GameStop: Οι meme stocks επιστρέφουν και η Wall Street είναι σε σύγχυση

Για τους παραδοσιακούς επενδυτές της Wall Street, τα επεισόδια φρενίτιδας με τις meme stocks αποτελούν έναν καλό λόγο για εκνευρισμό.

Οι υπολογισμοί, η μελέτη των οικονομικών στοιχείων και στη τελική… η λογική εξαφανίζονται, με εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές να φέρνουν τη δική τους επανάσταση στο σύστημα της Wall Street εκτοξεύοντας την αξία εταιρειών στους χρηματιστηριακούς δείκτες, οι οποίες δεν παρουσιάζουν καμία ανάπτυξη ή βρίσκονται ακόμα και στα πρόθυρα πτώχευσης.

Η Wall Street είδε αυτό το φαινόμενο να εμφανίζεται το 2021, όταν με «σημαία» τη μετοχή της GameStop,

αφανείς μετοχές κατέγραψαν θηριώδη ράλι για λίγες εβδομάδες, πριν η καταστροφή επέλθει.

Fora, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τάσεις ήταν αυτά που γέννησαν το φαινόμενο memestocks, δηλαδή oi μετοχές που αναδεικνύονται από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Redditκαι το Twitter.

Το φαινόμενο που επιστρέφει

Τις τελευταίες δύο ημέρες η μετοχή της GameStop σαρώνει, με την αξία της μετοχής της να αγγίζει το 200% σε άνοδο σε δύο 24ωρα.

Την Δευτέρα η μετοχή έκλεισε με άνοδο 74%, ενώ την Τρίτη προσυνεδριακά άγγιξε το 150%, ενώ έκλεισε με επιπλέον κέρδη σχεδόν 60%.

Η συγκεκριμένη μετοχή αποτελεί το ορόσημο μιας σύντομης περιόδου στη WallStreetτο 2021, κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία έληξε με βαριά πλήγματα για τους μικροεπενδυτές και με χιλιάδες αγωγές.

Η GameStop, μία εταιρεία πώλησης βιντεοπαιχνιδιών μπήκε το 2021 στο «μάτι» των shortsellers. Χιλιάδες στοιχήματα έπεσαν που προδιέγραφαν την κατάρρευση μιας εταιρείας, της οποίας η ανάπτυξη ήταν θύμα του livestreamingκαι του downloading παιχνιδιών.

Όμως μία ομάδα μικροεπενδυτών αποφάσισαν να ανατρέψουν αυτά τα στοιχήματα. Παίζοντας ένα σκληρό παιχνίδι το οποίο οδήγησε σε ένα εξωφρενικό shortsqueeze, αναγκάζοντας τους «σορτάκηδες» να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, πέτυχαν μία σημαντική νίκη.

Η οποία όμως ήταν σύντομη και κατέληξα πικρά για αρκετούς, οι οποίοι δεν βγήκαν νωρίς από το ράλι.

Η επόμενη ημέρα είχε πολλούς χαμένους, δεκάδες χιλιάδες αγωγές και μία μετοχή που επέστρεψε σε μία καθοδική πορεία.

Μαζί με την GameStop, είδαν τη μετοχή τους να εκτοξεύεται και άλλες εταιρείες, ακολουθώντας μετά το δρόμο για την κατάρρευση.

Η ιστορία φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται τις δύο τελευταίες ημέρες. Η GameStopεκτοξεύεται και οι shortsellers, σύμφωνα με την εταιρεία στατιστικής S3 Partnersέχουν ήδη χάσει 1 δισ. δολάρια.

Πώς επέστρεψε το κίνημα

Όλα ξεκίνησαν από έναν παλιό γνώριμο των θαυμαστών των meme stocks, τον RoaringKitty.

O Keith Gill με αναρτήσεις του στα social media το 2021 αποτέλεσε έναν από τους πρωταγωνιστές της φρενίτιδας των meme stocks, οδηγώντας τη μετοχή της GameStop στα 86,88 δολάρια.

Ύστερα από τρία χρόνια «σιωπής», ο Roaring Kitty επέστρεψε με μία ακόμα ανάρτηση. Ένα σκίτσο με έναν gamer που κλίνει μπροστά την ώρα που παίζει δείχνοντας ότι ξαφνικά το παιχνίδι αποκτάει ενδιαφέρον πυροδότησε ένα κύμα αγορών σε μετοχές της GameStop.

Μία ματιά στο πρόσφατο παρελθόν πάντως δείχνει ότι παρά την ασυγκράτητη αισιοδοξία των επενδυτών, η ιστορία των meme stocks λήγει πάντα άδοξα.

Ο Gill βέβαια συνεχίζει να θεωρείται ένας ήρωας μεταξύ των «επαναστατών» επενδυτών, που πάνε κόντρα στη λογική των επενδύσεων.

Το 2021, η  Wall Street Journal δημοσιοποίησε ντοκουμέντα από τον χρηματιστηριακό του λογαριασμό, ο οποίος μέσα σε μία ημέρα είχε εκτοξευτεί κατά 20 εκατ. δολάρια.

Μία άλλη μέρα, η ζημιά ήταν άνω των 15 εκατ. δολαρίων.

Ο ρόλος του Ράιαν Κόεν

Στην ιστορία της GameStop σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Ράιαν Κόεν, ο δισεκατομμυριούχος «ακτιβιστής», αγαπημένος της κοινότητας των μικροεπενδυτών, ο οποίος ξεκίνησε μια εκστρατεία εξαγοράς, την οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία την επόμενη άνοιξη.

Έγινε πρόεδρος της GameStop και προσπάθησε να αναζωογονήσει τις πωλήσεις μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου και λανσάροντας παράλληλα μία σειρά από NFTs.

Οι προσπάθειές του απέτυχαν, η μετοχή της εταιρείας κατέρρεε καθώς ξεφούσκωνε το κίνημα των υποστηρικτών των meme stocks, όμως ο Κόεν δεν τα παράτησε.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της GameStop και εργάζεται με στόχο να αναδιαρθρώσει την εταιρεία μέσω απολύσεων, λουκέτου σε καταστήματα και περικοπών.

Η GameStop εμφάνισε τα πρώτα ετήσια κέρδη της μετά από πολλά χρόνια στο οικονομικό έτος 2023 και ξεκίνησε το τρέχον έτος με ένα κερδοφόρο πρώτο τρίμηνο. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις τα έσοδα μειώθηκαν.

Η μετοχή της μέχρι τον προηγούμενο μήνα ήταν λίγο πάνω από 9 δολάρια.

Μετά το κλείσιμο της Τρίτης, η μετοχή της είχε εκτοξευτεί στα 48,75 δολάρια, σε ένα ράλι που άγγιξε το 176%.

Διαβάστε επίσης:

On AG: Αύξηση πωλήσεων και άλμα της μετοχής της εταιρείας sneakers που στηρίζει ο Roger Federer

Burberry: Η Κίνα ροκανίζει τις πωλήσεις του βρετανικού οίκου ειδών πολυτελείας

Currys: Νέα αύξηση των προβλέψεων για τα κέρδη – Εκτίναξη της μετοχής

Keywords
Αναζητήσεις
gamestop-oi-meme-stocks-epistrefoun-kai-i-wall-street-einai-se-sygchysi.htm
Τυχαία Θέματα