Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε

Οι ελληνικές ομάδες καλούνται απόψε να σπάσουν την παράδοση που θέλει την ομάδα που κερδίζει στο 3ο παιχνίδι της σειράς των playoff να είναι και αυτή που τις περισσότερες φορές θα πάρει το εισιτήριο για το Final Four

Συνυπολογίζοντας και τη σειρά Ρεάλ Μπασκόνια που τελείωσε χθες, στα χρόνια της “σύγχρονης” Euroleague 36 από τις 42 σειρές των playoffs που κρίθηκαν σε τέσσερα ή πέντε παιχνίδια, έχουν πάει στην ομάδα που κέρδισε το game

3, ανεξάρτητα από το εάν υπήρχε πλεονέκτημα έδρας ή όχι.

Αυτή την… «παράδοση» καλούνται να σπάσουν σήμερα οι ελληνικές ομάδες και αμφότερες να στείλουν τις σειρές στο game 5.

Εάν συμβεί αυτό, τότε οι ελληνικές ομάδες θα γράψουν για ακόμα μία φορά ιστορία αφού εάν κερδίσει ο Παναθηναϊκός στο 5ο παιχνίδι και πάρει το εισιτήριο για το φάιναλ φορ θα γίνει μία από τις ελάχιστες ομάδες που έχουν πάει στο game five έχοντας αβαντάζ έδρας με αυτό το στατιστικό.

Από την άλλη, O Ολυμπιακός εάν καταφέρει να πάει στο game five και κερδίσει εκτός έδρας θα γίνει πρώτη ομάδα που ενώ δεν είχε αβαντάζ έδρας, πήγε την σειρά στα πέντε παιχνίδια και κέρδισε το εισιτήριο για την πρόκριση εκτός έδρας.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα αγωνιστούν απόψε απέναντι σε Μακάμπι και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς και οι δύο αναμετρήσεις είναι ζωής ή θανάτου.

Όσον αφορά το τι πρέπει να κάνουν οι δύο ελληνικές ομάδες τακτικά, το game plan είναι πολύ διαφορετικό για αυτά τα δύο παιχνίδια καθώς μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικές αναμετρήσεις με πολύ διαφορετικό στυλ.

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να εμφανιστεί όπως στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς και σίγουρα να δείξει την ενέργεια και το πάθος που έδειξε στο τρίτο παιχνίδι στη διάρκεια του μεγάλου του come back.

Θα είναι ένα ακόμα παιχνίδι που σίγουρα θα παίξει μεγάλο ρόλο ο έλεγχος του ρυθμού μέσα από τα ριμπάουντ – κυρίως να περιοριστούν κατά πολύ τα επιθετικά της Μακάμπι- ο περιορισμός των λαθών του τριφυλλιού, ενώ τη μεγάλη διαφορά θα κάνει η αγωνιστική κατάσταση του Κώστα Σλούκα για την ομάδα του κοουτς Αταμάν, ο οποίος δεν μπόρεσε να συνεισφέρει στο σκοράρισμα στο τρίτο παιχνίδι αφού έμεινε στο μηδέν.

Ο Σλούκας έχει αποτελέσει έναν από τους βασικούς συντελεστές της παραγωγικής διαδικασίας του Παναθηναϊκού, παρ’όλα αυτά, στη συγκεκριμένη σειρά απέδειξε ότι για να κερδίσει η ομάδα του θα πρέπει ο ίδιος να αφήσει στην άκρη λίγο τη δημιουργική του ικανότητα και να λειτουργήσει περισσότερο ως εκτελεστής.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να θυμηθεί το πρώτο παιχνίδι της σειράς εκεί όπου αιφνιδίασε την Μπαρτσελόνα μέσα στο γήπεδο της. Οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να έχουν συνέπεια στην άμυνα για 40 λεπτά. Παίρνοντας όσους περισσότερους πόντους μπορούν από κλεψίματα και γρήγορα αμυντικά ριμπάουντ είτε στον αιφνιδιασμό είτε στις επιθέσεις κάτω από 8 δευτερόλεπτα κάτι που αποτέλεσε οδηγό στη μεγάλη νίκη στο πρώτο παιχνίδι.

Ένα ακόμα στοιχείο που έλειψε στο τρίτο παιχνίδι της σειράς, είναι η ευστοχία -κυρίως στα μακρινά σουτ- αφού ο Ολυμπιακός είχε ευκαιρίες να βάλει σουτ, τόσο όταν βρέθηκε να προηγείται (και να χτίσει μια διαφορά) όσο και στο τέλος, που η Μπαρτσελόνα έκανε τη δική της αντεπίθεση βάζοντας μεγάλα σουτ η ίδια.

Η ομάδα του coach Μπαρτζώκα θα πρέπει να συνεχίσει να ακουμπάει την μπάλα στο ζωγραφιστό, τόσο για να ελέγχει το ρυθμό, όσο και για να ανοίγει τους χώρους και να δημιουργεί καλύτερες ευκαιρίες τόσο για σκορ από μέσα με drive όσο και για για drive and kick καταστάσεις που είναι και ιδανικές συνθήκες για τα μακρινά σουτ που θέλει να παίρνει ο Ολυμπιακός.

Κοινοί παρονομαστές και στις δύο αναμετρήσεις για τις ελληνικές ομάδες σίγουρα θα είναι η υπομονή, η συνέπεια στην άμυνα και τα λίγα λάθη μα πάνω από όλα να καταφέρουν να αφήσουν πίσω τα όσο συνέβησαν στο τρίτο παιχνίδι.

Keywords
Τυχαία Θέματα