Φορολογικές δηλώσεις: Προβλήματα στην υποβολή για χιλιάδες φορολογούμενους

Μπροστά σε μια μεγάλη «έκπληξη» σε σχέση με τις φορολογικές δηλώσεις έχουν βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες οι φορολογούμενοι που σπεύδουν να… ξεμπερδέψουν από νωρίς με την υποχρέωση υποβολής τους.

Το Taxisnet άνοιξε στις 25 Απριλίου 2024 για τα φυσικά πρόσωπα και την 1η Μαΐου 2024 για τα νομικά πρόσωπα. Ωστόσο, πολλοί φορείς, ανάμεσά τους και τράπεζες, δεν έχουν στείλει ακόμα στη φορολογική

διοίκηση τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Μάλιστα, φορείς του Δημοσίου και οι τράπεζες υπέβαλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους.

Για παράδειγμα, από ορισμένες τράπεζες έχουν αναρτηθεί λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων, κάτι που δεν έχει επιλυθεί ακόμα, δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων, ενώ κάποιες δημόσιες υπηρεσίες (υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι κα) δεν έχουν αποστείλει τις βεβαιώσεις αποδοχών!

Παρά το γεγονός πως όλοι οι φορείς και τράπεζες θα έπρεπε να είχαν αποστείλει τα δεδομένα στην φορολογική διοίκηση έως το τέλος Φεβρουαρίου, ορισμένοι δεν το έχουν πράξει ακόμα και μετά την έναρξη λειτουργίας του Taxisnet. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ακόμα κι αν αποστείλουν εκπρόθεσμα τα στοιχεία δεν προβλέπεται απολύτως καμία κύρωση, που σημαίνει πως μπορούν ανενόχλητοι να προκαλούν ταλαιπωρία στους φορολογούμενους.

Στα «κάγκελα» οι φοροτεχνικοί

Όπως είναι λογικό, το μεγάλο βάρος πέφτει πάνω στους ώμους των φοροτεχνικών, που βλέπουν πως ο μεγάλος όγκος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μαζεύεται σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) αναφέρει πως οι προθεσμίες που έχουν καθοριστεί  (μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 για τα φυσικά πρόσωπα και έως 28 Ιουνίου 2024 για τα νομικά πρόσωπα), είναι δύο μήνες λιγότεροι από όσους ο ίδιος ο νομοθέτης είχε προβλέψει (Ν.4172/2013).

Επίσης, επισημαίνει και μια σειρά από προβλήματα που είτε επιλύθηκαν μόλις τα τελευταία 24ωρα ή εκκρεμούν ακόμα και σήμερα:

Δεν εκτυπώνονται τα εκκαθαριστικά (Επιλύθηκε 27/4).Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό ακόμα και σε μη πιστωτικές (Επιλύθηκε 27/4).Δεν είχε ανεβεί το επίδομα παιδιού (Επιλύθηκε 1/5).Η επιστρεπτέα στον 727 δεν συμπληρώθηκε (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).Το τέκνο που είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης δεν μπορεί να υποβάλλει δήλωση αν δεν υποβάλλει πρώτα ο γονέας (Επιλύθηκε 27/4).Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ για όλες τις τράπεζες).Δεν ανέβηκε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (Επιλύθηκε 13/5).Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει αναρτήσει βεβαιώσεις στο site του, προκειμένου να γίνουν οι καταχωρήσεις στα βιβλία (Επιλύθηκε 2/5).Δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).Διάφορα υπουργεία (π.χ. όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).Αναφέρθηκε ότι στον πίνακα 6 του Ε1, δεν μπορεί να δηλωθεί φορολογούμενος ως σκηνίτης(Επιλύθηκε 13/5).Αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).Αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).Αναφέρθηκε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ιδιωτών (χωρίς επαγγελματική δραστηριότητα) καταχωρείται χειρόγραφα στο Ε1 (προτάθηκε αν υπάρχει δυνατότητα να γίνεται αυτόματα η διαδικασία).Πρόβλημα Κωδικός 047 – 048 (σχετική με την μείωση του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος – περιοχές κάτω των 500 κατοίκων) – πιθανόν για άλλη μία φορά να λαμβάνει υπόψη την απογραφή του 2011 (Επιλύθηκε 13/05).Εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών – αφορά γεωργικές επιχειρήσεις (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1 (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).Φορολογικές δηλώσεις: Η λύση που κρύβει… πρόστιμα

Οι φορολογούμενοι που θέλουν οπωσδήποτε να υποβάλουν τώρα την φορολογική τους δήλωση, χωρίς να είναι αναρτημένα όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αρχική δήλωση και στη συνέχεια, όταν ανέβουν τα δεδομένα στο σύστημα, να προχωρήσουν σε τροποποιητική.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν πως με αυτή την επιλογή κρύβεται ένας μεγάλος κίνδυνος. Σε περίπτωση που μετά την τροποποιητική δήλωση προκύψει φόρος που υπερβαίνει τα 100 ευρώ, τότε θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα έως και 500 ευρώ!

Διαβάστε επίσης

Πειραιώς 252: H Noval Property δημιουργεί ένα πολύ – λειτουργικό πόλο στην οδό Πειραιώς

Aegean: Τρεις νέοι προορισμοί- Αύξηση 12% ο Απρίλιος- Έκπτωση 60% στα παιδικά εισιτήρια

Καιρός: Στους 32 βαθμούς ο υδράργυρος και αφρικανική σκόνη

Keywords
Αναζητήσεις
dysarestes-ekplixeis-gia-tis-forologikes-diloseis--provlimata-stin-ypovoli-tous-gia-chiliades-forologoumenous.htm
Τυχαία Θέματα