Θέατρο του παραλόγου με τα πυρομαχικά που στέλνουμε στην Ουκρανία

Σε θέατρο του παραλόγου έχει μετατραπεί η ελληνική κυβέρνηση στα εθνικά θέματα και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, όπου, εκτός των άλλων, ουδέποτε έως σήμερα έχει δώσει σαφή στοιχεία για τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει η χώρα μας στην Ουκρανία.Όπως γράφει το neostrategy.gr  η  ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργών είναι εμφανής, σε σημείο που η κυβέρνηση θυμίζει ασυντόνιστη, φάλτσα ορχήστρα, δίχως μαέστρο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, ειδικά στην περίπτωση της βοήθειας προς
την Ουκρανία, άλλα λέει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και άλλα ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας.Ο μεν υπουργός Αμυνας, στην προσπάθειά του να διαψεύσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία αποστέλλονται μαζικά σιδηροδρομικά φορτία με πυρομαχικά, με προορισμό την Ουκρανία, λέγει ότι η Ελλάδα δεν πουλάει στρατιωτικό υλικό στη χώρα, αλλά στις ΗΠΑ και στην Τσεχία. Ο, δε, υπουργός Εξωτερικών συγχαίρει, με δηλώσεις του, την Τσεχία, διότι αποτελεί το κέντρο, μέσω του οποίου στέλνονται πυρομαχικά στην Ουκρανία.Αραγε, ο Ν. Δένδιας, ο οποίος εναγωνίως σπεύδει να διαψεύσει ότι η Ελλάδα στέλνει πυρομαχικά στην Ουκρανία, δεν ξέρει ότι αυτό γίνεται -κυρίως- μέσω της Τσεχίας; Πόσο μάλλον, ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), τα οποία βρίσκονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αμυνας, έχουν μετατραπεί σε «παραμάγαζο» των Τσέχων; Προφανώς, τα γνωρίζει και οι προσπάθειές του αποσκοπούν στη συσκότιση των αποστολών ελληνικού οπλισμού και πυρομαχικών στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Το ταμείον των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μείον

Πέραν της έκδηλα ατυχούς προσπάθειας του Ν. Δένδια να διαψεύσει τις αποκαλύψεις σε Μέσα Ενημέρωσης, το μόνο ουσιαστικό που προέκυψε από τις δηλώσεις του είναι ότι η χώρα μας στέλνει στρατιωτικό υλικό διότι «τα χρήματα αυτά τα χρειαζόμαστε. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κενό στο εξοπλιστικό Ενόπλων Δυνάμεων». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται «για λήξαν υλικό, του οποίου και μόνον η καταστροφή θα υπερέβαινε σε κόστος τα 100.000.000 ευρώ».Κοντολογίς, ο υπουργός Αμυνας αδειάζει την ίδια την κυβέρνησή του. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ποιο είναι το «πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κενό στο εξοπλιστικό των ΕΔ»; Σε τι ποσόν ανέρχεται; Ποιος ευθύνεται για αυτή τη μαύρη τρύπα του «κενού»; Διότι και πριν αναλάβει ο ίδιος το πόστο του υπουργού Αμυνας, η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, και υπουργός Αμυνας ήταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος;Το τρελό εξοπλιστικό πανηγύρι, ύψους περί τα 20 δισ., όπως εκτιμάται, των προηγουμένων ετών, που ήταν με την πλήρη έγκριση του μεγάρου Μαξίμου, τι «τρύπες» δημιούργησε στα οικονομικά – εξοπλιστικά των ΕΔ; Θα λογοδοτήσει, επιτέλους, κάποιος; Η αντιπολίτευση, τι κάνει; Κρατάει φαναράκι στην κυβέρνηση, δήθεν στο όνομα της εθνικής ομοψυχίας;

