ΑΠΟΕΛ: Επιστροφή στον θρόνο με «ελληνική» συνταγή

Υπήρχαν χρονιές που δεν ήταν είδηση το να πάρει ο ΑΠΟΕΛ το πρωτάθλημα στην Κύπρο, αλλά το να το χάσει. Ειδικά την προηγούμενη δεκαετία έκανε περίπατο.

Μόνο που μετά το 2019 μπήκε φρένο. Άλλαξαν σταδιακά αρκετά στο νησί. Το αποκορύφωμα ήταν ότι μπήκαν χρήματα σε κάποιες ομάδες και προέκυψαν νέες δυνάμεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο περσινός Άρης Λεμεσού, ο οποίος κατέκτησε το

πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του.

Το πάλεψε μέχρι τέλους και τότε ο ΑΠΟΕΛ, αλλά στις λεπτομέρειες το έχασε. Έναν χρόνο μετά ήταν αυτός που πανηγύρισε και έκοψε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της ΑΕΚ Λάρνακας. Λογικό να πει κανείς ότι αυτοκτόνησε η τελευταία με την εντός έδρας ισοπαλία απέναντι στην Ανόρθωση. Μόνο που κάτι ανάλογο είχε κάνει νωρίτερα και ο ΑΠΟΕΛ με την εντός έδρας ήττα απέναντι στον ίδιο αντίπαλο.

Τότε είχε τεθεί ακόμη και θέμα προπονητή. Ο Ρικάρντο Σα Πίντο παρέμεινε και οδήγησε το κλαμπ στην κορυφή. Για τον εκρηκτικό Πορτογάλο πολλά μπορείς να πεις. Πλήρωσε, άλλωστε, ένα ξέσπασμά του μένοντας εκτός πάγκων για μήνες. Ανεξάρτητα από τα όποια μειονεκτήματά του, όμως, ο ίδιος ανέφερε κάτι που ισχύει στο 100%: «Έχουμε μία θέση στην ιστορία, χάρη στους ποδοσφαιριστές και εσάς, τους οπαδούς».

Άλλες χρονιές έμοιαζε ως δεδομένο πως το τρόπαιο θα καταλήξει στον ΑΠΟΕΛ. Φέτος δεν ήταν έτσι. Ο 51χρονος, ο οποίος έχει περάσει στο παρελθόν από ΟΦΗ και Ατρόμητο, δημιούργησε ένα σοβαρό σύνολο έστω και εάν δεν ήταν όλα ρόδινα. Υπήρξαν στιγμές που τον αμφισβήτησαν έντονα και άλλες που του έβαλαν διάφορα εμπόδια. Στο φινάλε το σήκωσε και αποχωρεί ως πρωταθλητής.

Ο ΑΠΟΕΛ της Super League 1

Ο Σα Πίντο δεν είναι ο μόνος που έχει περάσει από τα μέρη μας και στέφθηκε πρωταθλητής. Υπάρχουν πολλά ακόμη γνώριμα πρόσωπα. Μέσα σε αυτούς ο Χοσέ Άνχελ Κρέσπο. Ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ έβαλε το λιθαράκι του όσο δεν ήταν τραυματίας στην τελευταία σεζόν της καριέρας του. Έτσι η αυλαία για εκείνον έπεσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μόνιμα βασικός ήταν ο Ντάλσιο. Ένας ποδοσφαιριστής που έφυγε ως αποτυχημένος από τον Παναιτωλικό, ξεχώρισε στον Ιωνικό και τον άδειασε με άκομψο τρόπο στη συνέχεια για να πάρει ένα καλύτερο συμβόλαιο στην Κύπρο, έκανε πολύ καλή σεζόν. Το συμβόλαιό του εκπνέει, πρόταση ανανέωσης θα έχει, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και από αλλού.

Ο Λούκας Βιγιαφάνιες, που έπαιξε σε Παναιτωλικό και Παναθηναϊκό, είχε αρκετά ενεργό ρόλο και για ένα χρονικό διάστημα ήταν εξαιρετικός. Τελειώνει και το δικό του συμβόλαιο και δεδομένα ομάδες της Super League 1 καλοβλέπουν την περίπτωσή του.

Ένας ακόμη πρώην του Παναιτωλικού, ο Τομανέ, ήταν στο ρόστερ των «κιτρινομπλέ» δίχως να δώσει πολλές βοήθειες, ενώ μέλος της ομάδας ήταν και ο σταθερά τραυματίας Ελ Φάρντου Μπεν, ο οποίος πέρασε από Βέροια, Ολυμπιακό, Λεβαδειακό και Πανιώνιο.

Και με τόσο έντονο ελληνικό στοιχείο δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και ένας Έλληνας, ο Τάσος Δώνης. Ενεργό μέλος του rotation ο 27χρονος εξτρέμ. Το οξύμωρο είναι πως αυτός δεν έχει αγωνιστεί στη Super League 1, καθώς έφυγε ως πολύ μεγάλο ταλέντο για τη Γιουβέντους από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού.

Σε αντίθεση με άλλα κυπριακά κλαμπ που παλεύουν για τον τίτλο, ο ΑΠΟΕΛ κοιτά με συνέπεια προς τα εδώ. Ακόμη και εάν ορισμένες επιλογές του δεν είναι οι ενδεδειγμένες. Η «ελληνική» συνταγή αυτή τη φορά βγήκε. Πολλοί από τους προαναφερθέντες αποχωρούν, αλλά για ένα ακόμη καλοκαίρι είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν περιπτώσεις με εμπειρία από τη Super League 1 που θα απασχολήσουν.

Αντώνης Τσιράκης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα