Ολυμπιακός: Οι «ερυθρόλευκες» πρεμιέρες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (video)

Οι «ερυθρόλευκοι», θα αντιμετωπίσουν την Πέμπτη τη Φερεντσβάρος, εγκαινιάζοντας την παρουσία τους σε άλλη μία διοργάνωση της UEFA.

Πώς πήγαν όμως οι προηγούμενες πρεμιέρες των Πειραιωτών στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα; Συμπτωματικά, όλες ήταν εκτός από μία ήταν εντός έδρας, ενώ μόνο σε μία περίπτωση ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα.

Αναλυτικά:

Κύπελλο Πρωταθλητριών

Ολυμπιακός – Μίλαν 2-2

Ιστορική η 13η Σεπτεμβρίου του 1959,

καθώς ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε τη Μίλαν για τον προκριματικό γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο παλιό «Γ. Καραϊσκάκης», στο πρώτο παιχνίδι ελληνικής ομάδας στα Κύπελλα Ευρώπης (σεζόν 1958-59). Το ματς διεξήχθη μεσημεριανές ώρες, καθώς δεν υπήρχαν ακόμη προβολείς στο φαληρικό στάδιο!

Πηγή: Εurokinissi

Οι «ερυθρόλευκοι» του Μπρούνο Βάλε, αντιμετώπιζαν μία ομάδα με παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως οι Τσέζαρε Μαλντίνι, Νιλς Λίντχολμ και Ζοσέ Αλταφίνι, ωστόσο στάθηκαν επάξια και πήραν ισοπαλία 2-2.

Πηγή: Εurokinissi

Το σκορ άνοιξε στο 19′ ο Κ. Παπάζογλου, οι «ροσονέρι» ισοφάρισαν στο 33′ με τον Αλταφίνι, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε ξανά με τον Υφαντή στο 45′, όμως οι Ιταλοί πήραν την ισοπαλία στο 76′ με δεύτερο γκολ του Λίντχολμ. Η Μίλαν, κέρδισε 3-1 στον επαναληπτικό και πήρε την πρόκριση στον επόμενο γύρο.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε με τους Σ. Θεοδωρίδη, Ρωσσίδη, Σούλη, Στεφανάκο, Πολυχρονίου, Κοτρίδη, Κ. Παπάζογλου, Σιδέρη, Υφαντή, Μπέμπη και Ψύχο.

Κύπελλο Κυπελλούχων

Ολυμπιακός – Ζίλινα 2-3

Στις 22 Νοεμβρίου του 1961, ο Ολυμπιακός έκανε πρεμιέρα στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, υποδεχόμενος τη Ζίλινα από την πρώην Τσεχοσλοβακία, για τον πρώτο γύρο του θεσμού. Η ομάδα του Τζίνα Σιμονόφσκι, έχασε με 3-2 και αποκλείστηκε, καθώς ηττήθηκε και στη ρεβάνς με 1-0. Ο Γιώργος Σιδέρης είχε πετύχει τα δύο «ερυθρόλευκα» γκολ, στο 15′ και το 49′, όμως οι φιλοξενούμενοι σκόραραν με τους Πίσαρικ (4′), Μράβετς (28′) και Νταβίντ (87′).

Ο Ολυμπιακός έπαιξε με τους Σ. Θεοδωρίδη, Πλέσσα, Σημαντήρη, Καμπόλη, Πολυχρονίου, Μπαρμπαλιά, Α. Παπάζογλου, Σιδέρη, Καλκιτανίδη, Σ. Παπάζογλου και Σπετσέρη.

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

Ολυμπιακός – Κάλιαρι 2-1

To ντεμπούτο του Ολυμπιακού στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ήταν ιστορικό. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1972, οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχτηκαν και νίκησαν με 2-1 την ιταλική Κάλιαρι, μία από τις καλύτερες ομάδες του «κάλτσιο» εκείνη την εποχή, έχοντας κατακτήσει τον τίτλο δύο χρόνια νωρίτερα, με μεγάλο όνομα τον θρυλικό Τζίτζι Ρίβα, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Η ομάδα του Λάκη Πετρόπουλου, είχε ανοίξει το σκορ στο 2ο λεπτό, με έναν δικό της θρυλικό άσο που το ελληνικό ποδόσφαιρο αποχαιρέτισε πριν από λίγο καιρό, τον Νίκο Γιούτσο. Ο Τριαντάφυλλος έκανε το 2-0 στο 51′ και η Κάλιαρι, μείωσε στο 66′ με τον Ντομενγκίνι. Στη ρεβάνς της Σαρδηνίας, ο Ολυμπιακός κέρδισε 1-0 με γκολ του Γιούτσου για να πάρει την πρόκριση και να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε επί ιταλικού εδάφους.

Πηγή: Εurokinissi

Ο Ολυμπιακός έπαιξε με τους Κελεσίδη, Γκαϊτατζή, Αγγελή, Γκλέζο, Σιώκο, Συνετόπουλο, Γιούτσο, Παπαδημητρίου, Βιέρα, Τριαντάφυλλο και Δεληκάρη.

Τσάμπιονς Λιγκ

Ολυμπιακός – Πόρτο 1-0

Μετά τα «πέτρινα χρόνια», ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών τη σεζόν 1997-98. Έχοντας αποκλείσει τη Μοζίρ από τη Λευκορωσία στα προκριματικά, έκανε ντεμπούτο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, στις 17 Σεπτεμβρίου 1997, στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, απέναντι στην Πόρτο. Μόλις στο έκτο λεπτό, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, με μία …φωτοβολίδα από μακριά, άνοιξε το σκορ για την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, που κράτησε τη νίκη μέχρι το τέλος απέναντι στους «δράκους».

Πηγή: Εurokinissi

Ο Ολυμπιακός έπαιξε με τους Τοχούρογλου, Βαρεσάνοβιτς, Καραταΐδη, Ανατολάκη, Γεωργάτο (81′ Γκόγκιτς), Πασσαλή, Νινιάδη, Γιαννακόπουλο, Τζόρτζεβιτς, Ίβιτς (90′ Σαμπανάτζοβιτς) και Αλεξανδρή (60′ Νταμπίζα).

Γιουρόπα Λιγκ

Μπέσα – Ολυμπιακός 0-5

Οι «ερυθρόλευκοι», αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στον διάδοχο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, Γιουρόπα Λιγκ, τη σεζόν 2010-11. Ξεκίνησε από τον β’ προκριματικό γύρο, όπου αντιμετώπισε την αλβανική Μπέσα. Tο πρώτο ματς, έγινε στις 15 Ιουλίου 2010, στο Κεμάλ Στάφα, με την ομάδα του Έβαλντ Λίνεν να παίρνει εύκολη νίκη με 5-0, χάρη σε γκολ των Όσκαρ (19′, 30′), Ντουντού (46′) και Ντιόγο (70′, 84′). Στη ρεβάνς επικράτησε 6-1 εντός έδρας και φυσικά προκρίθηκε.

Πηγή: Εurokinissi

Ο Ολυμπιακός έπαιξε με τους Νικοπολίδη, Μοντέστο, Χολέμπας, Γκαλίτσιο, Ρ. Μπράβο, Ζαϊρί (75′ Φετφατζίδης), Ντουντού (84′ Κατσικογιάννης), Μαρέσκα, Όσκαρ (67′ Μήτρογλου), Μιραλάς και Ντιόγο.

Keywords
Τυχαία Θέματα