Αυτό είναι το κρυφό αυτοκόλλητο που υπάρχει σε όλα τα αυτοκίνητα –Γιατί πρέπει να το βρεις

Ένα από τα σημαντικότερα αυτοκόλλητα σε ένα αυτοκίνητο δεν βρίσκεται σε κοινή θέα και οι οδηγοί όχι μόνο πρέπει να το βρουν αλλά και να μάθουν τι σημαίνουν οι πολύτιμες πληροφορίες που τους προσφέρει.

Βγαίνοντας από τις πύλες του εργοστασίου κατασκευής τους τα σύγχρονα αυτοκίνητα φέρουν ήδη μαζί τους το εγχειρίδιο χρήσης τους αλλά και δεκάδες αυτοκόλλητα που βρίσκονται διάσπαρτα εντός και εκτός της καμπίνας.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως σκοπό την ενημέρωση του οδηγού του αυτοκινήτου για το πώς λειτουργούν τα διάφορα συστήματα του οχήματος και το πώς μπορεί να τα ρυθμίσει και να τα εκμεταλλευτεί

με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να απολαμβάνει όσο το δυνατό υψηλότερα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας.

Επειδή επιβάλλεται και από τον νόμο τα αυτοκόλλητα τοποθετούνται σε «στρατηγικά» σημεία από τον κατασκευαστή και παρουσιάζουν στον οδηγό τους ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την κατάσταση διάφορων μηχανικών και μη μερών του αυτοκινήτου ενώ κάποια από αυτά έχουν προειδοποιητικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα ανάλογα με το σημείο του αυτοκινήτου στο οποίο αναφέρονται.

Το πιο σημαντικό ίσως από αυτά τα αυτοκόλλητα είναι εκείνο που ενημερώνει τον οδηγό για τις ενδεικτικές πιέσεις των ελαστικών του αυτοκινήτου. Πιέσεις που πρέπει να ελέγχονται ιδανικά κάθε δύο εβδομάδες ώστε το αυτοκίνητο να κινείται και να φρενάρει πάντα με ασφάλεια, να μην φθείρει πρώιμα και ανομοιόμορφα τα ελαστικά του και να μην καταναλώνει άσκοπα καύσιμο.

Το αυτοκόλλητο που υποδεικνύει τη σωστή πίεση των ελαστικών ενός αυτοκινήτου βρίσκεται συνήθως στην εσωτερική μεταλλική επιφάνεια της πόρτας του οδηγού η στην κολόνα του πλαισίου της εμπρός αριστερής πόρτας.

Σε σπανιότερες περιπτώσεις το εν λόγω αυτοκόλλητο μπορεί να βρίσκεται στο ντουλαπάκι του συνοδηγού -ήταν πιο διαδεδομένο στα παλιότερα αυτοκίνητα-, ενώ πλέον ακόμη πιο σπάνια οι ενδεικτικές πιέσεις των ελαστικών μπορούν να βρεθούν με την μορφή αυτοκόλλητου εσωτερικά στο πορτάκι που δίνει πρόσβαση στο ρεζερβουάρ καυσίμου.

Όπως θα παρατηρήσετε και στο δικό σας αυτοκίνητο στο συγκεκριμένο αυτοκόλλητο θα βρείτε περισσότερες από μία τιμές ενδεικτικής πίεσης για τα ελαστικά σας, οι οποίες και θα πρέπει να προσαρμόζονται κάθε φορά ανάλογα με το φορτίο και το βάρος που μεταφέρετε.

Στο αυτοκόλλητο αναγράφονται για παράδειγμα τις πιέσεις (σε psi, bar ή kPa) που πρέπει να έχετε στα ελαστικά σας για την μεταφορά έως τριών ατόμων -συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού- ή πέντε, ενώ υπάρχει περίπτωση ο κατασκευαστής να παρουσιάζει πιέσεις για εκτός δρόμου οδήγηση ή και την μεταφορά αποσκευών.

Μάλιστα, οι κατασκευαστές δίνουν συνήθως τις πιέσεις αναλυτικά καθώς αυτές διαφέρουν μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξονα, αλλά και με βάση τις διαστάσεις των τροχών που επιτρέπεται να έχει το αυτοκίνητο και οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από έκδοση σε έκδοση.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας μπορείτε να βρείτε και στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου του κατασκευαστή που βρίσκεται συνήθως στο ντουλαπάκι μπροστά από τον συνοδηγό.

Να θυμίσουμε, τέλος, ότι η προσαρμογή της πίεσης στα ελαστικά πρέπει να γίνεται όταν αυτά είναι ακόμη «κρύα» και το αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει διανύσει το πολύ δύο χιλιόμετρα με χαμηλή ταχύτητα μέχρι το σημείο όπου υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμίσετε την πίεση.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα