Τραγωδία στο Παπανικολάου: Κάηκε ολοσχερώς η πτέρυγα covid – Πώς ξέσπασε η φωτιά (VID)

Τριάντα λεπτά χρειάστηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να θέσει υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε στις 9:00 το πρωί, στον θάλαμο 206, του δεύτερου ορόφου της Κλινικής, που λειτουργεί ως μονάδα COVID-19, δίχως να επεκταθεί σε άλλους θαλάμους, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιπύραρχος διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Δαδούδης.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, εντοπίστηκε δυστυχώς νεκρός, από τους πυροσβέστες,

ο ένας από τους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονταν στον συγκεκριμένο θάλαμο, ενώ οι άλλοι δύο ασθενείς εγκαυματίες, διακομίσθηκαν και νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και ο ένας μάλιστα είναι διασωληνωμένος.

«Η πυρκαγιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα εντός του θαλάμου, αυτό σημαίνει πως η καύσιμη ύλη ήταν αρκετή και δημιούργησε ένταση στη φωτιά. Κύριο μέλημά μας ήταν να περιορίσουμε τη φωτιά και παράλληλα όταν διαπιστώσαμε ότι πρέπει να προβούμε και σε διασώσεις, στήσαμε επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσης των ασθενών, με κρεβάτια και καρότσια με τη βοήθεια του προσωπικού της κλινικής του νοσοκομείου», ανέφερε ο κ Δαδούδης.

Τα αίτια της φωτιάς

Από την πλευρά του ο διευθυντής της κλινικής covid Διαμαντής Χλώρος ανέφερε ότι «ασθενής που νοσηλεύεται με κορονοϊό πιθανότατα έβαλε τη φωτιά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση αυτή του ασθενούς δεν έγινε αντιληπτή κι έτσι η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε στο τριώροφο κτήριο, όπου νοσηλεύονται 20 βαριά ασθενείς με κορονοϊό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival, η φωτιά προκλήθηκε από τσιγάρο που άναψε ασθενής. Συγκεκριμένα, ασθενής με κορονοϊό ο οποίος ήταν με μάσκα οξυγόνου, άναψε τσιγάρο με αποτέλεσμα να αρπάξει φωτιά η οποία πάρα πολύ γρήγορα επεκτάθηκε στην υπόλοιπη πτέρυγα.

«Είναι σαν να έπεσε βόμβα»

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Thestival, ο Διαμαντής Χλώρος, η πτέρυγα της κλινικής έχει πλέον καταστραφεί και θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να επαναλειτουργήσει.

«Έχουν μείνει μόνον αποκαΐδια, είναι σαν να έχει πέσει βόμβα», λέει χαρακτηριστικά.

«Οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί, που εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε καμία κίνηση. Ευτυχώς η Πυροσβεστική έφτασε άμεσα και απεγκλώβισε συνολικά 36 άτομα που βρίσκονταν στον δεύτερο και τρίτο όροφο του κτιρίου».

Συντονιστής Πυροσβεστικής: Απανθρακωμένο το πτώμα στο Παπανικολάου

«Ήταν μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Οι πυκνοί καπνοί δυσκόλεψαν το έργο μας». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Μάριος Αποστολίδης, αναφορικά με τη φωτιά.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αποστολίδης σημείωσε επίσης πως συνολικά η Πυροσβεστική απεγκλώβισε 38 ασθενείς από την Πνευμονολογική Πτέρυγα, με τη συνδρομή και του προσωπικού του νοσοκομείου.

Σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προανάκριση από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής, υπογράμμισε ωστόσο πως στον θάλαμο από όπου και ξεκίνησε η πυρκαγιά, εντοπίστηκε μεγάλο πυροθερμικό φορτίο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ένας ασθενής του νοσοκομείου, 79 ετών έχασε τη ζωή του από τη φωτιά. «Μέσα στον θάλαμο όπου ξεκίνησε η φωτιά βρέθηκε ένα άτομο καμένο», ανέφερε ο ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Όπως είπε, στο σημείο έσπευσαν 11 οχήματα της Πυροσβεστικής με 30 πυροσβέστες 2 ειδικά οχήματα κλιμακοφόρα και ένα όχημα συσκευών αναπνευστικών.

«Μέσα σε 13 λεπτά αφότου ειδοποιηθήκαμε είχαν φτάσει τα πρώτα τρία πυροσβεστικά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μάριος Αποστολίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραγωδία, Παπανικολάου, Κάηκε, – Πώς, VID,tragodia, papanikolaou, kaike, – pos, VID