Πρόταση της ΕΕ για απαγόρευση συγκεκριμένων χημικών στα παιχνίδια

Πρόταση για απαγόρευση των ενδοκρινικών διαταρακτών στα παιχνίδια κατέθεσε προσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως ενδοκρινικοί διαταράκτες (endocrine disruptor chemicals, EDC) ορίζονται εξωγενείς χημικές ουσίες ή μίγματα χημικών ουσιών που μπορούν να παρεμβαίνουν σε οποιαδήποτε πτυχή της δράσης των ορμονών.

Οι πιο κoινοί ενδοκρινικοί διαταράκτες όπως τους απαριθμεί η Ενδοκρινολόγος Παρασκευή Μεντζελοπούλου είναι οι:

• Δισφαινόλη Α (BPA): Χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολυανθρακικών

πλαστικών και ρητινών, τα οποία βρίσκονται σε πολλά πλαστικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των δοχείων αποθήκευσης τροφίμων.

• Διοξίνες: Παράγονται ως υποπροϊόν στην παραγωγή ζιζανιοκτόνων και στη λεύκανση χαρτιού, απελευθερώνονται επίσης στο περιβάλλον κατά την καύση απορριμμάτων και τις πυρκαγιές.

• Υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS): Χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές εφαρμογές, όπως στους πυροσβεστικούς αφρούς και στις αντικολλητικές επικαλύψεις ταψιών, χαρτιού και υφασμάτων.

• Φθαλικές ενώσεις: Χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο εύκαμπτα, βρίσκονται σε ορισμένες συσκευασίες τροφίμων, καλλυντικά, παιδικά παιχνίδια και ιατρικές συσκευές.

• Πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB): Χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλεκτρικού εξοπλισμού όπως οι μετασχηματιστές και τσ υδραυλικά υγρά, τα υγρά μεταφοράς θερμότητας, τα λιπαντικά και οι πλαστικοποιητές.

“Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες, συνδέονται με αναπτυξιακά, αναπαραγωγικά, νευρολογικά, ανοσοποιητικά και άλλα προβλήματα”, εξηγεί η κυρία Μεντζελοπούλου.

Συγκεκριμένα, η έκθεση σε ενδοκρινικούς διαταράκτες έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πολυάριθμων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των ενδοκρινικών καρκίνων, διαταραχών της ήβης, προβλημάτων γονιμότητας, νευροαναπτυξιακών και άλλων ασθενειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα