«Οι πανηγυρισμοί και η πραγματικότητα των εξοπλισμών»! Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το εξοπλιστικό καρναβάλι

Ο Δημήτρης Μπιάγκης, Βουλευτής  Ν. Κέρκυρας & υπεύθυνος του ΚΤΕ Εθνικής Άμυνας και ο Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε κοινή τους δήλωση με τίτλο «Η Στρατηγική Αμυντικών Εξοπλισμών της Ελλάδας: Μεταξύ Πανηγυρισμών και Πραγματικότητας», αναφέρουν:

Οι πρόσφατες εξελίξεις, που αφορούν στην πρόθεση των ΗΠΑ, αφενός να άρουν τον περιορισμό πώλησης στην Τουρκία σύγχρονων αεροσκαφών F-16, και,

αφετέρου να προμηθεύσουν την Ελλάδα με μεταχειρισμένο κυρίως αμυντικό εξοπλισμό, με προοπτική πώλησης αεροσκαφών F-35, σε συνδυασμό με τις σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέτουν επί τάπητος βασικά ερωτήματα ως προς την ποιοτική στροφή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας και τον εξοπλιστικό σχεδιασμό τους.

Ο Πρωθυπουργός σήμερα πανηγυρίζει και επιδίδεται για ακόμη μία φορά σε προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης των κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων. Όμως, είναι ο ίδιος πρωθυπουργός που, ενώ κατά την ενθουσιώδη ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ δήλωνε ότι δεν μπορεί να εγκριθεί η πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία για να απειλεί τα νησιά μας, σήμερα αποδέχεται ότι η χώρα μας δεν μπορεί να επιβάλλει σε τρίτους τι όπλα θα πουλήσουν στην Τουρκία. Οι πρόσφατες δε επιθετικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν από τη Σμύρνη εναντίον της χώρας μας, υπενθύμισαν τον πραγματικό κίνδυνο που ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να υποβαθμίσει στην προσπάθειά του για επικοινωνιακά «success story».

Θα μπορούσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι με μία ποιοτική προσφορά των ΗΠΑ προς τη χώρα μας, ως αντιστάθμισμα των τόσων εξυπηρετήσεών μας προς αυτούς, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας μας. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής έχει συναινέσει, με γνώμονα τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και με αίσθημα ευθύνης, σε όλες τις πρόσφατες διακρατικές συμφωνίες αμυντικού χαρακτήρα της χώρας μας που ενισχύουν τα εθνικά συμφέροντα. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε ότι η παροχή υφιστάμενου και μάλλον παλαιάς τεχνολογίας αμυντικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ προς τη χώρα μας μοιάζει περισσότερο ως φτηνό αντίδωρο, παρά ως ποιοτικό δώρο, καθώς τα συγκεκριμένα δήθεν δωρεάν οπλικά συστήματα συνεπάγονται τεράστιο κόστος αναβάθμισης και συντήρησης, παρέχοντας δυσανάλογα μικρή προστιθέμενη επιχειρησιακή αξία.  Με ποιο τρόπο τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, συνάδουν με την επιδιωκόμενη ποιοτική στροφή των Ενόπλων Δυνάμεων και την προσπάθεια στήριξης και εξυγίανσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας; Και πως μπορούν να αξιοποιηθούν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση εδώ και πάνω από τρία χρόνια δεν έχει ακόμη καταφέρει να εκπονήσει τον νομοθετικά προβλεπόμενο μακροπρόθεσμο προγραμματισμό αμυντικών εξοπλισμών και εξακολουθεί να πορεύεται μάλλον συγκυριακά και χωρίς σχέδιο;

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκάθαρα καταγράψει και προτείνει ως κεντρική επιδίωξη της αμυντικής μας στρατηγικής την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών, τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού μας δόγματος σύμφωνα με τις σύγχρονες εμπειρίες και προκλήσεις, τον ποιοτικό εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και την ενδυνάμωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Με όραμα, διαφάνεια και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

The post «Οι πανηγυρισμοί και η πραγματικότητα των εξοπλισμών»! Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το εξοπλιστικό καρναβάλι appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα