Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιχείρηση συσπείρωσης το νέο στοίχημα – Τι ζητά από τους βουλευτές για την τελική ευθεία των ευρωεκλογών

Στην ήδη υπάρχουσα μαγιά ψηφοφόρων της ΝΔ ρίχνει το βάρος ο πρωθυπουργός – Στη Βαρβάκειο την Μεγάλη Πέμπτη.

Η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από το Λεκανοπέδιο ήταν η τελευταία σε έναν πυκνό κύκλο επαφών που έκανε ο πρωθυπουργός με την κοινοβουλευτική ομάδα του ενόψει των ευρωεκλογών. Ήταν μία ευκαιρία για τον ίδιο και να ζητήσει από τους βουλευτές να μπουν γερά στη μάχη, αλλά και για τους βουλευτές να μιλήσουν ανοιχτά με τον πρωθυπουργό, θέτοντας επί τάπητος μία σειρά ζητημάτων που καταγράφουν από την επαφή τους με τους πολίτες.

Όπως

αναφέρουν βουλευτές που είδαν τον πρωθυπουργό στο protothema.gr, ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος στην ανάλυση του ότι η ΝΔ θα είναι στο τέλος στα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2019. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν κάνει λόγο για διεύρυνση του ακροατηρίου της ΝΔ στην επικείμενη ευρωκάλπη, αλλά αντίθετα για την ανάγκη συσπείρωσης της ήδη υπάρχουσας «μαγιάς» ψηφοφόρων. Άλλωστε, η κρίσιμη μάζα του 41% που διαμορφώθηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές αποτελεί μια σημαντική βάση αναφοράς για τη ΝΔ, με τον κ. Μητσοτάκη να επιμένει σε όλους τους τόνους στην επαναπροσέγγιση ψηφοφόρων.

Ο ρόλος των γαλάζιων βουλευτών σε αυτή την επιχείρηση είναι κρίσιμος. Άλλωστε αυτοί γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία στις περιφέρειες τους, μιλούν τακτικά με τους πολίτες και πιάνουν τον παλμό της καθημερινότητας. Στα ραντεβού που έγιναν ο πρωθυπουργός τους ζήτησε να βγουν στο δρόμο, να προβάλουν το κυβερνητικό έργο, αλλά και να επισημάνουν τα διλήμματα, με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι πολίτες στην κάλπη. Και οι βουλευτές, από την άλλη, ανέφεραν προβλήματα που ανακύπτουν στις περιφέρειές τους: όλοι μίλησαν για την ακρίβεια, πολλοί αναφέρθηκαν στην άνοδο των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ, άλλοι έθεσαν επί τάπητος τον παράγοντα της ασφάλειας. Ως προς το Λεκανοπέδιο, αρκετοί βουλευτές πιο «λαϊκών» περιοχών ζήτησαν από τον κ. Μητσοτάκη να πάει εκεί περιοδεία-χαρακτηριστικά παραδείγματα οι γειτονιές της Β’ Πειραιώς και της Δυτικής Αττικής- ως το πιο «βαρύ χαρτί» του κυβερνώντος κόμματος.

Επίθεση κατά πάντων

Την ίδια ώρα όμως που ο πρωθυπουργός προτάσσει το δίλημμα της σταθερότητας, περιγράφει ως αντίπαλον δέος της ΝΔ έναν πολιτικό «αχταρμά». Εξού και αποφεύγει να εστιάζει τα πήρα του μόνο σε μία κατεύθυνση, αν και είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει την πιο ευθεία αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.

Μιλώντας χθες στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τον εξορθολογισμό του δικαστικού χάρτη και το οποίο περιέγραψε ως μία σημαντική μεταρρυθμιστική τομή, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «απολίτικο λαϊκισμό» και κατηγορώντας τον για λεφτόδέντρα και υποσχέσεις που κοστίζουν μερικά δισεκατομμύρια. Έστρεψε όμως τα πυρά του και κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για οποσθοδρόμηση και απουσία στήριξης σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, στις οποίες το κόμμα του ιστορικά έπαιζε ρόλο. Τέλος, έβαλε στο στόχαστρο και τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, χωρίς να κάνει ονομαστική αναφορά, μιλώντας για «εμπόρους της πίστης», στους οποίους απάντησε η εκκλησία.

Ντιμπέιτ η προ ημερησίας

Σε κάθε περίπτωση, αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα και πριν την διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις ευρωεκλογές, ένα άτυπο debate μεταξύ των επικεφαλής των κομμάτων θα στηθεί κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει κάνει αποδεκτό το αίτημα. Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός όμως θα περιγράψει για μία ακόμα φορά τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει κυβέρνηση για την οικονομία για την στήριξη των εισοδημάτων. Ο ίδιος επίσης, με την ακρίβεια στο επίκεντρο της προσοχής του, αναμένεται να επισκεφθεί το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τη Βαρβάκειο, μία ανάσα πριν το Πάσχα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Το άρθρο Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιχείρηση συσπείρωσης το νέο στοίχημα – Τι ζητά από τους βουλευτές για την τελική ευθεία των ευρωεκλογών εμφανίστηκε πρώτα στο newsvoice.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα