Μυλωνάς (Εθνική): Στις αρχές Ιουνίου η απόφαση του SSM για το μέρισμα

11:58 1/5/2024 - Πηγή: Mononews

To μέρισμα ήταν το βασικό σημείο της ανάλυσης των οικονομικών αποτελεσμάτων που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

Όπως είπε αναμένουν στην τράπεζα την απόφαση του SSM η οποία σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά θα δοθεί στις αρχές Ιουνίου.

«Το ποσοστό που θα εγκριθεί θα καθορίσει, ουσιαστικά και τη διανομή

από τα κέρδη του 2024», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2024. Κάντε υπομονή ένα μήνα», είπε ο CEO της Εθνικής.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική επιθυμεί να διανείμει ένα ποσοστό 20%-25% των κερδών.

Ο κ. Μυλωνάς στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την τράπεζα λέγοντας ότι ήταν αποτέλεσμα του ισχυροποιημένου ισολογισμού, της σταθερής δημιουργίας κεφαλαιακών αποθεμάτων, της υψηλής οργανικής κερδοφορίας αλλά και της χρηματοδοτικής θέσης και της ρευστότητας που διαθέτει.

Ο CEO της τράπεζας είπε επίσης ότι «οι αποπληρωμές κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου προήλθαν από λίγες μεγάλες επιχειρήσεις των τομέων της ενέργειας και της ναυτιλίας». Ωστόσο, τόνισαν ότι παρατηρούν το φαινόμενο.

Τέλος, ο CFO της Εθνικής κ. Χρήστος Χριστοδούλου αναφέρθηκε στα δάνεια με κρατική εγγύηση τονίζοντας ότι η επίπτωση για φέτος στα κεφάλαια θα φθάσει τα 100 εκατ. ευρώ και πως η τράπεζα διαχειρίζεται αυτό το κομμάτι του χαρτοφυλακίου της.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Ισχυρά κέρδη 358 εκατ. εμφάνισε η Εθνική Τράπεζα το α’ 3μηνο του 2024

• Η αύξηση των οργανικών κερδών μετά φόρων σε επίπεδο Ομίλου κατά +45% σε ετήσια βάση οδηγεί τα αναλογούντα κέρδη μετά φόρων σε €358 εκατ., ενισχυμένα κατά +38% σε ετήσια και +14% σε τριμηνιαία βάση

o Τα καθαρά έσοδα από τόκους διατηρήθηκαν σε επίπεδα άνω των €600 εκατ., -2.8% σε τριμηνιαία βάση, έναντι του ιστορικά υψηλού Δ’ τριμήνου 2023,αντανακλώντας τον αντίκτυπο από το κόστος αντιστάθμισης και το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης που απορροφήθηκαν μερικώς από τη θετική επίδραση της αύξησης των μέσων υπολοίπων δανείων, η οποία οδήγησε τα καθαρά έσοδα από τόκους εξυπηρετούμενων δανείων υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε στις 326μ.β., υπερβαίνοντας κατά πολύ την εκτίμηση

Keywords
Τυχαία Θέματα