ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE I/O 2024

Ένα ακόμα Google I/O event ολοκληρώθηκε, με τον κολοσσό της πληροφορικής να αποκαλύπτει τα σχέδιά του για το μέλλον. Στο επίκεντρο δεν θα μπορούσε να βρίσκεται κάτι διαφορετικό από την τεχνητή νοημοσύνη και στη συνέχεια σου παρουσιάζουμε τα πιο σημαντικά από όσα ανακοινώθηκαν.

Ο Chrome browser εμπλουτίζεται με το Gemini Nano AI

Η Google προσθέτει το

Gemini AI στον Chrome browser για υπολογιστές desktop. Πιο συγκεκριμένα, από την έκδοση Chrome 126 και μετά, το μοντέλο Gemini Nano θα ενισχύει λειτουργίες που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, όπως η δημιουργία κειμένου. Η Google υποστηρίζει ότι τροποποίησε το μοντέλο και βελτιστοποίησε τον browser για να το φορτώνει γρήγορα.

Έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να δημιουργείς κριτικές για προϊόντα, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλά άλλα, απευθείας μέσα από τον Chrome. Ακόμα, η Google ανακοίνωσε ότι θα κάνει το Gemini μέρος των Chrome DevTools, που χρησιμοποιούν οι developers για να κάνουν debug τις εφαρμογές τους. Το Gemini θα τους προσφέρει εξηγήσεις για τα μηνύματα σφαλμάτων που λαμβάνουν και θα προτείνει τρόπους για την επίλυσή τους.

Ώρα για προσωποποιημένα AI chatbots

Μια από τις νέες λειτουργίες του Gemini AI της Google είναι τα Gems, που σου επιτρέπουν να δημιουργείς τροποποιημένες εκδόσεις του Gemini assistant με διαφορετικές προσωπικότητες. Οι διαφορετικές αυτές εκδοχές των chatbots θα σε βοηθάνε σε μια ποικιλία πραγμάτων και το καθένα θα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που θα διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του. Κάτι όπως τα bot που μπορεί κάποιον να δημιουργήσει με το Character.AI, την υπηρεσία που σου επιτρέπει να συνομιλείς με ψηφιοποιημένες εκδοχές διασημοτήτων, ενώ περιλαμβάνει και έναν εικονικό ψυχίατρο. Η Google αναφέρει ότι το Gemini θα μπορεί να μετατραπεί σε παρέα για το γυμναστήριο, σε σεφ, σε βοηθό για τη δημιουργία κώδικα, σε οδηγό για δημιουργικά κείμενα αλλά και οτιδήποτε άλλο ονειρεύεσαι.

Η δημιουργία ενός Gem προϋποθέτει απλά να πεις στο Gemini τι ακριβώς θέλεις και πως αυτό να ανταποκρίνεται. Για παράδειγμα, θα έχεις τη δυνατότητα να του ζητήσεις να γίνει ο προπονητής σου και να σου προσφέρει ένα ημερήσιο πρόγραμμα άθλησης. Με ένα κλικ, θα δημιουργηθεί το Gem, ακολουθώντας ακριβώς τις οδηγίες που έδωσες. Σημειώνεται ότι για να χρησιμοποιήσεις τη λειτουργία Gem θα πρέπει να είσαι χρήστης του Gemini Advanced.

Veo – Η απάντηση της Google για τη δημιουργία επαγγελματικών videos με AI

To Veo είναι το AI video model της Google, με δυνατότητα δημιουργίας videos ποιότητας 1080p, τα οποία έχουν διάρκεια λίγο μεγαλύτερη από ένα λεπτό, σε διάφορα οπτικά και κινηματογραφικά στυλ.

Σύμφωνα με την Google, το Veo έχει τη δυνατότητα να καταλαβαίνει τη γλώσσα που μιλάνε οι επαγγελματίες του χώρου, στην οποία περιλαμβάνονται ορολογίες όπως το “timelapse” και τα “aerial shots”. Η δημιουργία του επιθυμητού αποτελέσματος θα καθοδηγείται μέσω κειμένου, εικόνων, ακόμα και μέσω άλλων videos και η Google υποστηρίζει ότι το Veo θα αναλαμβάνει στη συνέχεια να προσφέρει στους χρήστες videos απόλυτα συναφή με βάση τα όσα ζητήθηκαν, με ρεαλιστική κίνηση για τους ανθρώπους, τα ζώα και τα μετακινούμενα αντικείμενα.

Η Google διερευνά τρόπους με τους οποίους θα είναι δυνατή η επεξεργασία των videos μετά τη δημιουργία τους, ακόμα και την παροχή περιλήψεων σχετικά με το τι συμβαίνει σε μια σκηνή.

Το Circle to Search θα επιταχύνει τη λύση μαθηματικών προβλημάτων

Το Circle to Search για συσκευές Android είναι μια λειτουργία στην οποία η Google επενδύει πολλά για το μέλλον του λειτουργικού της συστήματος και για τον λόγο αυτό την εμπλουτίζει αδιάκοπα. Πλέον, οι χρήστες θα μπορούν να λαμβάνουν οδηγίες για το πως θα λύσουν ένα πρόβλημα Μαθηματικών ή Φυσικής. Πολύ απλά με ένα smartphone ή tablet που τρέχει Android, ένας μαθητής θα ζητάει από τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης του Circle to Search να τους βοηθήσουν να λύσουν κάποια άσκηση. Η Google υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαθιστά τον μαθητή λύνοντας την άσκηση, αλλά τον βοηθάει με υποδείξεις για το πως θα μπορεί να φτάσει στην επιθυμητή λύση. Είναι κάτι που θα υποστηρίξει την εκπαιδευτική διαδικασία και δεν θα αντικαταστήσει κανένα από τα στοιχεία που την καθορίζουν.

Το ΑΙ θα βοηθήσει να μειωθούν οι τηλεφωνικές απάτες

Τα τελευταία χρόνια, οι επιτήδειοι έχουν καταφύγει σε τηλεφωνικές απάτες προκειμένου να αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά από τα ανυποψίαστα θύματά τους. Ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας για την καλύτερη δυνατή προστασία των χρηστών από τέτοιου είδους κακόβουλες ενέργειες, η Google ανακοίνωσε ότι δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, που θα παρακολουθεί το περιεχόμενο των κλήσεων και θα σε προειδοποιεί αν αυτός που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής προσπαθεί να σε εξαπατήσει, προτρέποντάς σε να τερματίσεις την κλήση.

Η Google λέει ότι η λειτουργία αυτή θα βασίζεται στο Gemini Nano, θα τρέχει offline και σε πραγματικό χρόνο, οπότε τα δεδομένα σου θα είναι ασφαλή. Μερικά παραδείγματα που αφορούν τέτοιες τηλεφωνικές απάτες είναι δήθεν εκπρόσωποι τραπεζών που ζητάνε το PIN της κάρτας σου ή δήθεν γιατροί που σου λένε να μεταφέρεις επειγόντων χρήματα σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό ή να τους δώσεις μετρητά γιατί ένα προσφιλές σου πρόσωπο έπαθε ατύχημα και έχει ανάγκη από επείγουσα επέμβαση.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, μια έρευνα της Global Anti-Scam Alliance που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2023, έδειξε ότι τους τελευταίους 12 μήνες 1 στους 4 κατοίκους του πλανήτη είχε πέσει θύμα τηλεφωνικής απάτης, με πάνω από $1 τρισεκατομμύριο να κάνουν φτερά από τα χέρια των νόμιμων κατόχων τους.

Project Gameface – Μια πρωτοποριακή τεχνολογία που αναβαθμίζει την προσβασιμότητα σε video games

Η Google ανακοίνωσε ότι ο κώδικας του Project Gameface, το hands-free gaming “mouse” όπως το ονομάζει, που θα επιτρέψει τον έλεγχο μέσω εκφράσεων του προσώπου, είναι πλέον διαθέσιμος για τους developers που δημιουργούν apps για το Android. Οι δημιουργοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενσωματώνουν αυτή την πρωτοποριακή λειτουργία στις εφαρμογές τους, επιτρέποντας στους χρήστες να ελέγχουν το cursor με εκφράσεις του προσώπου τους ή με κινήσεις του κεφαλιού τους. Για παράδειγμα, ανοίγοντας το στόμα τους μπορεί να γίνεται δυνατή η μετακίνηση του cursor ή να πραγματοποιούν λειτουργίες τύπου click and drag σηκώνοντας τα φρύδια τους.

Η λειτουργία του Project Gameface βασίζεται στην camera της συσκευής και είναι εμπνευσμένη από τον τετραπληγικό video game streamer Lance Carr που πάσχει από μυϊκή δυστροπία. Ο Carr συνεργάστηκε με τη Google για τη δημιουργία ενός πιο οικονομικού και προσβάσιμου συστήματος που θα αποτελέσει εναλλακτική των πανάκριβων μηχανισμών παρακολούθησης των κινήσεων του κεφαλιού.

“Μέσω της κάμερας της συσκευής, παρακολουθούνται απρόσκοπτα οι εκφράσεις του προσώπου και οι κινήσεις του κεφαλιού και στη συνέχεια μεταφράζονται σε διαισθητικές και προσωποποιημένες μεθόδους ελέγχου. Οι developers έχουν πλέον τη δυνατότητα να δημιουργούν εφαρμογές όπου οι χρήστες θα διαμορφώνουν την εμπειρία τους, καθορίζοντας τις χρησιμοποιούμενες εκφράσεις του προσώπου, το εύρος των χειρονομιών την ταχύτητα του cursor και πολλά ακόμα”, αναφέρει η ανακοίνωση της Google.

Ο κολοσσός της πληροφορικής ξεκινάει μεν από τον χώρο των video games, όμως δεν θα “περιορίσει” σε αυτόν το Project Gameface. Ήδη έχει ξεκινήσει την έρευνα για το πως είναι δυνατό να επεκταθεί σε τομείς όπως η εργασία, η εκπαίδευση και οι κοινωνικές αλληλοεπιδράσεις.

Lookout – Εύκολη αναζήτηση αντικειμένων από ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Η προσβασιμότητα που ενισχύεται μέσω τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης βρέθηκε στο επίκεντρο του Google I/O 2024 event. Μια από τις σημαντικές αναβαθμίσεις που φέρνει η εταιρεία στο λειτουργικό Android έχει να κάνει με το εργαλείο Lookout, που επιτρέπει στους χρήστες με χαμηλή ή καθόλου όραση να έχουν πληροφόρηση σχετικά με τον χώρο στον οποίο βρίσκονται. Πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως καθίσματα και φαγητό, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε επτά κατηγορίες.

“Καθώς κινείτε την κάμερα στο δωμάτιο, το Lookout θα σας ενημερώνει για την κατεύθυνση και την απόσταση ενός αντικειμένου”, έγραψε σε ένα blog post το διευθυντικό στέλεχος της Google, Eve Andersson.

Μια επίσης σημαντική εφαρμογή του Android είναι το Look to Speak που κάνει δυνατή την επιλογή έτοιμων, φράσεων με τα μάτια, οι οποίες στη συνέχεια εκφωνούνται από τη συσκευή. Τώρα, η εφαρμογή αποκτά ένα text-free mode, που θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την επικοινωνία, χωρίς γλωσσικούς φραγμούς ή άλλα εμπόδια που σχετίζονται με το μορφωτικό επίπεδο.

Το Android θα εντοπίζει αν η συσκευή σου έχει κλαπεί

Οι κλοπές ηλεκτρονικών συσκευών, όπως smartphones και tablets έχουν γίνει φαινόμενο της καθημερινότητας. Η Google δεν είναι “όργανο” επιβολής του νόμου για να μπορεί να αποτρέψει τις κλοπές, κινείται όμως προς την κατεύθυνση προστασίας των δεδομένων που έχεις αποθηκευμένες σε αυτές. Τα οποία ίσως περιλαμβάνουν κωδικούς για σύνδεση με τράπεζες, αλλά και “ευαίσθητες” προσωπικές στιγμές. Έτσι λοιπόν στη δεύτερη beta του Android 15 θα προσθέσει το Theft Detection Lock, που θα έχει μηχανισμούς αντίληψης του αν η συσκευή σου έχει πέσει σε λάθος χέρια. Θα καταλαβαίνει αν κάποιος πραγματοποιεί ασυνήθιστες κινήσεις από τη στιγμή που γίνει παράνομα κάτοχος μια συσκευής και θα κλειδώνει αυτόματα την οθόνη. Επίσης, το σύστημα θα αναζητά και άλλες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά και θα προχωράει σε κλείδωμα της οθόνης αν κάποιος επιχειρήσει να βγάλει τη συσκευή από το δίκτυο ώστε να αποτραπεί η απομακρυσμένη πρόσβαση. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και αν κάποιος κλέψει τη συσκευή σου και επιχειρήσει να την επαναφέρει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, θα ζητηθούν τα στοιχεία σου για το επόμενο setup.

Πέρα από τα παραπάνω, για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, θα σου δοθεί η δυνατότητα να κλειδώνεις τη συσκευή σου απομακρυσμένα. Το μόνο που απαιτείται είναι να μπεις στη σελίδα android.com/lock, να δηλώσεις τον τηλεφωνικό σου αριθμό και να απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων.

Όλα αυτά θα προστεθούν σε συσκευές που τρέχουν Android 10 ή νεότερη έκδοση, μέσω ενός update των υπηρεσιών του Google Play.

To Android 15 θα φέρει και μια νέα σημαντική λειτουργία που θα αυξήσει την ιδιωτικότητα. Πρόκειται για την υιοθέτηση των “private spaces”, όπως τα αποκαλεί η Google, ειδικών χώρων όπου θα τοποθετείς εφαρμογές και πληροφορίες, που θα είναι μη ορατοί για όσους δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους και θα κλειδώνουν με PIN.

Τέλος, το Play Protect αναβαθμίζεται με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και δίχως να συλλέγει δεδομένα, θα παρακολουθεί το πως οι διάφορες εφαρμογές χρησιμοποιούν τη συγκατάθεσή σου για “ευαίσθητα” στοιχεία. Έτσι θα μειωθούν ακόμα περισσότερο τα φαινόμενα διαδικτυακής εξαπάτησης.

Με το μέλλον του Android να περιστρέφεται γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε το πως θα λειτουργεί αυτό το σύνολο των σημαντικών λειτουργιών, όταν λανσαριστεί η ολοκληρωμένη έκδοση 15. Μείνε συντονισμένος στο Kblog αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλες τις σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις.

The post ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE I/O 2024 appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
google, www.google.gr, chrome, browser, σεφ, gem, videos, video, στυλ, circle, λύση, android, tablet, νέα, offline, τραπεζες, global, project, click, camera, game, απρόσκοπτα, games, εταιρεία, blog, eve, smartphones, tablets, update, play, Καλή Χρονιά, ητανε μια φορα, υιοθετηση, εργασια, ζωα, κωτσοβολος, πλαισιο, προγραμμα, σεφ, blog, chrome, games, game, απλα, απρόσκοπτα, ατυχημα, βοηθεια, βρισκεται, φαγητο, γινει, γινεται, γιατροι, γλωσσα, δυνατοτητα, δηλωσεις, δοθει, δικτυο, εκπαιδευση, εκφρασεις, επικοινωνια, επτα, ερευνα, εταιρεία, εφαρμογες, τεχνολογια, υπηρεσια, υπολογιστες, εκδοσεις, κινηση, λαθος, λειτουργια, λύση, λογο, ματια, μηνυματα, μηνες, νοημοσυνη, οθονη, οπτικα, οραση, προβληματα, ρυθμισεις, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, στυλ, στομα, σχεδια, φρυδια, φτερα, anti, ασφαλεια, browser, circle, click, free, δωματιο, δωσεις, εφαρμογη, eve, gem, global, project, camera, κειμενα, κληση, κολοσσος, μεινε, offline, play, πληροφοριες, σκηνη, smartphones, tablet, tablets, text, update, videos, χερια
Τυχαία Θέματα