Σκύλος ρομπότ επιθεωρεί την παραγωγή αυτοκινήτων

Τα νέα του καθήκοντα σε εργοστάσιο του ομίλου της BMW ανέλαβε ο «σκύλος» ρομπότ της Boston Dynamics έχοντας ως βασικό ρόλο εκείνον του επιθεωρητή σε σημαντικές πτυχές της λειτουργίας του εργοστασίου.

Ο ρόλος των ρομπότ σε ένα εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων δεν περιορίζεται πλέον μόνο στην κατασκευή των οχημάτων αλλά διευρύνεται και σε άλλους πολύ σημαντικούς τομείς και εργασίες όπου μέχρι πρότινος μπορούσαν να

εξυπηρετηθούν μόνο από τον άνθρωπο.

Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα στις εξελίξεις που λαμβάνουν μέρος στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο ρομποτικός σκύλος που ονομάστηκε "SpOTTO" από τους Βαυαρούς και ξεκίνησε να "εργάζεται" στο εργοστάσιο Hams Hall του ομίλου BMW στο Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο κατασκευάζει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες κινητήρες.

Το όνομα SpOTTO δεν δόθηκε τυχαία -το αρχικό όνομα του ρομπότ είναι Spot- και επιλέχθηκε προς τιμή του Gustan Otto, ενός εκ των ιδρυτών της BMW και γιο του Nicolaus Otto, του εφευρέτη του κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ο SpOTTO αποτελεί δημιουργία της αμερικάνικης Boston Dynamics, της εταιρείας που "ξεπήδησε" από το περίφημο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από δύο περίπου δεκαετίες και το 2020 εξαγοράστηκε από τον όμιλο της Hyundai.

Εξοπλισμένος με οπτικούς αισθητήρες, αισθητήρες θερμότητας αλλά και ήχου ο ρομποτικός σκύλος έχει αναλάβει καθήκοντα επιθεωρητή στο εργοστάσιο του BMW Group. Σκανάρει ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής και όχι μόνο, υποστηρίζοντας έτσι τις ομάδες συντήρησης του εργοστασίου αλλά και την απρόσκοπτη διαδικασία της κατασκευής των μοντέλων του ομίλου των Βαυαρών.

Παράλληλα, τα δεδομένα που συλλέγει κατά την επιθεώρηση του εργοστασίου μεταφέρονται στον εικονικό κόσμο όπου η BMW έχει δημιουργήσει σε τρεις διαστάσεις ολόκληρο το εργοστάσιο ως κλώνο του πραγματικού.

Για παράδειγμα ένας από τους ελέγχους που πραγματοποιεί ο SpOTTO αφορά τα μηχανήματα στη γραμμή παραγωγής που λειτουργούν με συμπιεσμένο αέρα, τα οποία και ελέγχει για τυχόν διαρροές στο κύκλωμά τους, οι οποίες κοστίζουν πολύ σε ηλεκτρική ενέργεια.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα