H δύναμη του 18-0!

Μπορεί τις δύο τελευταίες φορές από τις τρεις συνολικά που ο Παναθηναϊκός έχασε ένα φάιναλ φορ τη διετία 2017-19 να είχε πλεονέκτημα έδρας ποτέ όμως οι σειρές τόσο με τη Φενέρμπαχτσε όσο και με τη Ρεάλ δε γύρισαν στο ΟΑΚΑ για τον τελικό των….τελικών. Ένα game 5, το ματς που κρύβει την άγρια ομορφιά και την αδρεναλίνη ενός

ματς δίχως αύριο! Απόψε λοιπόν οι ‘’πράσινοι’’ είναι πιο κοντά σε ένα φάιναλ φορ…από πότε άραγε; Μα από το 2012 όταν είχαν δημιουργήσει ακριβώς τις ίδιες συνθήκες κόντρα στους ‘’τσαόβ’’ του Τελ Αβίβ! Και τότε είχαν χάσει την έδρα νωρίς και επιβίωσαν με μια παλικαρίσια νίκη στο καμίνι του Γιαντ Ελιάου στο 4ο ματς. Παρεμπιπτόντως, η πρόκριση μόνο εύκολα δεν είχε έρθει. Χρειάστηκε μια εύστοχη βολή του Διαμαντίδη στα 5’’ και ένα κλέψιμο του αρχηγού του Παναθηναϊκού (με τη βοήθεια του Μπατίστ) αμέσως μετά για να κλειδώσει το 86-85 που έστειλε τον Παναθηναϊκό στο 11ο και τελευταίο μέχρι τώρα φάιναλ φορ της ιστορίας του. Ένα χρόνο αργότερα είχε βρεθεί ξανά μια νίκη πριν το φάιναλφορ όταν είχε σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα και προηγήθηκε με 2-1 νίκες αλλά είδε την άλλη όψη του νομίσματος όταν στον 4ο και στον 5ο αγώνα δεν μπόρεσε να βρει απαντήσεις στις ζώνες του Τσάβι Πασκουάλ. Και μπήκε στη στατιστική λίστα των έξι μόλις περιπτώσεων που σειρά έχει γυρίσει από το 1-2 αλλά στη λάθος πλευρά της εξίσωσης.

Δώδεκα χρόνια είναι πολλά. Μερικές εκατοντάδες από τις 18.000 –και βάλε- κόσμο που θα είναι απόψε στο ΟΑΚΑ δεν είχαν γεννηθεί το 2012 και ότι ξέρουν από τις λέξεις φάιναλ φορ έχει να κάνει με διηγήσεις, βίντεο του ίντερνετ και το σχετικό λάβαρο στην κορυφή του γηπέδου. Ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει εκεί ακριβώς που ήθελε. Και νιώθει έτοιμος να κερδίσει το δεύτερο Game 5 της ιστορίας όπως τότε στις 5 Απριλίου του 2012. Η στατιστική λέει ότι εκτός από το game 5 της επόμενης χρονιάς στη Βαρκελώνη έχασε ένα ακόμη το 2014 στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ αλλά αυτό ήταν μάλλον αδύνατον να το κερδίσει! Προφανώς, και οι αριθμοί δεν παίζουν μπάσκετ αλλά η σημειολογία του πράγματος δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Οι γηπεδούχοι δεν έχουν χάσει ποτέ σε Game 5 στην ιστορία των πλέι οφ της Ευρωλίγκας και το κοντέρ πριν τα φετινά τρία τέτοια παιχνίδια δείχνει 18-0! Μόνο η Εφές του 2022 κατάφερε αν και φιλοξενούμενη να σπάσει την έδρα της Ρεάλ την τελευταία πενταετία και να περάσει σε φάινλ φορ. Μετά την πρόκριση της Ρεάλ την τελευταία πενταετία οι ομάδες με πλεονέκτημα έδρας έχουν περάσει σε 16 από τις 17 σειρές. Ο Παναθηναϊκός έχει την παράδοση, τον κόσμο του, το momentum. Και ποτέ μα ποτέ από το 2011 δεν είχε τόσο καλή ομάδα και όλους τους οιωνούς με το μέρος του.

Keywords
Τυχαία Θέματα