Code Vein Review

Δρόμος προς την εξιλέωση.

Αυτή τη φορά η ομάδα της Shiftστον κέντρο της θεματολογίας του postapocalypticκόσμου της, αποφασίζει να πρωταγωνιστήσουν απέθαντα πλάσματα folkloreπαραδόσεων. Οι βρικόλακες. Όχι όμως με τον παρωχημένο τρόπο που ήδη γνωρίζουμε. Για μια ακόμη φορά η ιαπωνική αισθητική και αντίληψη παρεκκλίνει από τα κοινότυπα χαρακτηριστικά τους, τροποποιώντας τα με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Η animeοπτική αυτών των πλασμάτων έχει την ονομασία revenant. Πρώην θνητοί που δημιουργήθηκαν για να σώσουν την ανθρωπότητα από τη LostQueen, και χαρακτηρίζονται από τα BloodCodes, που τους

χαρίζουν τις δικές τους ιδιαίτερες ικανότητες. Τίμημα της επιβαλλόμενης αθανασίας, το αίμα. Πλέον ζουν απομονωμένοι σε μια περιοχή, περιστοιχισμένοι από μια κόκκινη ομίχλη που τους εμποδίζει να βγουν στον έξω κόσμο. Τα Bloodspringsόμως στερεύουν, και ο ένας μετά τον άλλο μεταμορφώνονται σε τέρατα (Lost) από έλλειψη αίματος. Κατάσταση, που διαμορφώνει αυτή την "κοινωνία" με τους δικούς της σκληρούς κανόνες. Η εκμετάλλευση έχει εναρμονιστεί πλήρως με την καθημερινότητα και ο ισχυρός τρώει τον αδύναμο.

Σαν revenantξυπνάμε και εμείς στη γκροτέσκα πραγματικότητα, με βασανιστικά κενά μνήμης, κοινός τόπος στην περίπλοκη φύση του είδους, με τη μόνη διαφορά ότι εμείς δεν έχουμε συγκεκριμένο BloodCode. Αυτό μας επιτρέπει να φτιάξουμε έναν χαρακτήρα που εναλλάσσεται ανάμεσα στα classes, ανασχηματίζοντας το builtupτου πρωταγωνιστή ανά πάσα στιγμή. Υπάρχει μεγάλο εύρος επιλογών όπως rogue, fighter, caster, hunter, berserkerdarkseeker, assassin, darkknight, scout, warriorκαι ο κατάλογος συνεχίζεται με αρκετά ακόμα. Το κάθε ένα από αυτά δίνει πρόσβαση στα δικά του μοναδικά gifts που αφορούν passive, weaponabilities, overpoweredattacksκτλ. Αυτή η συνεχής παλινδρόμηση και η ελεύθερη χρήση των gifts, επιτρέπει να επαναπροσδιορίζετε τη στάση σας στη μάχη αξιοποιώντας τις επιλογές σας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Αυτό όμως το πολύ ωραίο feature δεν είναι το μόνο θετικό χαρακτηριστικό που διαμορφώνει το αξιακό τοπίο του τίτλου. Θα αναφερθούμε επίσης στο εισαγωγικό charactercreation και τις πάρα πολλές επιλογές που προσφέρει. Το συγκεκριμένο είναι η χαρά του customizationjunkie, αλλά μπορεί πολύ εύκολα να παρασύρει και τους πιο "πρακτικούς" παίκτες. Με βουλιμική διάθεση θα βρεθείτε να περιηγείστε στα διαφορετικά χαρακτηριστικά του ήρωα σας, στα χρώματα, τα υφάσματα, σε patterns και αξεσουάρ φτιάχνοντας ένα μοναδικό χαρακτήρα. Η ποικιλία είναι τεράστια και ίσως σιγά σιγά αρχίζεις να εντοπίζεις ισχνές σταγόνες "παραλογισμού", όταν συνειδητοποιείς ότι το φάσμα απλώνονται ακόμα και στις κόρες των ματιών. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, μας αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί. Επιτρέπει να κινείς το χαρακτήρα σου ώστε να μην καλύπτεται από ενοχλητικές καρτέλες που εμποδίζουν να δεις τις επιλογές σου, και αν θες να πειραματιστείς περεταίρω υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκεύσετε μέχρι και 32 προσπάθειες (υπερβολικό;).

