Εμμηνόπαυση: Πότε μπαίνει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση & ποια τα συμπτώματα

Εμμηνόπαυση: Πότε μπαίνει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση & ποια τα συμπτώματα

Γράφει η Δρ. Μαρία Καραφλού Μιχάλα, Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος & Ειδικός Μεταβολισμού, Διδάκτωρ Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών,

Μέλος της  European Menopause & Andropause Society

H εμμηνόπαυση ορίζεται ως η οριστική διακοπή της περιόδου λόγω ανεπάρκειας των ωοθηκών. Η διάγνωση μπαίνει όταν για ένα χρόνο μια γυναίκα δεν έχει δει καθόλου περίοδο. Η εμμηνόπαυση έρχεται κατά μέσο όρο στα 51 έτη.  (Πηγή: Oxford Handbook of Endocrinology & Diabetes, Helen Turner & John Wass)

H περιεμμηνόπαυση είναι το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο τα οιστρογόνα αποσύρονται και η γυναίκα έχει μια σειρά από συμπτώματα, όπως ανωμαλίες του κύκλου ή κύκλο μικρής διάρκειας. Οι κύκλοι της γυναίκας γίνονται αν-ωορρηκτικοί, δηλαδή δεν γίνεται ρήξη ωοθυλακίου στο μέσον του κύκλου και άρα δεν μπορεί να συλλάβει. Οι διαταραχές κύκλου μπορεί να εμφανιστούν και μία πενταετία πριν την εμμηνόπαυση.

Συχνά συμπτώματα είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Λόγω των διακυμάνσεων στα επίπεδα οιστρογόνων, η γυναίκα βιώνει αυτά τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, που είναι πολύ δυσάρεστα και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής της.

Δυσουρικά ενοχλήματα, ξηρότητα κόλπου, επώδυνες επαφές, ακράτεια και αυξημένο κίνδυνο ουρολοιμώξεων αναμένουμε επίσης. Μειωμένη διάθεση για σεξουαλική επαφή, ευερεθιστότητα, αλλαγές στο συναίσθημα, ανησυχία περιγράφονται επίσης. (Πηγή: Oxford Handbook of Endocrinology & Diabetes, Helen Turner & John Wass)

Keywords
Τυχαία Θέματα