9 Μαΐου: Η Ημέρα της Ευρώπης για το 2024

05:58 9/5/2024 - Πηγή: Sportime

Την Ημέρα της Ευρώπης κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο. Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το 2024 ενόψει και

των ευρωπαϊκών εκλογών (6-9 Ιουνίου 2024), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σας καλεί να συμμετάσχετε σε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μνημεία σε ολόκληρη την Ευρώπη σήμερα 9 Μαΐου θα έχουν ειδική φωταγώγηση. Η Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, το Κολοσσαίο στη Ρώμη και η Μεγάλη Πλατεία στις Βρυξέλλες είναι μεταξύ πολλών μνημείων.

Στα κτίρια θα εμφανίζεται το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας «Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα» ή την σημαία της ΕΕ από την Τετάρτη 8 Μαΐου έως την Πέμπτη 9 Μαΐου.

Μεταξύ των κτιρίων-ορόσημων και μνημείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου στην Ελλάδα, το δημαρχείο Λευκωσίας και η πλατεία Ελευθερίας στην Κύπρο, η γέφυρα Samuel Beckett και τα κτίρια του ιρλανδικού κοινοβουλίου στο Δουβλίνο, το δημαρχείο του Βίλνιους, το φρούριο St Angelo στη Βαλέτα, το προεδρικό μέγαρο στη Μπρατισλάβα, η πλατεία Cibeles στη Μαδρίτη και το ρουμανικό κοινοβούλιο στο Βουκουρέστι.

Διαβάστε επίσης:

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ούτε με τα ελληνικά δεν το ‘χει – Το «μαργαριτάρι» που πέταξε στον Μητσοτάκη

Οι Εθνομάρτυρες διαδηλωτές πεσόντες υπέρ της Κύπρου (9 Μαΐου 1956)

Συντάξεις Ιουνίου: Κλείδωσε! Σε δύο ημερομηνίες οι πληρωμές ανάλογα το ταμείο

Βαγγέλης Λάσκαρης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα