Καιρός: «Πέπλο» σκόνης στη μισή Ελλάδα, θα μείνει μέχρι και την Τετάρτη – Δείτε χάρτες

Βαριά είναι η ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει εισβάλει εκ νέου στη χώρα ενώ και στην Αττική, υψηλή είναι η συγκέντρωση σκόνης. Συγκεκριμένα, οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με αυξημένες συγκεντρώσεις κυρίως στη δυτική και τη νότια χώρα με την ατμόσφαιρα να καθαρίζει από την Πέμπτη.

Η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου ενώ παρουσιάζει αυξητική τάση για τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, ο Θοδωρής Κολυδάς εξήγησε πως ο λόγος που δεν νιώθουμε τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι η συννεφιά που παίζει ανασταλτικό ρόλο. Πάντως,

σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η χώρα είναι χωρισμένη- καιρικά- στα δύο αφού προς τα κεντρικά και τα βόρεια κυριαρχεί ο άστατος καιρός με τις πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή θερμοκρασίες ενώ νοτιότερα και ανατολικότερα κυριαρχούν η αφρικανική σκόνη, οι κατά τόπους συννεφιές αλλά και οι υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες.

Η πορεία της αφρικανικής σκόνης:

Μαρουσάκης: Η χώρα μας εμφανίζεται καιρικά χωρισμένη σε δύο τμήματα

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε σημερινό του άρθρο στην προσωπική του σελίδα με τις προγνώσεις για τον καιρό, επιχημαίνει πως η χώρα μας εμφανίζεται καιρικά χωρισμένη σε δύο τμήματα όπου από τη μια πλευρά προς τα κεντρικά και τα βόρεια κυριαρχεί ο άστατος καιρός με τις πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή θερμοκρασίες και από την άλλη νοτιότερα και ανατολικότερα κυριαρχούν η αφρικανική σκόνη, οι κατά τόπους συννεφιές αλλά και οι υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες.

Τσατραφύλλιας: Θολούρα από σκόνη και υγρασία

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας κάνει λόγο για θολούρα από σκόνη και υγρασία, τονίζοντας πως η θερμοκρασία θα ανεβεί κι άλλο. Μάλιστα, συμβουλεύει όσους έχουν αμάξια να μην τα πλύνουν μέχρι την Πέμπτη.

Κολυδάς: Γιατί δεν νιώθουμε ζέστη παρά τις υψηλές θερμοκρασίες

Ο Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του, εξήγησε πως ο αεροχείμαρρος ο «κύριος οδηγός των καιρικών συστημάτων και ότι μεταφέρονται μεν θερμές μάζες αλλά και σκόνη, αλλά παράλληλα υπάρχει και η συννεφιά που παίζει ανασταλτικό ρόλο στην άνοδο της θερμοκρασίας (προς το παρόν). Είχαμε αναφερθεί γι’αυτό τις προηγούμενες ημέρες αλλά δεν πέρασε σε όλο το κοινό αυτή η πληροφόρηση».

ΤΑ ΜΙΚΡΑ “ΜΥΣΤΙΚΑ”,ΤΟΥ ΑΕΡΟΧΕΙΜΑΡΡΟΥ (Jet Stream)
1. Ο #αεροχειμαρρος είναι ο κύριος οδηγός των καιρικών συστημάτων τα οποία κινούνται ανάλογα με την ροή του.Τον παρομοιάζουμε σαν τις ράγες του τραίνου, που πάνω του κινούνται τα …βαγόνια του καιρού.
2. Στην προκειμένη… pic.twitter.com/kL8KgTFMFC

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) May 17, 2024

Keywords
Τυχαία Θέματα