Ωράριο καταστημάτων: Τι ώρα ανοίγουν, πώς λειτουργούν

Πώς λειτουργούν τα καταστήματα κατά τη δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων - Το ωράριο και τα μέτρα ασφαλείας. 

Πρεμιέρα έκανε την Δευτέρα 11 Μαΐου, η δεύτερη φάση επανεκκίνησης της αγοράς με το άνοιγμα χιλιάδων καταστημάτων και νέους κανόνες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10πμ, εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.

Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση

1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:

- Έως 20τμ: 4 άτομα

- Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ

- Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ

Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται εως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.

Keywords
Τυχαία Θέματα