Πόστο στην ΕΥΠ αναλαμβάνει η εισαγγελέας του «Noor 1» – Ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με την πολύκροτη υπόθεση

Στην… ΕΥΠ μεταπηδά η -μέχρι πρότινος- εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά Βασιλική Βλάχου, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η πολύκροτη υπόθεση του δεξαμενόπλοιου «Noor 1», στα αμπάρια του οποίου είχαν εντοπιστεί 2,1 τόνοι ηρωίνη.

Η 56χρονη εισαγγελική λειτουργός της δευτεροβάθμιας δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη, τοποθετήθηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, υπό την προεδρία του

προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και με τη συμμετοχή του εισαγγελέα του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα, επόπτρια της ΕΥΠ, προκειμένου να ελέγχει τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεών της.

Η απόφαση για την τοποθέτησή της στην εν λόγω θέση, λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία 6-5, ενώ γεννά ερωτήματα αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην ακροαματική διαδικασία του «Nοοr 1», που βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων υπεράσπισης.

Νομικές πηγές υποστηρίζουν πως τη θέση της στην έδρα θα καλύψει, όπως προβλέπεται, ο αντικαταστάτης της εισαγγελέως, ωστόσο η νέα αυτή ανατροπή προκαλεί, αναπόφευκτα, προβληματισμό.

Η κυρία Βλάχου, αγαπημένο παιδί και συνεργάτιδα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εισήλθε στον εισαγγελικό κλάδο τον Σεπτέμβριο του 1993 και υπήρξε εισαγγελέας της έδρας στη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ, τον Σεπτέμβριο του 2018, κληρώθηκε εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, όπου δικάζεται η υπόθεση του «αμαρτωλού» πλοίου της ηρωίνης.

Διχασμός στις δικαστικές ενώσεις οι ανακατατάξεις των εισαγγελέων Εφετών

Και η μετακίνηση της κ. Βλάχου δεν ήταν η μοναδική. Αντιδράσεις αλλά και διχασμό στις δικαστικές ενώσεις της χώρας πυροδοτεί η διάταξη για την ανακατανομή 23 θέσεων εισαγγελέων και αντεισαγγελέων Εφετών, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Η εν λόγω διάταξη προβλέπει την αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελέων Εφετών κατά είκοσι τρεις, με αντίστοιχη μείωση των οργανικών θέσεων των αντεισαγγελέων Εφετών από 1ης Απριλίου 2020, με στόχο να στελεχωθούν τα Πενταμελή Εφετεία Κακουργημάτων καθώς και τα Μικτά Ορκωτά Εφετεία, τα οποία εκδικάζουν κατά κανόνα τις σημαντικότερες και δυσκολότερες ποινικές υποθέσεις, από εισαγγελικούς λειτουργούς που φέρουν τον βαθμό του εισαγγελέα Εφετών.

Την ίδια ώρα, οι αντιεισαγγελείς Εφετών θα καλύπτουν κατά βάση τις έδρες των τριμελών και μονομελών εφετείων.

Η ανάγκη επανακαθορισμού των επίμαχων θέσεων προέκυψε από τις αλλαγές που επέφερε ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, που τέθηκε σε ισχύ το περασμένο καλοκαίρι και με τον οποίο επί της ουσίας «συρρικνώθηκαν» οι αρμοδιότητες των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων.

Μάλιστα, η ανακατανομή των θέσεων εισαγγελέων και αντεισαγγελέων Εφετών αποτέλεσε επανειλημμένο αίτημα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, το οποίο γνωστοποίησε με επιστολές της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας την ανάγκη για επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, ιδίως σε μεγάλης σοβαρότητας υποθέσεις, που εκκρεμούν στις μεγάλες εισαγγελίες εφετών της χώρας (Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης).

Ωστόσο, η επίμαχη διάταξη προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία σε χθεσινή ανακοίνωσή της διατυπώνει αντιρρήσεις και καλεί το υπουργείο να την αποσύρει. Μάλιστα, η ένωση κάνει λόγο για «υπερβολική καθυστέρηση που θα επιφέρει στον χειρισμό των ποινικών υποθέσεων στα εφετεία καθώς και την εντατικοποίηση της εργασίας των αντεισαγγελέων εφετών».

Keywords
Τυχαία Θέματα