Κόσοβο: Η αστυνομία έκλεισε ως “παράνομα” εξι υποκαταστήματα σερβικής τράπεζας

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έκλεισε τη Δευτέρα τα έξι υποκαταστήματα μιας σερβικής τράπεζας, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την απαγόρευση των εμπορικών συναλλαγών σε δηνάρια που προηγουμένως ανέχονταν σε πόλεις με πλειοψηφία Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου το ευρώ είναι το επίσημο νόμισμα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα έξι υποκαταστήματα της Banca Poštale de Economii, με άδεια στη Σερβία, έκλεισαν επειδή λειτουργούσαν «παράνομα», ανακοίνωσε η αστυνομία , προσθέτοντας ότι «η ενέργεια αυτή μέχρι

στιγμής έχει πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα και χωρίς επεισόδια. η αστυνομική επιχείρηση εδραιώνει την τάξη και τη νομιμότητα».

Η αστυνομία έκλεισε τα έξι υποκαταστήματα της «λεγόμενης Banci Poštale de Economii, ως παράνομου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε στο Facebook ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Xhelal Svecla. «Το κράτος δικαίου, καθώς και η εξυπηρέτηση όλων των πολιτών χωρίς διάκριση, θα συνεχίσει να είναι ο στόχος μας», πρόσθεσε.

Από την 1η Φεβρουαρίου, οι εμπορικές συναλλαγές σε δηνάρια, που μέχρι τότε ήταν ανεκτές σε περιοχές όπου ο πληθυσμός είναι κατά πλειοψηφία Σέρβοι, έχουν απαγορευτεί στο Κοσσυφοπέδιο. Μόνο το ευρώ, το επίσημο νόμισμα, επιτρέπεται.

Η απόφαση, η οποία έχει πυροδοτήσει οργή στο Βελιγράδι, καθιστά δύσκολο για μεγάλο μέρος του σερβικού πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου να λάβει βοήθεια σε δηνάρια από το σερβικό κράτος. Χιλιάδες κάτοικοι, φοιτητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που επωφελούνται από βοήθεια πρέπει τώρα να περάσουν τα σύνορα για να τη λάβουν.

Το Βελιγράδι, το οποίο διαθέτει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του για το Κοσσυφοπέδιο, χρηματοδοτεί ένα σύστημα λεγόμενων «παράλληλων» ιδρυμάτων: που διευθύνονται από και για τη σερβική μειονότητα, παρέχουν μέρος των δημόσιων υπηρεσιών. Και διασφαλίζει επίσης την πίστη των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία.

Από τον Φεβρουάριο έχουν πραγματοποιηθεί επτά συναντήσεις μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων διαπραγματευτών για να προσπαθήσουν να βρουν συμβιβασμό, αλλά χωρίς επιτυχία, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κόσοβο, “παράνομα”,kosovo, “paranoma”