Σκανάρουν πινακίδες και ρίχνουν πρόστιμα -Βγαίνουν στους δρόμους οι ελεγκτές, ποια αυτοκίνητα αναζητούν

Ειδική εφαρμογή θα δείχνει αν το όχημα έχει πληρωμένα Τέλη Κυκλοφορίας, ασφάλεια και αν έχει περάσει από ΚΤΕΟ ή βρίσκεται σε φορολογική ακινησία.

Για τον τρόπο που θα λειτουργεί η νέα ειδική εφαρμογή για να εντοπίζονται τα ανασφάλιστα οχήματα, τα αυτοκίνητα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας

αλλά και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, μίλησε στο MEGA ο διοικητής ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

«Έχουμε φτιάξει μία εφαρμογή για το θέμα αυτό. Δεν έχω αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη εικόνα πόσους πολίτες αφορά η εφαρμογή αυτή. Αυτή είναι η διαδικασία που θα ξεκινήσει αυτή τη στιγμή. Τη διασταύρωση την κάναμε εμείς, αλλά τώρα θα την κάνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι ότι έχουμε αναπτύξει μία εφαρμογή για τα κινητά των ελεγκτών μας η οποία μπορεί να “διαβάζει” την πινακίδα του οχήματος και να μετατρέπει την εικόνα σε πληροφορία ψηφιακή. Κατευθείαν ο ελεγκτής επικοινωνεί με την βάση των δεδομένων και βλέπει το συγκεκριμένο όχημα: σε ποιον ανήκει, εάν αυτό έχει δηλωθεί σε καθεστώς ακινησίας ή εάν αυτό είναι ανασφάλιστο και εάν αυτό έχει περάσει ΚΤΕΟ. Επιτόπου φτιάχνει το αντίστοιχο ψηφιακό σημείωμα και το στέλνει για υποβολή της παράβασης. Δηλαδή το πρόστιμο θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά. Να υπενθυμίσω ότι στο τέλος του 2020 έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Θυμίζω ότι μέχρι τότε οι πολίτες έπρεπε να πάνε στην Εφορία να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους. Θυμάστε εικόνες με ουρές από πολίτες στις Εφορίες μέχρι το δρόμο για να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Είπαμε λοιπόν ότι θα εμπιστευόμαστε τον πολίτη, θα βγάζει μόνος του τις πινακίδες από το αυτοκίνητό του όπως σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της ΕΕ. Δεν θα τον ταλαιπωρήσουμε τέλος της χρονιάς να φέρνει στην Εφορία τις πινακίδες κυκλοφορία του οχήματός του. Αν όμως δεν μας πει την αλήθεια το πρόστιμο είναι πολύ αυστηρό και έτσι πρέπει να είναι η παραβίαση αυτής της εμπιστοσύνης. Και πλέον έχουμε και τα ψηφιακά εργαλεία ώστε να το διαπιστώσουν οι ελεγκτές επιτόπου.»

Επίσης μίλησε και για τον τρόπο που θα αυξηθούν τα έσοδα της φοροδιαφυγής αλλά και για το θέμα των POS. «Δικό μας καθήκον και έργο μέσα από μία σειρά εργαλείων ψηφιοποίησης για την άμεση παρακολούθηση των συναλλαγών είναι  να αυξήσουμε τα φορολογικά έξοδα χωρίς να αυξηθούν οι φόροι. Και αυτό καταγράφεται όλα αυτά τα χρόνια. Το κενό ΦΠΑ έχει μειωθεί από το 30% που ήταν το 2017. Η πρόγνωσή μας είναι ότι το 2022 το ποσοστό αυτό θα είναι για λίγο πάνω από 10%. Ετοιμαζόμαστε πλέον να “ενοχλήσουμε’” εκείνους  τους λίγους που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη σύνδεση με τα POS. Αλλά η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει ήδη διασυνδεθεί με τα POS. Το βλέπετε και εσείς αυτό στις καθημερινές συναλλαγές σας. Έχουμε ήδη κάνει αρκετούς ελέγχους για το θέμα των POS και θα συνεχίσουμε. Έχουμε κάνει και τηλεφωνικές οχλήσεις. Αλλά έχουμε ήδη ξεκινήσει και επιβάλλουμε πρόστιμα σε μεγάλες  επιχειρήσεις με τζίρο άνω 1 εκατ. ευρώ. Και θα ενταθεί αυτή η διαδικασία στις επόμενες ημέρες. Πάντως είναι ένα έργο που είναι πάρα πολύ σύνθετο και έχει πάει πάρα πολύ καλά και για τα χρονικά δεδομένα, αλλά και για τη δυσκολία του».

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα