Άγνωστο μουσικό έργο του Άντονι Μπέρτζες θα ακουστεί τώρα πρώτη φορά

Ο Άντονι Μπέρτζες έγινε παγκοσμίως γνωστός για το μυθιστόρημά του Το κουρδιστό πορτοκάλι, ωστόσο ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του πρωτίστως μουσικό και δευτερευόντως συγγραφέα («Μακάρι ο κόσμος να με θεωρούσε μουσικό που γράφει μυθιστορήματα, αντί για μυθιστοριογράφο που γράφει και μουσική», είχε γράψει) και στη διάρκεια της ζωής του συνέθεσε πολλά μουσικά έργα. Ένα από αυτά, που παρέμενε χαμένο για δεκαετίες, θα ακουστεί σύντομα πρώτη φορά.

Πρόκειται για μία σύνθεση για κουαρτέτο εγχόρδων, η οποία ανακαλύφθηκε στο αρχείο του Ιδρύματος Άντονι Μπέρτζες,

ανάμεσα σε άλλα έγγραφα που είχε δωρίσει μετά τον θάνατό του η σύζυγός του. Στο ίδρυμα αυτό θα παιχτεί πρώτη φορά την 1η Δεκεμβρίου από μουσικούς της ορχήστρας Hallé του Μάντσεστερ, της ιδιαίτερης πατρίδας του Μπέρτζες, όπου εδρεύει και το ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

Ο βιογράφος του Άντονι Μπέρτζες, Άντριου Μπίσουελ, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian πως επιτέλους έρχεται στο προσκήνιο η δραστηριότητα του Μπέρτζες ως μουσικού και σημείωσε: «Πάντα έλεγε πως ήταν ένας αποτυχημένος μουσικός ή ένας παραγκωνισμένος μουσικός. Όλα του τα μυθιστορήματα είναι καταφανώς έργα ενός ανθρώπου για τον οποίο η μουσική είναι εξαιρετικά σημαντική. Συχνά υπάρχει ένας χαρακτήρας που είναι συνθέτης ή γίνονται πολύ εκλεπτυσμένες μουσικές μεταφορές. Επομένως, κατανοεί κανείς καλύτερα τα βιβλία του, αν γνωρίζει λίγα πράγματα για τη μουσική».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άγνωστο, Άντονι Μπέρτζες,agnosto, antoni bertzes