Αποστολή στην Πορτογαλία - Η βιωσιμότητα μέσα από τα μάτια της Continental

Ένα καλύτερο αύριο υπόσχεται η Continental, υλοποιώντας το φιλόδοξο project της ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο μεγαλύτερο εργοστάσιο ελαστικών που διαθέτει αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ανκαι τα τελευταία χρόνια η βιωσιμότητααποκτά όλο και περισσότερους θιασώτες,ελάχιστες είναι εκείνες οι βιομηχανίες,οι οποίες έχουν επιτύχει ουσιαστικήπρόοδο στην προσπάθεια υιοθέτησης ενόςνέου, σαφώς πιο φιλικού προς το περιβάλλονκαι τον άνθρωπο παραγωγικού μοντέλου.

Η αυτοκινητοβιομηχανία

ανήκει ανάμεσα σε εκείνους του κλάδους που έχουν καταβάλλει μια γιγαντιαία προσπάθεια ώστε να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας τους, επιχειρώντας επί της ουσίας να μηδενίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Αςμην σταθούμε ωστόσο μονάχαστον ούτως ή άλλωςαναπόφευκτο εξηλεκτρισμό των οχημάτων,αλλά και στους αφανείςήρωες της καθημερινότητάς μας, ταελαστικά, τα οποία διαδραματίζουν-μεταξύ άλλων- πρωταγωνιστικό ρόλο στηνπροσπάθεια περιορισμού των ρύπων.

Είναι μάλλον γνωστό ότι ένα σύγχρονο ελαστικό οφείλει να «εργάζεται» καθημερινά για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, διατηρώντας παράλληλα εκείνες τις ιδιότητες που διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια σε όλες τις συνθήκες και σε όλους τους τύπους οδοστρώματος.

Αυτήπου ίσως να μην είναι γνωστή είναι ηπροσπάθεια ενός εκ τωνμεγαλύτερων κατασκευαστών ελαστικώντου πλανήτη, της Continental,να υιοθετήσει μια νέαπροσέγγιση στη βιομηχανική παραγωγή.

Περνώντας τις πύλες ενός εργοστασίου το οποίο παράγει σχεδόν 19 εκατομμύρια ελαστικά τον χρόνο, απασχολεί περισσότερους από 2.700 υπαλλήλους και καταλαμβάνει έκταση 390.000 τετραγωνικών μέτρων, το τελευταίο πράγμα που ίσως περιμένεις να ακούσεις είναι για την αναγκαιότητα υιοθέτησης βιώσιμων μεθόδων παραγωγής, της διαφύλαξης των φυσικών πόρων και εν γένει την προστασία του περιβάλλοντος.

Κι όμως στη Λουσάντα της Πορτογαλίας, μια κοινότητα σχεδόν 4.000 κατοίκων βόρεια του Πόρτο, οι άνθρωποι της Continental μιλούν με υπερηφάνεια τα όσα έχουν επιτύχει τα τελευταία χρόνια και για εκείνα που πρόκειται να υλοποιήσουν στο άμεσο μέλλον ώστε να φτάσουν στον φιλόδοξο στόχο της δημιουργίας ενός εργοστασίου που δεν θα επιβαρύνει στο ελάχιστο το περιβάλλον.

Ήδη από το 2024, το εργοστάσιο της Continental στη Λουσάντα διαθέτει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, καθώς τα φωτοβολταϊκά πάνελ που έχουν τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις του καλύπτουν πλήρως τις ενεργειακές του ανάγκες σε συνδυασμό με μια επαναστατική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη ατμοποίηση του νερού.

Μόνο το 2023,οι προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειεςστις εγκαταστάσεις της Continentalσε ολόκληρο τον πλανήτη έχουνοδηγήσει στον περιορισμό της κατανάλωσηςκατά 150 gigawatt hours, οι οποίεςθα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν έως και12.500 νοικοκυριά για έναν ολόκληρο χρόνο.

Παράλληλα με τα projects εξοικονόμησης ενέργειας, η Continental αναπτύσσει νέες παραγωγικές μεθόδους οι οποίες επιβαρύνουν λιγότερο τους ίδιους τους εργαζομένους της, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αποδοτικότητά τους.

Πολλές απότις φάσεις παραγωγής των ελαστικώναυτοματοποιούνται, ενώ πλήρως αυτόνομαθα πραγματοποιείται στο μέλλον τόσο οποιοτικός έλεγχος όσο και η μεταφοράτων ελαστικών στους αποθηκευτικούςχώρους.

Ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα αποτελεί για την Continental η χρήση ανακυκλώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών για την παραγωγή των ελαστικών. Έως και το 2030, το ποσοστό των υλικών αυτών θα υπερβαίνει το 40% στην παραγωγή των ελαστικών της Continental, περιορίζοντας περαιτέρω τη χρήση φυσικών πόρων, όπως για παράδειγμα του καουτσούκ.

Οδηγόςσε αυτή την πορεία «εξευγενισμού» καιπεριβαλλοντικού εξορθολισμού τωνελαστικών ενός αυτοκινήτου είναι ησειρά UltraContact NXT, ηοποία υπόσχεται μέγιστη ασφάλεια με τοελάχιστο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η νέα σειρά ελαστικών της Continental χρησιμοποιεί έως και 65% ανακοικλώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά, επιτυγχάνοντας την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια, την αποδοτικότητα και τον δυναμικό έλεγχο.

Μόνο τυχαίοδεν είναι το γεγονός ότι η σειράUltraContact NXT της Continentalέχει επιτύχει την υψηλότερηβαθμονόμηση (Α) και στους τρεις τομείςαξιολόγησης που περιλαμβάνονται στηνευρωπαϊκή ετικέτας των ελαστικών καιαφορούν στην πρόσφυση στο βρεγμένοοδόστρωμα, την αντίσταση κύλισης καιτον θόρυβο κύλισης.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των ελαστικών UltraContact NXT της Continental είναι το εύρος των διαστάσεων (16 έως 20 ίντσες) στο οποίο προσφέρεται, καλύπτοντας τις ανάγκες σχεδόν όλων των οχημάτων, είτε αυτά ανήκουν στην κατηγορία των θερμικών είτε κινούνται με την αποκλειστική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα