Σλοβακία: Κρίσιμες ώρες για τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο μετά από πολύωρο χειρουργείο – Σοκαρισμένη η Ευρώπη

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η σοκαρισμένη Ευρώπη τα όσα διαδραματίζονται, μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, κατά την αποχώρησή του από κυβερνητική σύσκεψη σε τοποθεσία έξω από την Μπρατισλάβα.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην πόλη Χάντλοβα, όταν ο Φίτσο δέχθηκε πολλούς πυροβολισμούς από έναν άνδρα, ο οποίος και συνελήφθη άμεσα από τις Αρχές.

Το ζητούμενο πλέον είναι η κατάσταση της υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού,

καθώς παραμένει στο χειρουργείο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ρόμπερτ Κάλινακ, δήλωσε για τον Φίτσο ότι βρίσκεται αρκετές ώρες στο χειρουργείο και οποιαδήποτε πληροφορία για την κατάστασή του θα είναι διαθέσιμη από τους γιατρούς τις επόμενες ώρες.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά περίπλοκη τώρα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, Ματούς Σουτάι Έστοκ, δήλωσε ότι οι αρχές θεωρούν ότι η επίθεση σε βάρος του Φίτσο είχε πολιτικά κίνητρα, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός πυροβολήθηκε στο στομάχι.

Footage showing the moment of attack on Slovakia Prime Minister Robert Fico today. pic.twitter.com/UPGhI7t6wR

— Clash Report (@clashreport) May 15, 2024

Μεγάλες οι διεθνείς αντιδράσεις για την επίθεση

Σύσσωμοι οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την επίθεση σε βάρος του Ρομπέρτο Φίτσο.

Την επίθεση καταδίκασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όπου έγραψε χαρακτηριστικά:

«Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις», ενώ συγκλονισμένος από την επίθεση δήλωσε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Σοκαρισμένος και συγκλονισμένος από τον πυροβολισμό του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Του εύχομαι καλή δύναμη για ταχεία ανάρρωση. Οι σκέψεις μου είναι με τον Ρόμπερτ Φίτσο, τους αγαπημένους του και τον λαό της Σλοβακίας», έγραψε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

More images from Slovakia, where there was an assassination attempt on Prime Minister Robert Fico! https://t.co/P2NSB12ueF pic.twitter.com/YBHA8krb3m

— DD Geopolitics (@DD_Geopolitics) May 15, 2024

Παράλληλα, την καταδίκη της για την επίθεση εξέφρασε και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Συγκλονισμένοι από τη φρικτή επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο στη Χάντλοβα. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζω αυτή τη βίαιη πράξη. Οι σκέψεις μου είναι μαζί του και με την οικογένειά του κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης στιγμής», έγραψε.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «άνανδρη» την επίθεση, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι είναι «τρομοκρατημένος και εξοργισμένος με την επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας.

Η Ισπανία βρίσκεται στο πλευρό του Ρόμπερτ Φίτσο, της οικογένειάς του και του σλοβακικού λαού σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε τον πυροβολισμό κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσοο, χαρακτηρίζοντας την επίθεση αποτρόπαια. «Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι η βία δεν θα γίνει κανόνας σε καμία χώρα».

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος -αφού ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση- δήλωσε:

«Καταδικάζουμε αυτή τη φρικτή πράξη βίας. Η πρεσβεία μας βρίσκεται σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της Σλοβακίας και είναι έτοιμη να βοηθήσει».

I am shocked at the news of the attack on Slovakian PM Fico after a meeting of the Slovak Cabinet in Handlova.

Nothing can ever justify violence or such attacks.

My thoughts are with the Prime Minister and his family.

— Charles Michel (@CharlesMichel) May 15, 2024

NEW!!! Biden Statement on Attempted Assassination of Slovakia Prime Minister Robert Fico pic.twitter.com/uLVWK1BaCJ

— Alex Raufoglu (@ralakbar) May 15, 2024

The attack on Slovakia’s Prime Minister Robert Fico is appalling.

We strongly condemn this act of violence against our neighboring partner state's head of government. Every effort should be made to ensure that violence does not become the norm in any country, form, or sphere.…

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 15, 2024

Keywords
Τυχαία Θέματα