Κυριάκος Μητσοτάκης: «Λίγος» σε όλα – «Κατάπιε» τη μουσουλμανοποίηση της Μονής της Χώρας και ζήτησε απλά να είναι επισκέψιμη ως «τζαμί»!

Τελικά η δήθεν «δυναμική» παρέμβαση που θα έκανε ο Κ.Μητσοτάκης για το ζήτημα της Μονής της Χώρας αποδείχθηκε μία ακόμα επικοινωνιακή «σαπουνόφουσκα». Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η τοποθέτηση του για τη μετατροπή της ιστορικής Μονής σε τζαμί, ήταν μια σκέτη παρωδία.

Βέβαια οι «αναιμικές» δηλώσεις που είχαν κάνει Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης τις προηγούμενες μέρες, είχαν προϊδεάσει για τη φοβική στάση του πρωθυπουργού. Τη βεβήλωση του Βυζαντινού μνημείου, ο δε πρωθυπουργός την είχε πει… «αχρείαστη», ο δε

υπουργός Εξωτερικών: «απογοητευτική».

«Βελούδινοι» χαρακτηρισμοί που μόνο σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα άρμοζαν και ίσως ούτε εκεί. Σίγουρα όχι πάντως σε ελληνική κυβέρνηση που υποτίθεται ότι πρέπει να υπερασπίζεται την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Στο ίδιο φοβικό μήκος κύματος, ο Κ.Μητσοτάκης εξέφρασε τη… «στεναχώρια και δυσαρέσκεια» του για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει πια ως τέμενος. «Πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την πολιτιστική αξία αυτού του μνημείου για να είναι επισκέψιμο από όλους και όλοι να απολαμβάνουν αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Διπλωματία με έκφραση… «στεναχώριας» δεν το λες διπλωματία, αλλά ούτε καν… συζυγικό καβγαδάκι. Ο Μητσοτάκης δεν ζήτησε να μην μετατραπεί σε τζαμί η Μονή, αλλά αρκέστηκε στο αίτημα να είναι… επισκέψιμη από όλους και ας είναι τζαμί! Δηλαδή «κατάπιε» την αλλοίωση του μνημείου και ζήτησε απλώς να παραμείνει κάτι σαν προστατευόμενο… μουσείο. Και ούτε καν έθιξε τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της Μονής, αλλά απλά μίλησε γενικόλογα για «πολιτιστικό θησαυρό» που πρέπει να ανήκει σε όλους.

Μετά τη βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς, ο διεθνιστής Μητσοτάκης σκύβει το κεφάλι και στη «μουσουλμανοποίηση» της Μονής της Χώρας, πολύ απλά γιατί δεν τον ενδιαφέρει να υπερασπιστεί μνημεία που αναδεικνύουν την ελληνορθόδοξη ταυτότητά μας. Οι ψοφοδεείς αντιδράσεις του προς τον Σουλτάνο ήταν ίσα ίσα για τα προσχήματα. Για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Άλλωστε η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος έχει αποφασιστεί από το τουρκικό κράτος ήδη από το 2020. Άργησε πολύ να… στεναχωρηθεί ο κ. Μητσοτάκης. Αν τον ενδιέφερε ο «πολιτιστικός θησαυρός», θα έπρεπε να κάνει διαβήματα στην Ευρώπη εδώ και χρόνια. Αλλά ουδέν έπραξε.

Παντελής Λαμψιώτης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα