Σλοβακία: Στο χειρουργείο ο πρωθυπουργός Φίτσο – Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάστασή του

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση παραμένει η υγεία του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από έναν 71χρονο λογοτέχνη, τον Γιουράι Τσιντούλα στην πόλη Χάντλοβα της κεντρικής Σλοβακίας.

Ο 59χρονος πρωθυπουργός είχε μεταφερθεί αρχικά σε νοσοκομείο της Χάντλοβα, και από εκεί σε νοσοκομείο στη Μπάνσκα Μπίστριτσα.

Ο Φίτσο, ο οποίος έφερε δύο τραύματα στα χέρια και ένα στον κοιλιά, χειρουργούταν για περίπου τρεις ώρες, με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη. Η σφαίρα που δέχθηκε στην κοιλιά έφτασε στο ισχίο, με την αιμορραγία

να είναι συνεχής. Μια σφαίρα τον βρήκε στον ώμο.

Ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Καλινάκ δήλωσε αργότερα μέσα στο βράδυ ότι η κατάσταση του Φίτσο ήταν «εξαιρετικά σοβαρή» και ότι έχει πολλαπλά τραύματα. Η επέμβαση, όπως είπε, συνεχιζόταν για πάνω από 3,5 ώρες.

Παράλληλα, ο χειρουργός που έκανε την επέμβαση είπε ότι απειλείται η ζωή του Φίτσο και ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή.

Πάντως, το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο TASR TV μετέδωσε ότι η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχημένη και ο ίδιος είναι σε σταθερή κατάσταση.

Νωρίτερα, η επίσημη σελίδα του Φίτσο στο Facebook, ανέφερε πως ο Σλοβάκος πολιτικός «έχει πυροβοληθεί αρκετές φορές» και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Ρούσβελτ στην Μπάνσκα Μπίστριτσα.

Επίσης,  εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Χάντλοβα, στο οποίο μεταφέρθηκε αρχικά ο Σλοβάκος πρωθυπουργού, ανέφερε νωρίτερα ότι οι «ζωτικές του λειτουργίες» έχουν σταθεροποιηθεί, προσθέτοντας πως είχε τις αισθήσεις του, πριν μεταφερθεί σε άλλη νοσηλευτική μονάδα.

Η απόπειρα δολοφονίας

Η απόπειρα κατά του Ρόμπερτ Φίτσο σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγο μετά από μια συνεδρίαση της σλοβακικής κυβέρνησης στην πόλη Χάντλοβα της κεντρικής Σλοβακίας, περίπου 180 χιλιόμετρα έξω από την Μπρατισλάβα.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο τραυματίστηκε από έναν άνδρα την ώρα που χαιρετούσε υποστηρικτές του έξω από το «Σπίτι του Πολιτισμού».

Σε  βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα από τη στιγμή της απόπειρας ακούγονται οι πυροβολισμοί, με τον 71χρονο δράστη να έχει πλησιάσει τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας σε απόσταση αναπνοής.

#AHORA – Imágenes que muestran el momento del ataque al primer ministro eslovaco, Robert Fico. Via @AlertaNews24pic.twitter.com/iZxiYNOYON

— DatoWorld (@DatosAme24) May 15, 2024

Ο 71χρονος πυροβόλησε πέντε φορές κατά του πρωθυπουργού Φίτσο, τραυματίζοντάς τον σοβαρά.

Στο σημείο των πυροβολισμών έσπευσαν οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού, οι οποίοι απομάκρυναν άμεσα τον πρωθυπουργό.

The first minutes after the attack on Robert #Fico – the prime minister's security guards evacuate him to his motorcade while eyewitnesses hold the shooter

According to preliminary information from Slovak media, Fico was shot multiple times. One to the abdomen, one to the… pic.twitter.com/vhcYPPjjlg

— NEXTA (@nexta_tv) May 15, 2024

Λίγη ώρα αργότερα, οι αρχές συνέλαβαν τον 71χρονο δράστη

Ποιος είναι ο δράστης

Ο δράστης της επίθεσης, ο 71χρονος Σλοβάκος συγγραφέας Γιούρι Τσιντούλα, είχε πυροβολήσει πέντε φορές κατά του Φίτσο. Όπως δήλωσε ο ίδιος, προέβη στην πράξη του γιατί «διαφωνούσε με την πολιτική του πρωθυπουργού».

Ο 71χρονος συγγραφέας και ποιητής κατάγεται από την πόλη Λέβιτσε της νότιας Σλοβακίας, ενώ είναι ένας από τους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA, το 2005. Μάλιστα, από το 2008 και μέχρι το 2016 ήταν πρόεδρος της λέσχης και έγραψε τρεις ποιητικές συλλογές (Sen rebela, Diptych, Osy). Έχει επίσης εκδώσει το μυθιστόρημα «Το μήνυμα της θυσίας».

Από το 2015 είναι μέλος της Εταιρείας Σλοβάκων συγγραφέων.

71χρονος Σλοβάκος λογοτέχνης, ονόματι Γιουράι Τσιντούλα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2016 εργαζόταν ως οδηγός και υπάλληλος ασφαλείας σε εμπορικό κέντρο στο Λέβιτσε, τον τόπο καταγωγής του. Φαίνεται πως κατείχε το όπλο νόμιμα και στο παρελθόν εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας.

«Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Οι άνθρωποι φαίνεται να τρελαίνονται» φέρεται να δήλωσε σε ένα βίντεο πριν από οκτώ χρόνια. «Οι μετανάστες συρρέουν στην Ευρώπη, υπάρχει μίσος και εξτρεμισμός παντού. Αλλά το χειρότερο είναι ότι οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών δεν έχουν καμία εναλλακτική λύση σε αυτό το χάος».

Είχε πει επίσης ότι είχαν ιδρύσει το Κίνημα κατά της Βίας στο Λέβιτσε. «Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος απορρίπτει τη βία» είχε πει. «Στόχος μας είναι να ενώσουμε τους ανθρώπους, να διατηρήσουμε την ειρήνη και να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία. Είναι πολύ δύσκολο γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν πια. Ο κόσμος είναι γεμάτος χάος και μίσος».

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου του 1964, είναι ο επικεφαλής της τρέχουσας κυβέρνησης της Σλοβακίας από το 2023, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει επίσης ως πρωθυπουργός της χώρας από το 2006 έως το 2010 και από το 2012 έως το 2018.

Ίδρυσε το «Smer» το 1999 και ηγείται του κόμματος από την ίδρυσή του. Ο Φίτσοο κατέχει ρεκόρ ως ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, έχοντας υπηρετήσει συνολικά για περισσότερα από 10 χρόνια.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 1992 (ενώ ήταν εντός της Τσεχοσλοβακίας ), αργότερα διορίστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης . Μετά τη νίκη του κόμματός του στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2006 , σχημάτισε το πρώτο υπουργικό του συμβούλιο.

Οι πολιτικές θέσεις του Φίτσο έχουν χαρακτηριστεί λαϊκιστικές .

Πρωθυπουργός Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2010 , ο Φίτσοο υπηρέτησε ως μέλος του κοινοβουλίου της αντιπολίτευσης, κατέχοντας ουσιαστικά τη θέση του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Μετά από πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργικού συμβουλίου της Iveta Radičová , ο Φίσο διορίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός, αφού οδήγησε το Smer σε μια συντριπτική εκλογική νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2012 , κερδίζοντας 83 έδρες και σχηματίζοντας κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, την πρώτη τέτοια από το 1989.

Το 2013, ο Φίτσο δήλωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2014, τις οποίες ωστόσο έχασε τις εκλογές από τον πολιτικό του αντίπαλο Αντρέι Κίσκα στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας στις 29 Μαρτίου 2014.

Στις 15 Μαρτίου 2018, λόγω της πολιτικής κρίσης μετά τη δολοφονία του Ján Kuciak , ο Φίτσο υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της χώρας, ο οποίος στη συνέχεια ανέθεσε επισήμως στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Peter Pellegrini το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2023 , ο Φίτσο διεξήγαγε μια εκστρατεία για να σταματήσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας. Το κόμμα του Smer, κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, με 22,95% των ψήφων και κερδίζοντας 42 έδρες.

Ο Φίτσο σχημάτισε συνασπισμό με το κόμμα Hlas και το Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας και ξεκίνησε την τέταρτη θητεία του ως πρωθυπουργός στις 25 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης

Σλοβακία: Η στιγμή των πυροβολισμών κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο (video)

Απόπειρα δολοφονίας Φίτσο: «Διαφωνούσα με τις πολιτικές του» ήταν τα πρώτα λόγια του δράστη

Σλοβακία: «Μεταξύ ζωής και θανάτου» ο πρωθυπουργός Φίτσο μετά την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του

Keywords
Αναζητήσεις
slovakia-epitychimeni-i-epemvasi-ston-prothypourgo-fitso--paramenei-se-krisimi-katastasi.htm
Τυχαία Θέματα