Ασυντόνιστοι

Χτές (16-5-2024), στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας – Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας», κ.α., απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της «Νέας Αριστεράς», Σίας Αναγνωστοπούλου, ο Ν. Δένδιας είπε:«Να σας πω ξεκάθαρα, η Ελλάδα δεν δίδει κάτι απευθείας στην Ουκρανία ποτέ. Η χώρα πωλεί πεπαλαιωμένο υλικό, μετά την κρίση των Γενικών Επιτελείων, στην Τσεχία και στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό είναι γνωστό. Δεν υπάρχουν 250 κοντέινερς. Το είδα και εγώ το πρωτοσέλιδο (σ.σ. στην Εφημερίδα των Συντακτών) και δεν υπάρχει αποστολή στην Ουκρανία όπως το πρωτοσέλιδο γράφει. Η εντύπωση μιας συνωμοσιολογίας παρέλκει».Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντησή του με τον Τσέχο ομόλογό του, Jan Lipavský, στην Πράγα, ανέφερε: «Δράττομαι της ευκαιρίας για να εξάρω την Πράγα για την έκδηλη δέσμευσή της να υποστηρίξει την Ουκρανία στον δίκαιο αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, συγκροτώντας και θέτοντας σε λειτουργία το ταχύτερο και αποτελεσματικότερο σύστημα στην Ευρώπη παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο μου Jan για το ρόλο του σε αυτό το εγχείρημα και την αποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει».Ας «συντονιστούν» ο υπουργός Αμυνας με τον υπουργό Εξωτερικών, διότι ο δεύτερος δεν είπε τίποτε άλλο παρά τα πασίγνωστα: Οτι, δηλαδή, η Τσεχία -με το αζημίωτο, με χρήμα της ΕΕ- έχει μετατραπεί σε κέντρο συγκέντρωσης και παραγωγής πυρομαχικών για την Ουκρανία. Και, μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, έφτιαξε το «ταχύτερο και αποτελεσματικότερο σύστημα στην Ευρώπη παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία». Και εκεί στέλνει τα πυρομαχικά και η Ελλάδα. Μέσω της Τσεχίας, στην Ουκρανία. Τα υπόλοιπα είναι παιδιάστικα ψεματάκια.

Το δημοσίευμα

Αναλυτικότερα, το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», με τίτλο «Τρένα τρόμου με πολεμικό υλικό προς Ουκρανία», μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:«Ελληνικά όπλα και πυρομαχικά για την Ουκρανία μεταφέρονται με συρμούς τρένου μέσω Ρουμανίας. Πριν από δύο μέρες έφυγαν τα πρώτα βαγόνια από σταθμό στην Κάτω Γέφυρα, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας τα ερωτήματα και την ανησυχία των κατοίκων. Ολα αυτά ενώ τον περασμένο Μάρτιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευδε ότι υπήρξαν συμφωνίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για εν κρυπτώ βοήθεια της Ελλάδας προς την Ουκρανία.Πριν βρεθεί η λύση του σταθμού έξω από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Hellenic Train είχε αρνηθεί τη μεταφορά, ενώ η κυβέρνηση βρήκε «κλειστό» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως χώρο μεταφόρτωσης λόγω της σφοδρής αντίδρασης των εργαζομένων.Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η στρατιωτική βοήθεια -σε άγνωστου τύπου πυρομαχικά ή όπλα- τα οποία στέλνει συνολικά η χώρα μας θα περιέχεται στον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 250 κοντέινερ! Οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει πριν από το Πάσχα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να διατεθεί ο χώρος του για τη μεταφόρτωση των όπλων και πυρομαχικών, αλλά προσέκρουσαν τελικά σε έναν απρόβλεπτο παράγοντα: τις αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι έθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, θέματα επικινδυνότητας, αφού μεταξύ άλλων τα φορτία θα περνούσαν αναγκαστικά και μέσα από την πόλη, οπότε πέτυχαν να μη γίνει η μεταφόρτωσή τους σε συρμούς μέσα στο λιμάνι.Μετά το πρόβλημα που ανέκυψε, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τα πυρομαχικά να μεταφέρονται τελικά -σε μικρά κομβόι φορτηγών που συνοδεύονται πάντα από αστυνομικές δυνάμεις- στην Κάτω Γέφυρα έξω από τον Αγιο Αθανάσιο του Δήμου Χαλκηδόνας, σε περιοχή όπου υπάρχει ένα βιομηχανικό πάρκο (έκτασης 1.000 στρεμμάτων) και από όπου διέρχονται σιδηροδρομικές γραμμές.Μάλιστα οι πληροφορίες που συνδέονται άμεσα με την ανησυχία των κατοίκων αυτών των περιοχών, που έχουν ζήσει τις διαρκείς μετακινήσεις μεγάλων οχημάτων τις τελευταίες μέρες, θέλουν τα πυρομαχικά να παραδίδονται σε αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες τα μεταφορτώνουν σε ρουμανικά βαγόνια, αφού επόμενη στάση αυτών των πυρομαχικών είναι η Ρουμανία και η Hellenic Train αρνήθηκε να δώσει δικά της (μετά τα όσα συνέβησαν στα Τέμπη δεν χρειάζεται να εξηγηθεί καν ο λόγος της άρνησης). Από εκεί, τα όπλα και τα πυρομαχικά θα μεταφερθούν πάλι με ευθύνη των αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία».

The post Θέατρο του παραλόγου με τα πυρομαχικά που στέλνουμε στην Ουκρανία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θέατρο, Ουκρανία,theatro, oukrania