Τουλάχιστον 34 νεκροί από τις πλημμύρες στην Ινδονησία – Στους 16 οι αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 16 αγνοούνται στη δυτική Ινδονησία μετά τις πλημμύρες και την ψυχρή ροή λάβας από ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του αρχιπελάγους που προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια, δρόμους και τζαμιά, δήλωσαν την Κυριακή τοπικοί αξιωματούχοι.

Πολύωρες έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες σε δύο περιοχές (Αγκάμ και Τάνα Ντατάρ) στην επαρχία της Δυτικής Σουμάτρας το βράδυ του Σαββάτου, απειλώντας χιλιάδες ανθρώπους αφού παρέσυρε στάχτη και μεγάλους βράχους από το όρος

Marapi.

“Μέχρι τώρα τα στοιχεία μας δείχνουν ότι 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: 16 στο Αγκάμ και 18 στο Τάνα Ντατάρ. Τουλάχιστον άλλοι 18 έχουν τραυματιστεί. Επίσης, εξακολουθούμε να αναζητούμε άλλους 16 ανθρώπους“, δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας καταστροφών της Δυτικής Σουμάτρας, Ιλχάμ Γουαχάμπ. Είπε ότι στην προσπάθεια αναζήτησης συμμετέχουν τοπικοί διασώστες, αστυνομικοί, στρατιώτες και εθελοντές.

Ο Αμπντούλ Μαλίκ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Έρευνας και Διάσωσης του Παντάνγκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αλλά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί οι θάνατοι από άλλες αρχές. Οι περιοχές Αγκάμ και Τανάχ Ντατάρ επλήγησαν από αστραπιαίες πλημμύρες και ψυχρή ροή λάβας γύρω στις 10:30 μ.μ. (1530 GMT) το Σάββατο, σύμφωνα με την υπηρεσία έρευνας και διάσωσης Μπασάρνας. Η ψυχρή λάβα, γνωστή και ως lahar, είναι ηφαιστειακό υλικό, όπως τέφρα, άμμος και βότσαλα, που παρασύρονται από τη βροχή στις πλαγιές ενός ηφαιστείου.

Περίπου 370.000 άνθρωποι ζουν στο Τανάχ Ντατάρ, όπου πολλά τζαμιά και μια δημόσια πισίνα υπέστησαν ζημιές, με μεγάλους βράχους και κορμούς να είναι διάσπαρτοι στο έδαφος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρισκόταν στο σημείο.

Στο Lembah Anai, ένα δημοφιλές τουριστικό σημείο με καταρράκτη, ο δρόμος που συνδέει τις πόλεις Παντάγκ και Μπουκιτίνγκι υπέστη σοβαρές ζημιές και η πρόσβαση των αυτοκινήτων διακόπηκε.

Αεροφωτογραφίες από το Τάνα Ντατάρ έδειχναν δρόμους καλυμμένους από λάσπη, με στέγες και τους μιναρέδες ενός τζαμιού να εξέχουν από τη θάλασσα της καφέ λάσπης. Οι αρχές εξακολουθούν να λαμβάνουν αναφορές για αγνοούμενους από συγγενείς. Δύο φορτηγά παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες και τα ισχυρά ρεύματα σε κοντινό ποτάμι.

Στο Αγκάμ, το οποίο έχει πληθυσμό άνω των 500.000 ανθρώπων, δεκάδες σπίτια και δημόσιες εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της υπηρεσίας καταστροφών της περιφέρειας Μπούτι Περβίρα Νεγκάρα. Είπε ότι 90 άνθρωποι απομακρύνθηκαν για να βρουν καταφύγιο σε ένα σχολείο.

Εννέα πτώματα, μεταξύ των οποίων ενός τρίχρονου και ενός οκτάχρονου, αναγνωρίστηκαν την Κυριακή, ανέφερε ο Μαλίκ σε προηγούμενη δήλωσή του. Οι αρχές έστειλαν μια ομάδα διασωστών και λαστιχένιες βάρκες για να αναζητήσουν τα αγνοούμενα θύματα και να μεταφέρουν τους ανθρώπους σε καταφύγια.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δημιούργησε κέντρα εκκένωσης και σταθμούς έκτακτης ανάγκης σε διάφορες περιοχές του Αγκάμ και του Τάνα Ντατάρ.

Πηγή: AFP

 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουλάχιστον 34, Ινδονησία –,toulachiston 34, indonisia –