Τα τρία «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη – Η στρατηγική μέχρι τις εκλογές

Την στρατηγική που θα ακολουθήσει στο δρόμο προς τις κάλπες αποκάλυψε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε με σαφήνεια, απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ, Γιάννη Κατέλη, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, εκτός βέβαια- πράγμα αδύνατον – αν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είμαι κωλοτούμπας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας ότι έχει πει πως « οι κανόνες

του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν εθνικές  εκλογές».

«Θα πορευτούμε με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο» πρόσθεσε εκτός μίας περίπτωσης που θεωρείται ούτως ή άλλως ‘εκτός πραγματικότητας. Να  δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «η κάλπη της απλής αναλογικής είναι μία βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας και δεχτεί να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο» είπε ο πρωθυπουργός.

«Η απλή αναλογική είναι ένα καταστροφικό σύστημα για τη χώρα , οδηγεί σε αστάθεια κυβερνήσεις σε ετερόκλητες συμμαχίες και σε μία προοπτική μειωμένης αποτελεσματικότητας στην κυβερνησιμότητα ειδικά σε μία εποχή που η χώρα πρέπει να παίρνει γρήγορες αποφάσεις και πρέπει να δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα και ταχύτητα», επισήμανε.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και η κυβέρνηση της ΝΔ θα εξαντλήσει την τετραετία, τόνισε ο πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά, αν και αρνήθηκε να αποκαλύψει τον ακριβή χρόνο που θα διεξαχθούν.

Τέλος έβαλε και στα σενάρια για ανασχηματισμό εξηγώντας πως μία οποιαδήποτε αλλαγή αυτή τη στιγμή στο κυβερνητικό σχήμα «θα κάλυπτε επικοινωνιακές ανάγκες και όχι ουσιαστικές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πρόθεση της ΝΔ στη δεύτερη κάλπη (μετά τις εκλογές με απλή αναλογική) είναι να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Έχω εξηγήσει πολλές φορές ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ και έχω αποδείξει ότι έχουμε τη δυνατότητα ως ΝΔ να εντάσσουμε στελέχη στην κυβέρνησή μας που δεν προέρχονται ιστορικά από τη ΝΔ. Πρόθεσή μου είναι να κάνω το ίδιο και μετά τις δεύτερες εκλογές».

«Το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας είναι κάτι το οποίο ο πολίτης το καταλαβαίνει. Είχαμε τέσσερα χρόνια τον κ. Τσίπρα, είχα την τιμή να ηγούμαι της κυβέρνησης για τέσσερα χρόνια, ο κ. Τσίπρας διεκδικεί να γίνει πρωθυπουργός, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός  και σε κυβέρνηση συμμαχίας, αυτό ισχύει για μένα, ισχύει και για τον κ. Τσίπρα, θα ίσχυε θεωρητικά και για τον κ. Ανδρουλάκη, τώρα δεν ξέρω κατά πόσο σενάριο επιστημονικής φαντασίας είναι αυτό, με βάση τις δημοσκοπήσεις μάλλον είναι , αλλά έτσι λειτουργούν οι κοινοβουλευτικές δημοκρατίες», είπε κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

Το χάσμα με Βελόπουλο

Ο πρωθυπουργός επισήμανε και το χάσμα που τον χωρίζει με τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.

 «Δεν είμαστε κοντά στον κ. Βελόπουλο. Καθόλου κοντά» απάντησε σε σχετική ερώτηση. «Γι’ αυτό θέλουμε αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτό δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση, θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο. Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει. Ίσως αναγκαστούμε να διερευνήσουμε συνεργασίες μετά τη δεύτερη κάλπη. Εξηγώ όμως ποιο είναι το επίδικο. Θέλουμε μία δεύτερη εντολή προόδου. Μας ξέρει ο κόσμος», κατέληξε.

Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Σήμερα το πρωί, στο 10:00, θα γίνει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε το Σάββατο βράδυ από του βήματος της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εξειδίκευση για μια σειρά μέτρων, όπως:

-Την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ που θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. δικαιούχους.

-το επίδομα θέρμανσης που θα ανέλθει εφέτος στα 300 εκατ. από 174 εκατ. πέρυσι και με δυνητικά δικαιούχους περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά.

-το πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων για την κλιμακωτή επιδότηση τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

-την καταβολή επιδότησης 60 εκατ. ευρώ στους αγρότες για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών στα λιπάσματα και 89 εκατ. σε 50.000 κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

-την επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» που αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000 οι δικαιούχοι.

-η επέκταση του προγράμματος Τουρισμός για όλους με άλλους 200.000 δικαιούχους.

Επίσης, αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση για το στεγαστικό πακέτο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι, όπου στις 19:30 (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα