Παναθηναϊκός: Στο τέλος αυτό πλήρωσε ο Γιοβάνοβιτς

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να δώσει τις δικές του εξηγήσεις για το διαζύγιο με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Το αν έπεισε ή όχι είναι σχετικό.

Στα 2,5 χρόνια που έμεινε στον «πράσινο» πάγκο ο Σέρβος, έκανε αρκετά λάθη. Στους πρώτους του μήνες η διοίκηση τον στήριξε, όταν τα αποτελέσματα δεν έπειθαν. Στη συνέχεια του άφησε εν λευκώ την ομάδα και τα βήματα προόδου ήταν ξεκάθαρα.

Σίγουρα έκανε λάθη ο Γιοβάνοβιτς. Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη φέρει

τη δική του υπογραφή. Όχι μόνο για το πώς προετοίμασε την ομάδα του για τον αγώνα με τη Μακάμπι Χάιφα και το πώς κοούτσαρε, αλλά και για όσα είχε κάνει στους δύο αγώνες πριν. Στις μεταγραφές ήταν πολύ δύσκολος μέχρι να αποφασίσει και σε αρκετές περιπτώσεις η καθυστέρηση δεν τον δικαίωνε κιόλας.

Έφτασε ο Παναθηναϊκός να χτυπήσει πρωτάθλημα και όταν ήθελε μία ώθηση, πήρε τον Κλέινχεϊσλερ! Διαχειρίστηκε ένα σημαντικό μπάτζετ και δεν το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Μόνο που αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά. Και εάν μιλάμε για τα αρνητικά, το κάνουμε γιατί τα θετικά είναι πολλά παραπάνω και κοινώς αποδεκτά.

Στην ουσία ο Γιοβάνοβιτς ένα πράγμα πλήρωσε, ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες. Κάθε χρόνο έβαζε και πιο ψηλά τον πήχη. Αλλιώς ξεκινούσε η σεζόν, αλλιώς πήγαινε και αυτό του κόστισε. Γιατί δεν κρίθηκε βάσει όσων του ζητούσαν το καλοκαίρι, αλλά βάσει όσων πετύχαινε στην πορεία.

Τα άλματα που έκανε ο Παναθηναϊκός

Την πρώτη του χρονιά ο Γιοβάνοβιτς έπρεπε να ξανακάνει ομάδα την καμένη γη που βρήκε. Βασικός στόχος η επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το κατάφερε αυτό και ξεπέρασε τις προσδοκίες κατακτώντας το Κύπελλο. Ο Παναθηναϊκός, μάλιστα, τερμάτισε τη σεζόν με τον πλέον πειστικό τρόπο.

Την επόμενη χρονικά ο στόχος ήταν να διεκδικήσει πρωτάθλημα το «τριφύλλι». Ο Γιοβάνοβις είχε πει πως ήθελε να οδηγήσει την ομάδα του στην πρώτη δυάδα. Δεν ήταν φαβορί για να τερματίσει τόσο ψηλά ο Παναθηναϊκός, αλλά το κατάφερε και αυτό. Διεκδίκησε μέχρι τέλους τον τίτλο και στο φινάλε με τον τρόπο που το έχασε, χρεώθηκε σε σημαντικό βαθμό και την αποτυχία. Αυτό συνέβη, όμως, γιατί οι «πράσινοι» είχαν πάει καλύτερα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς.

Για φέτος ο πρώτος στόχος ήταν η επιστροφή στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο Γιοβάνοβιτς το έκανε και αυτό. Στη συνέχεια ήταν όντως μεγάλη ευκαιρία το να προκριθεί έστω στο Conference League. Έκανε σημαντικά λάθη στη διαχείριση των αγώνων, αλλά και πάλι αυτό που του είχε ζητηθεί αρχικά, το πέτυχε. Φαντάζει οξύμωρο, αλλά είναι πραγματικό. Ο Σέρβος στο τέλος την πάτησε όχι γιατί απέτυχε σε όσα έπρεπε να κάνει, αλλά γιατί ανέβαζε διαρκώς τον πήχη και πιο ψηλά. Και στο τέλος η διοίκηση τον έκρινε βάσει των απαιτήσεων που είχαν δημιουργηθεί.

Κλείνοντας, για τη φετινή σεζόν υπήρχε και το «πρέπει» του πρωταθλήματος. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για το αν θα το έπαιρνε ή όχι ο Γιοβάνοβιτς με την εικόνα που παρουσίαζε έως τώρα η ομάδα του και κυρίως στα μεγάλα παιχνίδια. Είναι, όμως, μία συζήτηση εντελώς υποθετική. Την απάντηση δεν θα τη μάθουμε ποτέ. Και δεδομένων όσων έκανε ο 61χρονος, άξιζε να εξαντλήσει τις πιθανότητές του έως τον Μάιο και να γίνει τότε το ταμείο.

Αντώνης Τσιράκης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παναθηναϊκός, Γιοβάνοβιτς,panathinaikos, giovanovits