ευρωατλαντισμού, στο πλευρό του Ισραήλ και εναντίον των Παλαιστινίων και όσων στηρίζουν τον αγώνα επιβίωσης των παλαιστινίων.

Μέχρι που θα φθάσει η ελληνική συμμετοχή; Ακόμη και αν «φουντώσει και ξεφύγει»  η πολεμική φλόγα και απλωθεί στη Μέση Ανατολή , Ανατολική Μεσόγειο  και Αραβική Χερσόνησο; Πόσο δεδομένη θεωρούν οι σύμμαχοι και εταίροι μας (ΝΑΤΟ-Ε.Ε.-ΗΠΑ), την εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στα πολεμικά τους σχέδια;  Έχει συνυπολογίσει η Κυβέρνηση, πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας, που λόγω γενικευμένης αναταραχής, δεν θα διστάσει να «απλώσει» τα σχέδιά της για τη «Γαλάζια πατρίδα», με την ανοχή της συλλογικής Δύσης, ώστε να εξασφαλιστεί η ουδετερότητά της, ως διαχρονικά «επιτήδειος ουδέτερος» ;   Η Τουρκία διεκδικεί την πλήρη στρατιωτική υπεροχή Αιγαίο, το έλεγχο από τα Δαρδανέλια μέχρι το Σουέζ και γενικά τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου, προσπερνώντας τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμμαχώντας με κρατικά ρετάλια όπως της Λιβύης,  προωθώντας το παράνομο τουρκο-λιβυκό   σύμφωνο, αλλά  και συνεργαζόμενη κατά περίπτωση και περίσταση και με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η ΧΑΜΑΣ και  τα απομεινάρια του  ISIS.

Ο ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ, μιλώντας στο πλήρωμα της Φ/Γ ΥΔΡΑ, λίγες ώρες πριν λύσει του κάβους είπε: «Κατανοούμε όλοι ότι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, εξυπηρετεί  εθνικά συμφέρονται, όμως, εμπεριέχει και κινδύνους και μάλιστα, σημαντικούς κινδύνους». Ξεκάθαρα ο ΥΕΘΑ  προειδοποιεί την Κυβέρνηση, ότι η αποστολή της Φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ενέχει σοβαρούς κινδύνους, για το πλήρωμα ... 

Επίσης, ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον συνεχή

εξοπλισμό της Άγκυρας και «ανησυχεί», διότι  ο Ερντογάν κάνει ανοίγματα σε Αίγυπτο και Αλβανία, με απώτερο σκοπό την περικύκλωση της Ελλάδος. Ας μελετήσουμε λίγο πιο προσεχτικά τη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που είναι και μια προειδοποίηση προς τον Γ. Γεραπετρίτη και Κυρ. Μητσοτάκη, που περί άλλων τυρβάζουν ....

«Εάν προκληθεί θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, θα είμαστε μόνοι μας, παρά τις αμυντικές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με Γαλλία και ΗΠΑ αλλά και την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ»!!! 

The post Η φρεγάτα ΥΔΡΑ και τα εθνικά συμφέροντα που δεν ταυτίζονται πάντα με τα συμμαχικά-αμερικανικά-Χρ.Καπούτσης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
υδρα, υδρα, παντα, ερυθρα θαλασσα, φγ υδρα, ερυθρα, θαλασσα, κυσεα, δραση, λαρισα, θολο, βασεις, υεμενη, οηε, ελλαδα, πειραιας, αμιγώς, υεμένης, ιραν, γαλλια, οιονεί, προσφορες, συμμετοχή, αιγαιο, isis, υεθα, αιγυπτος, ηπα, τελη κυκλοφοριας, λιβυη, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αλβανια, αφρικη, βελγιο, γερμανια, δανια, ηπα, θαλασσα, ιραν, ιρακ, ισπανια, ισραηλ, ιταλια, οηε, υεμενη, υεθα, φλογα, αμιγώς, αξονας, γεωγραφια, δυναμη, δηλωση, διευκρινηση, διωρυγα του σουεζ, διωρυγα, δυναμικο, εδαφος, ειπε, υπαρχει, ερντογαν, ερυθρα, ερυθρα θαλασσα, θολος, θολο, κυβερνηση, κυσεα, λειτουργια, λωρίδα της γάζας, οιονεί, ουσιαστικα, πλοια, πλοιο, ρητρα, ροτα, ρολο, συμμετοχή, σχεδια, τμημα, τουρκια, υεμένης, χεζμπολαχ, ωρες, ασφαλεια, δικαιωματα, ενωση, isis, μπροστα, πηγες, υπεροχη
Τυχαία Θέματα