Σλοβακία: Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο – «Μεταξύ ζωής και θανάτου»

Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην πόλη Χάντλοβα της κεντρικής Σλοβακίας, περίπου 150 χιλιόμετρα έξω από την Μπρατισλάβα.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Σλοβακίας φέρεται να έχει τραυματιστεί στην κοιλιά, την ώρα που χαιρετούσε τον κόσμο έξω από το «Σπίτι του Πολιτισμού» στην πόλη. Μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

«Υπήρχε

ένα πλήθος ανθρώπων που περίμεναν έξω από το κτίριο της συνεδρίασης και ένας από αυτούς άρχισε να πυροβολεί. Αμέσως τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν οι φρουροί ασφαλείας, ενώ απομάκρυναν τον πρωθυπουργό από το σημείο. Ο δράστης φέρεται να στόχευε τον ίδιο τον πρωθυπουργό», ανέφερε άλλος μάρτυρας, προσθέτοντας πως ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας φυγαδεύτηκε από τους άνδρες ασφαλείας του μετά τον τραυματισμό του, ενώ έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες για την υγεία του.

Ένας ύποπτος ως δράστης συνελήφθη λίγο μετά τους πυροβολισμούς, σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Μεταξύ ζωής και θανάτου” βρίσκεται ο Ρόμπερτ Φίτσο ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Φίτσο δέχθηκε «πολλές σφαίρες» από έναν άνδρα σήμερα το μεσημέρι καθώς έβγαινε από ένα κτίριο έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Το πρωθυπουργικό γραφείο τόνισε ότι ο Φίτσο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο με δεδομένη την άμεση περίθαλψη που χρειαζόταν.

Μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα και ότι οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η επίθεση ήταν απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

Η πρόεδρος της χώρας Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ενώ σοκαρισμένοι δήλωσαν σε ανακοινώσεις τους Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση.

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου του 1964, είναι ο επικεφαλής της τρέχουσας κυβέρνησης της Σλοβακίας από το 2023, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει επίσης ως πρωθυπουργός της χώρας από το 2006 έως το 2010 και από το 2012 έως το 2018.

Ίδρυσε το «Smer» το 1999 και ηγείται του κόμματος από την ίδρυσή του. Ο Φίτσοο κατέχει ρεκόρ ως ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, έχοντας υπηρετήσει συνολικά για περισσότερα από 10 χρόνια.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 1992 (ενώ ήταν εντός της Τσεχοσλοβακίας ), αργότερα διορίστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης . Μετά τη νίκη του κόμματός του στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2006 , σχημάτισε το πρώτο υπουργικό του συμβούλιο.

Οι πολιτικές θέσεις του Φίτσο έχουν χαρακτηριστεί λαϊκιστικές .

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2010 , ο Φίτσοο υπηρέτησε ως μέλος του κοινοβουλίου της αντιπολίτευσης, κατέχοντας ουσιαστικά τη θέση του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Μετά από πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργικού συμβουλίου της Iveta Radičová , ο Φίσο διορίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός, αφού οδήγησε το Smer σε μια συντριπτική εκλογική νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2012 , κερδίζοντας 83 έδρες και σχηματίζοντας κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, την πρώτη τέτοια από το 1989.

Το 2013, ο Φίτσο δήλωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2014, τις οποίες ωστόσο έχασε τις εκλογές από τον πολιτικό του αντίπαλο Αντρέι Κίσκα στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας στις 29 Μαρτίου 2014.

Στις 15 Μαρτίου 2018, λόγω της πολιτικής κρίσης μετά τη δολοφονία του Ján Kuciak , ο Φίτσο υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της χώρας, ο οποίος στη συνέχεια ανέθεσε επισήμως στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Peter Pellegrini το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2023 , ο Φίτσο διεξήγαγε μια εκστρατεία για να σταματήσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας. Το κόμμα του Smer, κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, με 22,95% των ψήφων και κερδίζοντας 42 έδρες.

Ο Φίτσο σχημάτισε συνασπισμό με το κόμμα Hlas και το Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας και ξεκίνησε την τέταρτη θητεία του ως πρωθυπουργός στις 25 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Πυροβολισμοί στη Σλοβακία: Η στιγμή που ο τραυματισμένος πρωθυπουργός Φίτσο απομακρύνεται από το σημείο (video)

Μητσοτάκης: Σοκαρισμένος από την αποτρόπαια επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε την επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας

Keywords
Τυχαία Θέματα