H επικίνδυνη παράβαση που πρέπει να αποφύγουν οι οδηγοί -Πρόστιμο 200 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων

Με την έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα να κορυφώνεται και την κυκλοφορία να διεξάγεται μετ' εμποδίων, οι οδηγοί οφείλουν να αποφύγουν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη συνήθεια.

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, αναχωρεί για την περιφέρεια το τελευταίο μεγάλο εκδρομέων του Πάσχα, με την Τροχαία Αττικής να βρίσκεται από το πρωί επί ποδός για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στους δρόμους.

Με την έξοδο των εκδρομέων να κορυφώνεται, σε πολλούς δρόμους του Λεκανοπεδίου τα

οχήματα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και οι οδηγοί τους απαιτείται να εξοπλιστούν με μεγάλα αποθέματα υπομονής.

Και φυσικά, να αποφύγουν ενέργειες πίσω από το τιμόνι που μπορεί να εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας, και ειδικά αυτές που ενδέχεται να θέσουν τη ζωή των συμπολιτών τους σε κίνδυνο.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκει η χρήση της ΛΕΑ, δηλαδή της λωρίδας που προορίζεται κυρίως για τα οχήματα επείγουσας αποστολής (βλ. ασθενοφόρα) και επομένως μπορεί να σώσει ζωές.

Αυτές τις ημέρες, κάθε οδηγός πρέπει να θυμάται ότι κάνοντας χρήση της ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης) για την αποφυγή του μποτιλιαρίσματος και τη γρηγορότερη άφιξη στον προορισμό του μπορεί να υψώσει εμπόδια στο έργο ενός ασθενοφόρου που μάχεται να μεταβεί εγκαίρως στο σημείο που έχει τελεστεί ατύχημα.

Η κίνηση στη ΛΕΑ δεν είναι ένα οδηγικό πταίσμα, αλλά μια ιδιαίτερα σοβαρή παράβαση που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Δεν προκαλεί, λοιπόν, καμιά εντύπωση που στο Άρθρο 290 «Επικίνδυνη Οδήγηση» του Ποινικού Κώδικα, συμπεριλήφθηκε η οδήγηση στη συγκεκριμένη λωρίδα τιμωρείται με φυλάκιση εφόσον χάσει άνθρωπος τη ζωή του.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να προκληθεί κάποιος κίνδυνος προκειμένου να τεθεί ο καταληψίας της ΛΕΑ προ των ευθυνών του, μιας και εφόσον διαπιστωθεί η συγκεκριμένη παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ και γίνεται επί τόπου αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για διάστημα 2 μηνών (60 ημέρες).

Θυμίζουμε ότι στη ΛΕΑ επιτρέπεται να κινούνται μόνο τα οχήματα επείγουσας ανάγκης, δηλαδή το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική η Τροχαία καθώς και τα ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητόδρομων και οδών ταχείας κυκλοφορίας.

Η στάση στη ΛΕΑ επιτρέπεται αποκλειστικά στις περιπτώσεις που το αυτοκίνητο έχει πάθει βλάβη, σε έκτακτη ανάγκη και αν ζητηθεί από την Τροχαία.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα