Γιώργος Οικονόμου: Υποχωρεί στην διαμάχη με την Genco αλλά δηλώνει νικητής

Τέλος στην πολύμηνη διαμάχη του με την διοίκηση της Genco Shipping & Trading έβαλε ο Γιώργος Οικονόμου με την απόφαση του να εγκαταλείψει την προσπάθεια τοποθέτησης του υποψηφίου του στο ΔΣ της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ναυτιλιακής.

Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του στην SEC μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 16ης Μαΐου, η αυστηρή κριτική που άσκησε όλο αυτό το διάστημα στην εταιρεία

και η επιρροή του συνέβαλαν στην αύξηση της τιμής της μετοχής της, αποφέροντας σημαντικές αποδόσεις στους μετόχους, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Genco, η οποία έσπευσε με ανακοίνωση της να απορρίψει τους ισχυρισμούς του κ. Οικονόμου.  Υποστηρίζοντας ότι ο βασικός αντίκτυπος του εφοπλιστή στην εταιρεία ήταν η σπατάλη χρόνου και πόρων και ότι η πρόσφατη άνοδος της τιμής της μετοχής ήταν αποτέλεσμα της ισχυρής αγοράς ξηρού φορτίου και της στρατηγικής της και δεν έχει να καμία σχέση με την κακοσχεδιασμένη μάχη του για τους μετόχους.

Καμπανάκι αφύπνισης

Στην ανακοίνωση της η GK Investors, το επενδυτικό όχημα μέσω του οποίου ο κ. Οικονόμου απέκτησε συμμετοχή στην Genco, επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Στις 28 Δεκεμβρίου 2023, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν η GK ανακοινώσει δημόσια τη θέση της στη Genco, η τιμή κλεισίματος της κοινής μετοχής της ήταν 16,48 δολάρια. Χθες, η μετοχή έκλεισε στα 22,53 δολάρια (αναφέρεται στην συνεδρίαση της Τετάρτης).

Η GK πιστεύει ότι η υποστήριξή της προς όλους τους κατόχους κοινών μετοχών λειτούργησε ως “καμπανάκι αφύπνισης” για το εφησυχασμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Genco και συνέβαλε στη βελτιωμένη επίδοση της κοινής μετοχής της  – παρέχοντας έτσι ελκυστική απόδοση στους μετόχους, συμπεριλαμβανομένης της GK.

Η GK πιστεύει επίσης ότι οι προσπάθειές της ήταν ήταν ο κύριος μοχλός πίσω από την απόφαση της Genco να επικεντρωθεί στην κατανομή κεφαλαίων, να μειώσει το discount της μετοχής σε σχέση με την NAV της και να προσθέσει μία νέα φωνή στο διοικητικό της συμβούλιο.

Συνεπώς, η GK αποσύρει την υποψηφιότητα του Robert Pons ως υποψήφιο για το Διοικητικό Συμβούλιο της Genco, καθώς και την πρόταση κατάργησης του καταστατικού της.»

Ωστόσο, επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη ναυτιλιακή και τις ενέργειες του υφιστάμενου Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου της και θα τους ζητά να λογοδοτούν για τις κινήσεις τους.

Τέλος, η GK στην ανακοίνωση της δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τον Robert Pons για τις ακούραστες προσπάθειές του ως υποψήφιό της και την προθυμία του να εκπροσωπήσει τα καλύτερα συμφέροντα όλων των μετόχων, παρά τις αβάσιμες προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Genco.

Συνεχίζει να διαδίδει ανακρίβειες

Από την πλευρά της η διοίκηση της Genco εξέφρασε την ικανοποίηση της για την απόσυρση του Γιώργου Οικονόμου από την μάχη που ο ίδιος ξεκίνησε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μέχρι και το τέλος συνεχίζει να διαδίδει ανακρίβειες σχετικά με το ΔΣ της εταιρείας και τις επιδόσεις του.

Παράλληλα, τονίζει ότι με τις κινήσεις του ο εφοπλιστής απέσπασε την προσοχή του ΔΣ από την εφαρμογή της στρατηγικής του για την απόδοση αξίας, η οποία προηγείτο των αγορών και των επακόλουθων πωλήσεων των μετοχών του κ. Οικονόμου.

«Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα», επισημαίνει η Genco.

«Δεν κάναμε καμία αλλαγή στη στρατηγική μας από τότε που ο Οικονόμου επένδυσε στην εταιρεία μας. Το Διοικητικό μας Συμβούλιο και η ομάδα διαχείρισης εξέτασαν προσεκτικά και τελικά απέρριψαν τις προτάσεις του. Συνεχίσαμε να εφαρμόζουμε την ξεκάθαρη ολοκληρωμένη στρατηγική αξίας που υιοθέτησε το Διοικητικό Συμβούλιο και η ομάδα διαχείρισης το 2021, η οποία επέτρεψε στην Genco να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες στην σημερινή ισχυρή αγορά ξηρού φορτίου και να αποδώσει καλύτερα από τους ανταγωνιστές μας και την ευρύτερη αγορά, αποδεικνύοντας τη δύναμη της στρατηγικής μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πρόσφατη αύξηση της τιμής της μετοχής μας είναι αποτέλεσμα της ισχυρής αγοράς ξηρού φορτίου και της συνεχούς εφαρμογής της στρατηγικής μας και δεν έχει καμία σχέση με την κακώς σχεδιασμένη μάχη για τους μετόχους του Γιώργου Οικονόμου», τονίζει.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Εδώ και πολύ καιρό είμαστε κορυφαίοι στον κλάδο της εταιρικής διακυβέρνησης, και πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί του Οικονόμου για το Διοικητικό μας Συμβούλιο, τον Πρόεδρο μας και τον πρόσφατο διορισμό της Paramita Das είναι λανθασμένοι. Τα μέλη του ΔΣ μας είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι, ενεργοί και αφοσιωμένοι επιχειρηματικοί ηγέτες, οι οποίοι πιστεύουμε ότι φέρνουν τη σωστή ισορροπία δεξιοτήτων και εμπειρίας σε τομείς που σχετίζονται με την επιχείρησή μας. Σημαντικό είναι ότι η πρόσφατη προσθήκη της Paramita Das στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που προηγήθηκε της επένδυσης του Οικονόμου στην Genco».

Εκτίναξη της μετοχής

Γεγονός πάντως είναι, όπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς, ότι ο Γιώργος Οικονόμου δεν αποχώρησε με άδεια χέρια από αυτή την διαμάχη.

Δεν υπάρχει, επίσης, αμφιβολία ότι η τιμή της μετοχής της Genco έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη από τότε που ο εφοπλιστής ανακοίνωσε την αρχική του είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, με 2,3 εκατομμύρια μετοχές, ποσοστό 5,4%. Όπου και αν οφείλεται αυτή η άνοδος.

Και με δεδομένο ότι έχει ήδη πουλήσει τουλάχιστον τις μισές εκ των μετοχών που κατείχε στην εισηγμένη, έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικά κέρδη, τα οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς του tradewinds, ξεπερνούν τα 7 εκατ. δολάρια.

Και εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του πάνω από 1 εκατομμύριο μετοχές της Genco. Η οποία με βάση το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης, στα 23,03 δολάρια, καταγράφει κέρδη 42% από τις αρχές του έτους.

Διαβάστε ακόμη:

Η Genco «καρφώνει» τον Γιώργο Οικονόμου: Πούλησε τις μισές του μετοχές πριν την κρίσιμη γενική συνέλευση

Γιώργος Οικονόμου: Ο δύσκολος Μάιος και τα ανοιχτά μέτωπα του ισχυρού εφοπλιστή

Πώς φτάσαμε στον ανοικτό πόλεμο του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου με τον πρόεδρο της Genco, James G. Dolphin

Keywords
Αναζητήσεις
giorgos-oikonomou-ypochorei-apo-tin-diamachi-me-tin-genco-alla-dilonei-nikitis.htm
Τυχαία Θέματα