Final-4 Euroleague 2015: Το ένατο «στέμμα» της Ρεάλ στο «σπίτι» της

Το είχαν πετύχει η Μπαρτσελόνα, το 2003, η Μακάμπι, το 2004 και ο Παναθηναϊκός, το 2007. Ακολούθησε ως πέμπτη ομάδα σε αυτή την κατηγορία των «home titles» η Φενέρμπαχτσε, το 2018.

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην διεκδίκηση του τίτλου, ύστερα από έναν χρόνο απουσίας, η ΤΣΣΚΑ ήταν και πάλι εκεί και το «καρέ» συμπλήρωσε η Φενέμπαχτσε του Ζέλικο

Ομπράντοβιτς (στον δεύτερο μόλις χρόνο του στον πάγκο) που έγραφε ιστορία με την πρώτη συμμετοχή της σε φάιναλ φορ.

Η πρόκριση του Ολυμπιακού παραμένει αλήστου μνήμης. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μειονέκτημα έδρας στα πλει οφ με την Μπαρτσελόνα. Ήττα στο πρώτο παιχνίδι της Βαρκελώνης, νίκη στο δεύτερο και το πλεονέκτημα έδρας πήγε στο ΣΕΦ. Νίκησαν στον τρίτο αγώνα και στον τέταρτο, το 3ποντο του Γιώργου Πρίντεζη, από ασίστ του Κώστα Σλούκα, τους έστειλε στο 8ο φάιναλ φορ της ιστορίας τους.

Η Ρεάλ, παρά την βιασύνη πρόκρισης στην έδρα της, είχε νικήσει στα δυο πρώτα παιχνίδια την Αναντολού Εφές, ηττήθηκε στο τρίτο ματς της Κωνσταντινούπολης και ύστερα από 48 ώρες, έφτασε στην τρίτη νίκη της.

Η ΤΣΣΚΑ είχε βρει στην διασταύρωση των πλει οφ, ξανά τον Παναθηναϊκό για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, πλέον, στην πρώτη σεζόν του Έλληνα τεχνικού στην Μόσχα, διέθετε και πάλι το πλεονέκτημα έδρας, ενώ το κατοχύρωσε με το αρχικό 2-0. Ο Παναθηναϊκός νίκησε στον τρίτο αγώνα, αλλά δεν είχε την δυνατότητα μεγαλύτερης… καθυστέρησης στην πρόκριση της ΤΣΣΚΑ.

Η «σταχτοπούτα» Φενέρ απέκλεισε την προηγούμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μακάμπι με 3-0 νίκες και στον ημιτελικό έπαιξε με την «οικοδέσποινα» Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι ήταν αδιαπραγμάτευτοι για την νίκη-πρόκριση στον τελικό με τους Γιούλ και Αγιόν να είναι…ακαταμάχητοι στο pick ‘n roll.

Ο Ολυμπιακός τέθηκε απέναντι στην πανάκριβη ΤΣΣΚΑ με προϋπολογισμό 40 εκ. ευρώ, στον ημιτελικό. Τρία χρόνια μετά τον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Η ομάδα του Ιτούδη προηγήθηκε 63-54 στο 3’ 39’’ πριν από το τέλος με καλάθι του Ντε Κολό. Μέχρι να ακουστεί η κόρνα της γραμματείας για την λήξη του αγώνα, πέτυχε πέντε ακόμα πόντους με μια βολή του Χάινς, δυο του Ντε Κολό και ένα καλάθι του Σόνι Ουίμς.

Και ο Ολυμπιακός; Δεκαέξι πόντους. Οι 11 από τα χέρια του Σπανούλη και οι 5 από τον Κώστα Σλούκα.

«Ερυθρόλευκη μαγεία»! Και πάλι ανατροπή από την ομάδα των ανατροπών. Όπως στους τελικούς του 2012 και του 2013, έτσι και στον ημιτελικό του 2015.

Το highlight του ημιτελικού ήταν το τρίποντο του Σπανούλη, μπροστά στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ και τον Ιτούδη να παρακολουθεί το «ταξίδι» της μπάλας προς το καλάθι, στα 6 δευτερόλεπτα για το 66-69. Είχαν προηγηθεί δυο ακόμα τρίποντα του V-Span στα 3’ 31’’ (63-57) και στα 2’ 05’’ για το «προσπέρασμα» στο σκορ (63-64). Τα «φαντάσματα» της ΤΣΣΚΑ από την Πόλη, «ξύπνησαν» στην Μαδρίτη και η «καταδικασμένη» ομάδα για να έφτανε στον τελικό, έμεινε εκτός από τον Ολυμπιακό του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Στον τελικό, η Ρεάλ περίμενε τον Ολυμπιακό για να πάρει την ρεβάνς από την ήττα του Λονδίνου, πριν από δυο χρόνια. Ήταν ο δεύτερος τελικός Ρέαλ-Ολυμπιακός με απόσταση 20 χρόνων από τον πρώτο στο F4 της Σαραγόσα.

Οι Πειραιώτες έπαιξαν με το «μαχαίρι στα δόντια», αλλά στα δυο ζυγά δεκάλεπτα, έχασαν στο επιμέρους σκορ. Ο Τζέισι Κάρολ…υπέγραψε την νίκη της Ρεάλ στον τελικό για το 9ο «στέμμα» της. Ο Ολυμπιακός αποδείχτηκε κουρασμένος από την υπέρβαση του ημιτελικού, με τον Σπανούλη να μένει στους 3 πόντους, 3 ασίστ σε 31 λεπτά συμμετοχής.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ 15/5/2015

ΡΕΑΛ-ΦΕΝΕΡ 96-87

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΤΣΣΚΑ 70-68

17/5/2015

ΤΕΛΙΚΟΣ

ΡΕΑΛ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 78-59

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

ΦΕΝΕΡ-ΤΣΣΚΑ 80-86

Keywords
Τυχαία Θέματα