Θα το εκτιμούσαμε όμως περισσότερο αν μπορούσαμε να αναδείξουμε όλη αυτή τη δουλειά σε ένα co-opμε διαφορετική μορφή από αυτή που παρέχει ο τίτλος. Δεν υπάρχει matchmaking, δεν είστε μέλος ομάδας που θα σκοτώσει γιγάντια bossesκαι που θα ανταμειφθείτε για αυτό. Περιορίζεται σε ένα distresssignalπου λαμβάνετε ή στέλνετε. Αν για παράδειγμα χρειαστείτε βοήθεια σε ένα bossfight, ένας randomrevenantθα κάνει την εμφάνισή του για να ολοκληρώσετε το task. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Η co-opεμπειρία είναι παραμελημένη και αποτίει φόρο τιμής στην απογοήτευση.

Σε αυτό το σύμπαν δεν πορευόμαστε μόνοι. Έχουμε companions. Καλογραμμένοι χαρακτήρες και ο καθένας με τη δική του ιστορία, δεμένη πάντα με την απώλεια, που εσείς θα πρέπει να ανασυνθέσετε μέσω των bloodechoes. Μπορούμε να έχουμε ένα μαζί μας έναν κάθε φορά και θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμοι αφού εκτός από τις ικανότητες τους στη μάχη μπορείτε να ανταλλάξετε μαζί τους δώρα και να αποκτήσετε κάποια αντικείμενα από την ιδιαίτερη προσωπική τους συλλογή. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δρουν εντελώς αυτόνομα και δεν είστε σε θέση να τους δώσετε εντολές, ώστε να χαράξετε μια πιο αποτελεσματική στρατηγική στις μάχες. Μάχες οι οποίες ακολουθούν fastpacedρυθμούς, και με αρκετά ικανοποιητικό βαθμό δυσκολίας. Αν βέβαια επιθυμείτε extrachallenge, το newgameplusμπορεί να προσφέρει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία στο κομμάτι αυτό.

Όσον αφορά τον κόσμο είναι χωρισμένος σε περιοχές, μεταξύ των οποίων ταξιδεύουμε μέσω mistles. Η εξερεύνηση είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, και το μέγεθος καθώς και τα πολλαπλά μονοπάτια που παρέχονται, σε προκαλούν να ψάξεις παντού, να βρεις κάθε μηχανισμό και να ανοίξεις κάθε πόρτα ώστε να μην αφήσεις πτυχή απάτητη. Ταυτόχρονα θα συναντήσετε vendors, NPCπου θα ζητήσουν να ολοκληρώσετε αποστολές, και θα ανακαλύψετε χάρτες για τα Depths. Υπόγεια dungeonsστα οποία μπορείτε να μεταβείτε από τη βάση σας. Ο εξοπλισμός, του οποίου τον αισθητικό του κώδικα γνωρίζουμε πλέον εμπειρικά, αποτελείται από swords, spears, hammers, halberdsκαθώς και bayonetrifles. Τα BloodVeilsυπό τη μορφή ρουχισμού, συνιστούν ένα είδος secondaryweapon, και ταυτόχρονα προσφέρουν στα attributeτου χαρακτήρα μας. Χωρίζονται σε τέσσερεις κατηγορίες, Ogre, Stinger, Hound και Ivytypeκαι διαφοροποιούνται κυρίως από το areaofeffect.

Στο homebaseγίνονται όλες οι αναβαθμίσεις και οι αγοραπωλησίες έναντι hazeπου συγκεντρώνετε όσο ξεπαστρεύετε lost. Αν πεθάνετε έχετε ακόμη μια ευκαιρία να έρθουν στην κατοχή σας, ή εναλλακτικά, αν οι realσυνθήκες δεν το επιτρέπουν, μπορείτε να πεταχτείτε στο τζακούζι της βάσης όπου εκεί σας δίνεται η δυνατότητα να ανακτήσετε έστω και τις μισές από αυτές. Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος που θα κινηθείτε μες το παιχνίδι χρησιμοποιεί τεχνικές δανεισμένες από τoείδος των soulsgames, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει ταύτιση.

Οπτικά δεν μπορούμε να πούμε ότι κάνει κατάχρηση της φαντασίας, και η αισθητική του "ζέχνει" GodEater. Βλέπουμε βέβαια και πιο ιδιαίτερες περιοχές όπως το δαιδαλώδες Cathedral(ένα ολόλευκο AnorLondo), αλλά επί της ουσίας δεν κατάφερε να αφήσει μια μοναδική CodeVeinαισθητική. Εκεί που αφήνει το αποτύπωμα του είναι στη μουσική επένδυση. Ο MasaruShiinaντύνει με έντονους τόνους τις συναισθηματικές σκηνές του παιχνιδιού προσδίδοντας σφρίγος στον ακουστικό τομέα του τίτλου.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη Bandai Namco Hellas.

IGN GreeceCode Vein - Bayonet Weapon TrailerCode Vein - Halberd Weapon Trailer7 λεπτά gameplay από το Code Vein - Gamescom 2019

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα