ΤΙΤΑΝ: Buy με τιμή στόχο τα €34,50

Όταν στις 23 Ιουλίου του 2019 οι μετοχές του Τιτάνα ξεκίνησαν την παράλληλη διαπραγμάτευση στο Euronext Brussels και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Διοίκηση της Εταιρείας θεώρησε το γεγονός αυτό ως πολύ σημαντικό για την ιστορία του Ομίλου, καθώς σηματοδοτούσε το γεγονός πως ο όμιλος είχε μια έντονη διεθνή παρουσία, η οποία ξεπερνούσε τα όρια της Ελλάδας με την Αμερική να αντιστοιχεί σε άνω του 60%

των πωλήσεων και των EBITDA του Ομίλου.

Βασικός λόγος αυτής της απόφασης ήταν το γεγονός πως μέσω του primary listing στις Βρυξέλες και με την μεταφορά της έδρας στην Κύπρο, ο όμιλος θα είχε πρόσβαση σε φθηνότερες πηγές χρηματοδότησης καθώς σε πολλές περιπτώσεις στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους είχε υποχρεωθεί σε έκδοση ομολόγων με πολύ υψηλό επιτόκιο το οποίο επιβάρυνε δυσανάλογα τα χρηματοοικονομικά κόστη του Ομίλου.

Το υψηλό επιτόκιο αποδιδόταν στο μεγάλο ρίσκο της χώρας η της οποίας το αξιόχρεο είχε υποβιβαστεί για πολλά χρόνια στην κατηγορία junk (σκουπίδια).

Αυτό ωστόσο που ξένισε την επενδυτική κοινότητα ήταν το timing αυτής της απόφασης. Το 2019 τα yields των ελληνικών ομολόγων είχαν ήδη αποκλιμακωθεί και η χώρα βρισκόταν ξεκάθαρα σε πορεία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Η μεταφορά του primary listing μιας εμβληματικής εταιρείας όπως ο Τιτάνας στο εξωτερικό δεν έδινε και τα καλύτερα μηνύματα για μια χώρα που μόλις έβλεπε φως στο βάθος του τούνελ, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς τις πρότερες απώλειες Εταιρειών όπως η Coca Cola HBC και η Βιοχάλκο.

Η κριτική μας στην απόφαση αυτή κινείται σε δύο επίπεδα. Σε επίπεδο χρέους θεωρούμε πως το όφελος για την Εταιρεία ήταν μικρό καθώς ο όμιλος ενδεχομένως ωφελήθηκε σε κάποιο βαθμό όσον αφορά τα επιτόκια των ομολόγων που σήκωνε κατά καιρούς.

Ωστόσο το όφελος αυτό ήταν πολύ μικρότερο από ότι θα ήταν αν μια τέτοια απόφαση εφαρμοζόταν μεσούσης της ελληνικής κρίσης όπου και τα επιτόκια ήταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Σε μετοχικό ωστόσο επίπεδο η επίδραση αυτής της απόφασης ήταν κατά τη γνώμη μας αρνητική.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη διάρκεια της περιόδου από το 2004 μέχρι το 2019 που η μετοχή μετείχε με μεγάλη βαρύτητα στους δείκτες του χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Τιτάνας διαπραγματευόταν με ένα μέσο αριθμοδείκτη EV/EBITDA της τάξεως των 8.4Χ, ενώ διαπραγματευόταν μεσοσταθμικά σε ένα premium 20-30% σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες του κλάδου.

Αντίστοιχα τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο όμιλος, λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν και την πτώση της αποτίμησης των ομοειδών εταιρειών του κλάδου, διαπραγματεύεται με ένα μέσο EV/EBITDA της τάξεως των 5.2Χ, ενώ το premium των προηγούμενων χρόνων έχει μεταστραφεί σε ένα discount της τάξεως του 21% στα παρόντα επίπεδα.

Τονίζουμε πως αυτό δεν συνέβη λόγω κακών αποδόσεων του Ομίλου αυτή την τετραετία καθώς τα EBITDA από €267.1 εκ. το 2019 ανήλθαν στο ρεκόρ των €540 εκ. το 2023.

Ο λόγος πως η μετοχή εξακολουθεί να βρίσκεται σε discount αντί σε premium σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες του κλάδου βρίσκεται στο σπάσιμο της διαπραγμάτευσης σε Euronext και XAA.

To σπάσιμο της διαπραγμάτευσης σε δύο χρηματιστήρια οδήγησε σε μείωση της ρευστότητας της μετοχής, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ενώ το primary listing είναι στις Βρυξέλες ο συντριπτικά μεγαλύτερος όγκος για την μετοχή εξακολουθεί να γίνεται στο ΧΑΑ.

Η μειωμένη ρευστότητα οδήγησε στη μη συμμετοχή της Εταιρείας σε δείκτες ξένων οίκων όπως ο MSCI ή ο FTSE με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν inflows από παθητικά κεφάλαια. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα επίπεδα των €18,96 στα τέλη του 2019 η μετοχή κατρακύλησε στα επίπεδα των €12,06 στα τέλη του 2022.

Η κατάσταση άλλαξε εν μέρει τουλάχιστον στις αρχές του 2023 όταν η μετοχή συμπεριλήφθηκε στο FSTE Russel Mid Cap γεγονός που οδήγησε σε κάποια inflows στη μετοχή τα οποία σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές επιδόσεις του 2023 και το επιτυχημένο Investor Day που διοργάνωσε η Εταιρεία τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους οδήγησαν την μετοχή στα €21,45 στα τέλη του 2023, ενώ η καλή πορεία συνεχίζεται και το 2024 με την μετοχή να σκαρφαλώνει στα €28,35.

Οι καλές επιδόσεις του Ομίλου αναμένεται να συνεχιστούν και το 2024 με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για αναμενόμενα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (ΕBITDA) της τάξεως των €605 εκ. αυξημένα κατά 12% σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2023.

Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένο πως η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε ένα discount της τάξεως του 21% (EV/EBITDA 2024E) σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες του κλάδου συστήνουμε αγορά με τιμή στόχο τα €34,50.

Η στήλη Trader’s Book που δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα στο mononews.gr, γράφεται από ομάδα εξειδικευμένων αναλυτών για λογαριασμό του mononews.gr. H ανάλυση προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο της δεν μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση την ανάλυση αυτή. 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί Τιτάν και Cenergy επενδύουν πάνω από 500 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ

Ο Mr. Jumbo σπάει το φράγμα του €1δισ. σε πωλήσεις και οδεύει σε νέα υψηλά – Buy με τιμή στόχο τα €34,00

Σαράντης: Buy με τιμή στόχο τα €14.50

Keywords
Αναζητήσεις
titan-buy-me-timi-stocho-ta-3450.htm
Τυχαία Θέματα
ΤΙΤΑΝ, Buy, €3450,titan, Buy, €3450