Σουδάν: Φωτογραφία ντοκουμέντο του Έλληνα τραυματία μέσα από το νοσοκομείο – Δεν υπάρχουν γιατροί

Φωτογραφία ντοκουμέντο έρχεται στο φως από τα τραύματα ενός από τους δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν από ρίψη ρουκέτας στο Σουδάν.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσιοποίησε το Open μέσα από το νοσοκομείο του Σουδάν, τα πόδια του είναι δεμένα με γάζες για να σταματήσει η αιμορραγία.

Ο Έλληνας περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο δέχθηκε την επίθεση. Όπως είπε, ένας από τους τραυματίες βγήκε πολύ γρήγορα από το αυτοκίνητο και τους μετέφερε άμεσα ένα άτομο με ΙΧ στο νοσοκομείο.

Οι

Έλληνες κάνουν δραματική έκκληση για βοήθεια, με τον ομογενή που έστειλε στο Open τη φωτογραφία του να αναφέρει πως αιμορραγεί στο πόδι του και πως δεν υπάρχουν γιατροί στο νοσοκομείο καθώς δεν μπορούν να φτάσουν στο σημείο λόγω των οδομαχιών.

Ο τραυματίας λέει επίσης πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στη χώρα, με τον ίδιο παρότι νοσηλευόμενος, να μην έχει φάει καλά και να μην έχει πιει νερό, με την κατάστασή του να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

“Οι σφαίρες πέφτουν ασταμάτητα” – Τρία παιδιά ανάμεσα στους εγκλωβισμένους

Αγωνία επικρατεί στην ελληνική κοινότητα του Σουδάν, όπου 15 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στο Ναό του Ευαγγελισμού, από το πρωί του Μ. Σαββάτου.

Η ΕΡΤ εξασφάλισε βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο ακούγονται οι σφαίρες να πέφτουν σαν βροχή.

Σε πρωινή επικοινωνία με την εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, που παραμένει εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ μαζί με 15 ακόμα άτομα, τόνισε ότι πέρασαν μια ήσυχη νύχτα, αλλά πριν από λίγο άρχισαν σφοδρές συγκρούσεις και ότι ακούγονται πυρά αστάματητα.

Ανέφερε επίσης ότι ανάμεσα στα 15 άτομα είναι, εκτός από Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι.

Σε ερώτηση για το πώς είναι εντός της Μητρόπολης η κατάσταση και τι ανάγκες υπάρχουν, απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι ότι υπάρχουν προμήθειες. “Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα” τόνισε.

Είπε ότι έχει υπάρξει επικοινωνία με το ΥΠΕΞ και συνεχής επαφή με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο ενώ πρόσθεσε ότι “προς το παρόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση λόγω της κατάστασης που υπάρχει”.

“Δεν έχουμε βρει κάποια λύση που να μπορούμε να πραγματοποίησουμε καθώς δεν μπορούμε να βγούμε έξω στον δρόμο”, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης. Εκτός της Μητρόπολης είπε ότι δεν μπορούν να δουν τι γίνεται καθώς είναι πολύ επικίνδυνο κι ότι είναι κλεισμένοι μέσα.

Για την κατάσταση των δυο Ελλήνων που τραυματίστηκαν είπε ότι είναι σταθερή. Για τους υπόλοιπους Έλληνες εκτός Μητρόπολης ανέφερε ότι είναι ασφαλείς.

Οι δύο τραυματισμένοι Έλληνες αναμένουν να χειρουργηθούν, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις από υλικά όπως λάμες και τα καταστήματα που προμηθεύουν το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή είναι κλειστά λόγω της εκ ρύθμισης κατάστασης.

Μέσα από την εκκλησία, η κυρία Αλεξάνδρα Καλημέρη περιέγραψε χαμηλόφωνα στον ΣΚΑΪ τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν. “Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί απέξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί.

Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα” περιέγραψε η κ. Καλημέρη.

Τουλάχιστον 83 νεκροί και 1.126 τραυματίες στις μάχες

Τουλάχιστον 83 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.126 τραυματίστηκαν στις σφοδρές μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και την ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, έχει καταγράψει θανάτους στις πολιτείες Χαρτούμ, Νότιο Κορντοφάν, Βόρειο Νταρφούρ κ.ά. από την Πέμπτη.

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη.

Πολλά από τα εννέα νοσοκομεία που υποδέχονται τραυματισμένους άμαχους αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αίμα, υλικά για μεταγγίσεις και σε άλλα κρίσιμης σημασίας εφόδια. Οι διακοπές της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης και η έλλειψη καυσίμων για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων κάνουν τη λειτουργία τους ακόμη πιο δύσκολη. Αναφέρονται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδίως αναισθησιολόγων, τόνισε ο οργανισμός.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα